Last news in Fakti

1 Август, 2018 14:18 3 676 21

"Спаси София": Фандъкова унищожава трамваите!

  • спаси софия-
  • трамваи-
  • трамвай-
  • лозенец
"Спаси София": Фандъкова унищожава трамваите! - 1
Снимка: Спаси София

Неправителствената организация "Спаси София" публикува във Facebook страницата си снимки от започналия вчера демонтаж на трамвайното трасе в "Лозенец", за което столичния кмет Йорданка Фандъкова многократно обеща, че ще бъде запазено.

От организацията припомниха, че още преди 2 години критикуваха транспортната комисия към СОС, че “временното закриване” на трамвая до Лозенец е само увертюра към крайната ѝ цел - закриването на трасето и лишаването на Лозенец от адекватен транспорт. В ироничен пост в социалната мрежа организацията “благодари” на кмета, че закрива поредния коридор за високоскоростен транспорт.

“Обещанията на г-жа Фандъкова, Елен Герджиков и на цял куп зам.-кметове, кметове на райони и общински "експерти", че Шестицата ще бъде върната до басейна Спартак, ще останат в историята на София като едни от най-сериозните и нагли лъжи, изказвани от хора на толкова високи и отговорни позиции.” смята Борис Бонев.

Според него софиянци трябва да запомнят действията на общината и да не ги оставят ненаказани на предстоящите местни избори догодина.

“Знаем, че отговорът, който ще последва, е, че трамваят ще бъде заместен от тролейбус, но аз помня предизборната кампания на г-жа Фандъкова от 2011 г., където този тролейбус беше обещан като допълващ трамвая. Явно София се е смалила като население, та сега си позволяваме да го правим заместващ”, заявява Гергин Борисов от организацията.

"Спаси София" от години се бори за повече трамвайни проекти в София и критикува неспособността на Столичната община дори да ремонтира съществуващите трамвайни трасета, така че те да са добре шумо- и виброизолирани. Според организацията това е основната причина много софиянци да мислят за трамваите като за шумен и остарял вид градски транспорт, вместо като бърза, екологична и привлекателна алтернатива на личния автомобил. Организацията поднесе и своите извинения на жителите на "Лозенец".

“Не успяхме да спасим София от любовта на г-жа „кмета“ и нейния "екип експерти" към унищожението на градския транспорт”, заявиха от "Спаси София".

От 2015 година досега "Спаси София" организира подписки, протести, внася мотивирани предложения, становища и позиции по казуса с трамвайното трасе до "Лозенец".

“Нашето предложение запазва всички трамвайни трасета и решава проблема на хората по бул. Скобелев, които вече 10 години протестират срещу едноколовозното трасе под прозорците си. То беше най-евтино за изпълнение и с най-добри показатели за превозени пътници, но не беше прието, защото изглежда целта е просто трамваите в София да бъдат поетапно и систематично унищожени”, заяви още Бонев.

“С това поредно покушение върху трамваите, г-жа Фандъкова прибавя в постиженията си унищожението на още 2,3 км напълно годна за употреба инфраструктура. Откакто тя заема поста не е построен нито метър трамвайно трасе, но пък премахнатите или изведените от употреба са над 10 км", допълва Гергин Борисов и добавя, че това е безпрецедентно за Европа, където в момента се инвестират милиарди евро във възстановяване и разширяване на трамвайните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София

    10 14 Отговор
    Браво! Най-после!

    Коментиран от #21

  • 2 до един несретници са те

    11 26 Отговор
    тия от т.нар спаси софия са си на хранилката от край време на партията столетница , каквото и да се направи те са против и на въпреки !!!

    до един несретници са те - за това пък гръмогласни !
  • 3 Хаха

    4 19 Отговор
    То никой не иска трамвай да ти дрънка под прозорците, ама те искали. Къде го чукаш, къде се пука?
  • 4 Бравос

    3 12 Отговор
    По скоро , ако са тролеи би било много хубаво , тихи и безшумни и екологични чисти
  • 5 Антисоциалист

    5 18 Отговор
    Господа, "спасителите" на София лъжат. Трамваите и трамвайните линии в София откакто г-жа Фандъкова е кмет са все- по-съвременни, по-тихи и по удобни за гражданите. На подобрените трамвайните линии вече го няма характерното за миналото пронизително скърцане, гръмко тракане и грохот. Г-жа Фандъкова лишавала София от високоскоростен транспорт?! Нагла лъжа! В миналото София никога не е имала скоростен трамвай! Що се отнася до тролеите - в Цюрих много трасета и електрокабели се използват и от трамваи, и от тролеи. Ще рече някой - ама, това е Швейцария!? Би било добре и у нас да е така. И между другото, в София вече има трамваи - дарени от Швейцария! Но откакто г-жа Фандъкова е кмет! А, какво спасяват съществата от "Спаси София"? Досега с протести и лъжи "спасиха" настилките от павета - "спасиха" гражданите от чистота, от тишина и съвременни улици!
  • 6 ИНО ПАВЕНЦЕ В АНГЛИЯ ПОЧВА ОТ 5 ПАУНДА

    9 3 Отговор
    ФАНДЪКОВА ДОБРЕСИ СИ Е НАПРАВИЛА СМЕТКАТА
  • 7 Софиянец

    9 3 Отговор
    Ако "Спаси София" наистина искат в нашият град нещо да се оправи трябва да поканят кмета на Бургас да замести негодната Фандъкова. Иначе тя се справя много добре... чрез бездействието си спрямо Топлофикация бавно и методично ни ограбва години наред.
  • 8 Данчо

    4 10 Отговор
    Трамвай, в който се возат 5 баби и който не стигаше до никъде но струваше много пари на софиянци.
  • 9 пацо

    3 1 Отговор
    Къде се публикуват текущите проекти на общината, та да могат гражданите да ги видят?
  • 10 спасете София

    2 6 Отговор
    спасете София от спаси София !
    тия бсп-подлоги ако се разкарат колко по добре биха се случвали нещата.....
  • 11 гост

    2 1 Отговор
    Не са се загрижили за тишината на хората, просто приватизираха обръщалото, ГЕРБавите ще строя блокче... Иначе да метрото обезбисли трамвая, но можеше да се ползва трасето за общински паркинг или нещо подобно
  • 12 Железар

    6 1 Отговор
    Е, има и икономическа страна, който никой не засегна ... метър релса е към 70 кг. Сега да сметнем, че за изкъртването на 1000 метра: това са 2x70x1000 (по 50 стотинки на килограм) = 70 хиляди лева предадени във вторични суровини
  • 13 гост

    11 1 Отговор
    Така ще е като допуснахме селяни да управляват София.
  • 14 Иван

    8 0 Отговор
    Трамваят беше крайно необходим. Спаси София са абсолютно прави. Тази престъпница Фандъкова грам не й пука за София. Фатална грешка е да се премахват трамвайни трасета в София.

    Коментиран от #15

  • 15 BBB

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Фатална грешка е самоковската селянка (дори не е от Самоков, а от някакво село) да е кмет на София! Преди нея банкенския едноклетъчен , а преди това мазния Софиянски. Общо взето не сме случили на кмет до сега. А онзи мургавия, зам. кмета по транспорта не мога да го гледам.

    Коментиран от #16

  • 16 Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "BBB":

    Изберете си циганин за кмет бре
  • 17 200X

    2 0 Отговор
    Хората не са искали да им унищожат трамвай 6,никъде по света с изкл.на Украйна не унищожават трамвайни трасета,защото има полза от тях,това което Фандъкова и в Украйна се прави е антитрамвайна политика.Вие викате,че са шумни трамваите,но в много градове с трамвай вече има технология за безшумни трамваи и в София също е приложена на две места-Бул.Овча Купел и Ул.Граф Игнатиев, трамвай 6 осигуряваше директна връзка с центъра,защото в Лозенец живеят много стари хора.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гощо

    0 0 Отговор
    Я не знам те тва как е ма и те така не е. Малко на този принцип ревът за тези никому не нужни там релси и за ненужната трамвайна линия там. Има метро,ползвайте го.
  • 20 petromir

    1 0 Отговор
    искаме си 6 която върши добра работа на стотици хора нямате ли малко срам да ни махнете 6 и да пуснете тролейбус 7 който ходи чак до гоце делцев какво пречеше трамвая да го махнахте защо госпожо фандъкова искам да направите нещо или ще се кандитирам за депутат в герб трамвая който децата на българия го ползват го няма вече мн е объркано
  • 21 petromir

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "София":

    kakvo bravo iskat si 6 tramvai
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове