26 Август, 2018 15:46 3 391 32

Експерт: Асфалтът на пътя-убиец беше износен, АПИ знаеше

  • автобус-
  • своге

Мантинелата била като вафлена коричка

По наше настояване АПИ измери сцеплението на пътната настилка, точно на мястото, където вчера стана жестоката катастрофа край Своге. Установи се, че то е два пъти по-малко от необходимото. Това разкри сензационно пред Фрог нюз Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от пътни инциденти.

Той разкри скандални факти, за които още не се коментира: Разполагам с цифри, факти и документи. Става дума за участък от 700 метра. През 2017 година на него са станали 7 тежки катастрофи с един загинал и 6 ранени. През 2018 година на същото място са регистрирани 4 тежки ПТП-та. Всички са станали при сухо време и по един и същи начин. Причината не е висока скорост.

На базата на това настояхме пред пътната агенция да направи замерването на пътя. Неофициално научихме за резултата от тестовете, но нищо не последва. Ето, виждате какво стана-16 жертви. В участъка има износване на асфалта. От пътната агенция обещаха да го преасфалтират , но не го направиха.

Има десетки писма за този проблем . Писали са от местното районното управление и от общината. Но, за съжаление нямаше никаква реакция.

Припомняме ви, че този участък е ремонтиран през 2016 година и за него са похарчени близо 22 млн. евро, сочи справка на Института за пътна безопасност. Въпросната организация също е алармирала за нередностите.

До този момент институциите се опитват да хвърлят вина на шофьора, повтаряйки, че в началото на август е трябвало рейсът да мине на повторен технически преглед.

„Когато стане такава трагедия, не трябва да се бърза със заключенията и обвиненията. Има много неизвестни. Още в началото на август получихме множество сигнали от граждани за тази пътна отсечка, че е проблемна. 2016 г. тя е ремонтирана и са дадени десетки милиони лева”. Това пък обясни за NOVA Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

„Огледът на нашите експерти показа фрапиращи неща. Започнахме комуникация с Регионалното министерство и изпратихме становище до министъра с приложени снимки. Такива проблеми има по цялата страна”, каза още Милчев.

След тежкия инцидент е сформиран екип от Института за пътна безопасност с представител от Австралия с дрон. Ще се направи обследване не само на пътя, а и на цялата катастрофа.

„Ще излезем с независимо и безпристрастно разследване на цялата катастрофа и ще информираме медиите за това”, каза още Богдан Милчев.

„Когато на такъв тежък инцидент няма експерти, а има политически лица, които от няколко години се занимават с пътна безопасност между другото, тогава сме свидетели на такива парадокси”, е неговото мнение.

„Видяхме, че тази мантинела е като някаква вафлена коричка. Най-вероятно тя просто е била поставена, за да може да бъде приет пътят. Пропускаме много важен факт, а именно, че пътят е част от една система и тя се нарича човек-път-автомобил. Неслучайно човекът е поставен на първо място, защото той е в състояние да покрие част или всички останали недостатъци, за да се избегне катастрофа”, коментира от своя страна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

По думите му е важен и въпросът дали пътниците са имали поставени колани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ДИНКО каза че бат Бойко е мъжкар !

    18 4 Отговор
    Днес такива МЪЖКАРИ държава рушът ! ШОСЕТО ПОСЛЕДНО КОГА ОСНОВНО Е ОБНОВЕНО ? По БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ ? Е КОЙ Е мъжкар и кой въшкар ? Нищо че е ГОЛЯМ, м.дат И БОГАТ но е КУХ, бездарник, некадърник, българо убиец и продажник !

    Коментиран от #26

  • 2 А БЕ

    5 25 Отговор
    Бил износен асфаалта , а гумите на автобуса , някой не се ли сети да погледне, дали са износени или са от евтините, които са като найлонови, а факторът шофьор е най важен , всичко останало бля, бля експерти , ако се съобразяваме с пътната обстановка, маркировка и знаци няма да има такива трагедии ! Мантинелата била , като вафла , че тази машина този експерт има ли си напредстава каква мантинела би го удържала , експерти той освен лек автомобил едва ли е управлявал друго МПС -- парашутисти ?!

    Коментиран от #4, #5, #12, #24

  • 3 Гоуст

    15 0 Отговор
    Бил износен.... майкооо. Та то едно 80% поне от Републиканските пътни мрежа, в това число на магистралите, е с коефициент на сцепление по-малко от минималния. Фактори като гуми, скорост, дъжд, оттичане на водата също имат влияние.
  • 4 бял

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "А БЕ":

    Отворко,има двойни мантинели,ама как да го знаеш във ваше село

    Коментиран от #20

  • 5 Гоуст

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "А БЕ":

    Точно! Хората си мислят, че като има еластична ограда и край: няма как да минеш от другата страна... особено с пълен автобус.
    Друг е въпроса, че на много места не се слагат и огради, които отговарят на изискванията,а се слагат от най-евтините...ама надзора да подписва, че няма да види обект повече
  • 6 али

    19 0 Отговор
    НАСЛУШАХ се на изказвания.ДНЕС ЕДНА добре подготвена журналистка говори,че автобуса се е движил с една идея скорост над разрешената.Някой писа че е 41 км при разрешена 40 км ч.Истината е че Държавата трябва да прехвърли вината на някой беззащитен.Жалко за пострадалите.Жалко и за шофьора ,ще го съсипят.
  • 7 onq s konq

    2 19 Отговор
    Какво значи квалификацията "износен асфалт",употребен в статията?Така се характеризира асфалт,който се е АМОРТИЗИРАЛ ВЪВ ВРЕМЕТО,КАТО СМОЛИСТАТА НАСЛОЙКА НА ПОВЪРХНОСТТА МУ СЕ ИЗНОСВА И ОСТАВАТ остри камъчки и неравности.което пък ПОВИШАВА СЦЕПЛЕНИЕТО,НО НАМАЛЯВА КОМФОРТА НА ПЪТУВАНЕ.Тук обаче "Асоциацията на пострадали от пътни инциденти"/не бях чувал до сега за подобно извънземно/ СЕ ВКЛЮЧВА АКТИВНО не за хвърляне на допълнителна светлина по трагичния случай защото той е предостатъчно "осветен",а ЗА ДА СЕ АТАКУВА ПРАВИТЕЛСТВОТО,КОЕТО ИМА ОСНОВНА ВИНА ЗА КАТАСТРОФАТА С БЕЗДЕЙСТВИЕТО СИ.А от Цялото правителство,НАЙ-ГОЛЯМА ВИНА ИМА ББ,който вместо ПЕРСОНАЛНО ДА СЕДНЕ НА КОРМИЛОТО НА И ДА ПРЕВОЗИ ЕКСКУРЗИАНТИТЕ,...е поверил мисията на някакъв "неблагонадежден шофьор".

    Коментиран от #21, #23, #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ванци

    23 0 Отговор
    Сменял съм мантинели, старите от байтошово време трудно се вдигаха, новите които монтирахме с по два пръста ги вдигахме, така че, истината е някъде по средата.., а ако е карал с 40 км както се твърди грешката трябва да се търси другаде, а не в шофьора. Всички знаем как се правят пътища в България, това че няма осъдени крадци, не значи, че не се краде.

    Коментиран от #16

  • 10 Шофьора собствени защо е на туй дередже

    12 0 Отговор
    Защо не е на ниво - шофьор от Федерална Република Германия ? А ? Докаран до мизерник от некадърната административна държава. Рибата мирише от главата ! Но се стърже първо от опашката.
  • 11 Враг

    15 0 Отговор
    До кога ще се правят ремонти и пътища убийци. Как може във 21 век да се приемат подобни пътища и да се дават разрешения за придвижване по тях. Лицата дали разрешението и приели тези така наречени нови пътища са за затвора и главните виновници за повечето инциденти. Кога ще си платят и ще си понесат отговорност за това тези престъпници. Не съм привърженик на никоя партия защото всичките са комунистически възпитаници но не одобрявам престъпното управление на Герб но не трябва и червената госпожа да допуснем в управление. Не е ли време вече да изхвърлим боклука.
  • 12 ПЕЙ МОМЧЕ !

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "А БЕ":

    Този строй ,- демократичния е РАЗГРАДЕН държавен двор.Кой първи каквото си заплюли - НЕГОВО е ! СВЕТИ ВЛАС, АЛБЕНА, СЛ. БРЯГ, СОЗОПОЛ, ГОРИ, ВОДИ, МИНИ , ЗЕМИ, ВЯТЪРНИ ТУРБИНИ. Свят да ти се завие ! ЧОРБАДЖИЯТА ДНЕС Е КМЕТА КОЙТО ДЪРЖИ КАДАСТЪРА В РАЙ. СЪВЕТА. КМЕТ ДА СИ ДНЕСКА ! Щом си КМЕТ - ТИ СИ БОГ, ТИ СИ ЦАР всеки друг е босяк и КАРУЦАР ! Къде се учи за кмет , не знам , но е КИЛИПИР ГОЛЯМ. Слагат ти "вятърна" турбина в земеделската земя, без биля да те питат. Но по документи пише че си ти дали 30 дена за осъждане. Да ама НЕ.! " Да влезе осъденият на смърт !" КМЕТ ВЕ! КМЕТ ДА СИ НЕСКА - СИ БОГ И ЦАР ! РЪЙШ ЛИ ВЕ ! И КИНЕФ НЕ МОЙШ ИЗКОПА БЕЗ КМЕТА, ТЪЙ ВЕ !
  • 13 КАИШКОВ, ДА НЕ СИ ДНЕСКА !

    3 0 Отговор
    Все ще ти е влажен ЗАДНИЯ двор !
  • 14 Своге в ТРАУР ли е днес ?

    5 0 Отговор
    От Окр.и Рай. СЪВЕТА официозите, там ли са ? Началник КАТ, МВР, КМЕТА с хората ли са, да споделят трагедията и мъката им ? Или " Пей сърце " ко МЪ е.е чуждата проблема, да съ оправят сами "!
  • 15 Телевизиите там ли са ?

    5 0 Отговор
    На площада в Своге ? Видяхте ли ги ? И каква позиция вземат ! От къде сдържат РИБАТА - от главата или от опашката ?
  • 16 Гоуст

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ванци":

    Пич, за това си общак на пътя, а не проектант. Еластичните огради се проектират така, че да поеме удара и силата от колата, а не колата да се набие в стоманените-тежки огради и да се размаже. За това и по бай Тошовото ти време е имало 10 пъти по-малко коли, а жертвите са били двойно повече.
    Сърди се на работодателите, които са най-голямата мафия и слагат всичко, което е най-евтино, а не това, което трябва да бъде

    Коментиран от #25

  • 17 ИЗТРИХТЕ КРИТИКАТА КЪМ АДМИНИСТРАТОРА

    8 0 Отговор
    ЗНАЧУ ЗАЩИТАВАТЕ ВИНОВНИЦИТЕ. ПРЕСА ЛИ СТЕ ? Или пес-ститутки ? Тогава тово ще се случва често и трагедията у нас ще ПРОДЪЛЖАВА ! Пресата свири по ордер на онзи дето ПЛАЩА както проститутката.
  • 18 У БРЕ !

    6 0 Отговор
    Нека Гр. съвет Своге изнесе данни, кога е инвестирала автобуса. Кога е инспектирано трасето ? СЪСТОЯНИЕ на пътя, знаци, защитни средства ? Нека бръкнем на дълбоко, по ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКИ. Защо само ОКА И ТОВАРА СА ЕВРОПЕЙСИ А ХРАНЯТ ни КАКТО улични кучета. В затвора ДАВАТ три пъти дневно и първо, второ, трето а у дома ? КОТ видиш и КОТ има. юнеско в логика куца ? Ти ко ш КАИШ ?

    Коментиран от #19

  • 19 У БРЕ !

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "У БРЕ !":

    Да се чете : НЕКА ГР. СЪВЕТ СВОГЕ ИЗНЕСЕ ДАННИ, КОГА Е ИНСПЕКТИРАЛА АВТОБУСА...........
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Оутпут

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Човече, знайно е, че фукнята Министър ти е идол и си Адвокат на ГЕРБ. Само ще ти кажа, ще съм бил в Пътностфоителна фирма. Едната част на проблема я описа. Има и други. В момента, от години, откакто твоя Пожарникар Генерал идол е на власт, се усвоиха много пари в стфоителството, окрадоха се много ог тях, имаме най-скъпите и некачественни пъгища в Европа, и другаде. Износване на пътната настилка има и при съчетаването на смеските преди полагането. Зависи и как е обработена сместа. Дали е повече пясъчлива или хомогенна? Дали са и слагали някакви добавки, втвърдигели или не? И ако докато я полагат е минал някой с пясъчливи ботуши или гуми, това полепва по смолата и засъхва там. Всяко нещо е от значение. И ако гумите са поизносени, на пясъчлив асфалт при висока скорост става пързалка... Многото ремонти, за да се усвоят и откраднат пари също влияят. Основата, ако не се подмени и укрепи и трамбова добре, става крехка и новоположения асфалт смес става крехък, защото отдолу въпреки трамбоването с валяк остават фуги. И да не забравяме и наклона на шътя. На много места наклона на пътя е в посока не навътре по посока на завоя, а навън... И ако е и опясъчавано, а тук не се чисти пясъка след Зимно опясъчаване, става пързалка. Много ти е мил тоя твой ГЕРБ и мъгал ни многократно Генерал? Не струва, колкото кравата Пенка, заради престъпленията им към нас. Да е само той, да го носиш на ръце.
  • 22 ГО.НЯР !

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "А БЕ":

    Ела тук и дай акъл.
  • 23 Оутпут

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Само ще добавя прост пример, който би затрил и вероятно е причина за повечето катастрофи. Но се изкарват,, несъобразена скорост,,. Ремонтира се пътя. Настлана е отсечка, валяка трамбова сместта. Коли преминават отстрани или вечерта и през прясната смес. Те носят по гумите си поленал пясък от преди това пътя. Ветрец духва и разнася отстрани изтласкан от фадромата чакъл пясък. Пясъка полепва по прясната смес и запълва грапавините и. Тя доближава гладкостта, пързалката. Затова експерта е казал, че асфалта е износен, не е добър за шофиране. Опасен.. И като караш с 80 и горе км по стъкло знаеш какво става... Дрифт. И буса е дрифтирал долу. Може и да е нямал ГТП, но това не означава, че е дефектен. Сега си представи, че е бил с поизносени гуми, на близък до стъклото асфалт и???? - катастрофа! Защото КАТ не мери настилката след ремонта и не наказва строителя, а само шофьорите, затова мрат и доста хора, освен алкохол, дрога, висока скорост.
  • 24 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "А БЕ":

    Със сигурност разследващите са описали и заснели всичко, а и са извзели автобуса за автотехническа експертиза. За жалост в България пътното строителство и ремонт са изключително некачествени и са основната причина за подобни инциденти.
  • 25 И какво?

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гоуст":

    Бай Тошо виновен? Малоумие.
  • 26 Оутпут

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "А ДИНКО каза че бат Бойко е мъжкар !":

    ,, Припомняме ви, че този участък е ремонтиран през 2016 година и за него са похарчени близо 22 млн. евро, сочи справка на Института за пътна безопасност.,, - на фукльото Генерал все предните му виновни... Но той наля колосални пари в оръчи от фирми по пътищата, а убитите са повече от преди.
  • 27 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Такааа...Да се изясним!!!По този път вървят ли ИНВЕСТИТОРИ,И ТО ЧУЖДИ????...НЕ!!!!!По него пътуват ,,туземци,,... а както знаете ТЕ СА ЗАМЕНИМИ!!!!Много ВЪНШНИ напират и даже ,,бизнесът,, реве да го ,,облекчим,, да ги НАЕМЕ ВМЕСТО НАС,българите....И такааааа,излиза ,че всичко е ,,нормално ,, и ВИНОВЕН /евентуално!!!!!/ ще е някой ..бушон!!!!от правителственото табло....Все в духът на времето , че ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА!!!!!Реалност...капиталистическа...
  • 28 КМЕТА НА СВОГЕ Е ЗА Е.АНЕ !

    2 0 Отговор
    От него идват всички проблеми в града ! Другите са пионки ! Дръжте КМЕТА ! ТОЙ Е ЗА Е.АНЕ !
  • 29 ВЛАСТТА В СВОГЕ Е В КМЕТА !

    3 0 Отговор
    ТОВА МЕКЕРЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДЕРЕ ! НАВСЯКЪДЕ ПО СТРАНАТА - КМЕТОВЕТЕ ЯДЪТ Л/НАТА ! ДРАЖТЕ КМЕТОВЕТЕ ОТГОВОРНИ И БЕЗ ПРОШКА !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гела, Мара и камшик Тодора ! Що е то ?

    2 0 Отговор
    КМЕТА, АРХИТЕКТА, МВР и Нотариуса! ТУЙ е цялото ГЮБРЕ във всяко регионално градче ! ТАМ се мътят игрите !
  • 32 Враг

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Ти приятел си много тъп и със всеки коментар написан от теб се уверявам все повече в това. Сигурен ли си че родителите ти не са близки роднини. Спри вече да пълниш полетата с твойте тъпотии и разсъждения. Защото ти си за книга направо " мислите и разсъжденията на един глупак "
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове