30 Август, 2018 14:12 2 322 11

Бъдещият нов единен орган за безопасност по пътищата…съществува от 15 години

  • катастрофа-
  • орган-
  • комисия-
  • своге

На извънредно заседание на Министерски съвет в сряда, провокирано от шокиращата катастрофа край Своге със 17 загинали, държавата обяви планове за създаване на нов орган, който да контролира и да създава политики за безопасност по пътищата.

Това разкрива сайтът „Трансмедия“.

„Дали този орган ще бъде комисия или агенция, тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя. Една подобна промяна няма как да бъде направена, ако не бъдат промени куп закони“, обяви идеята вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев обясни идеята така: „Всички служби и функции, които имат отношение по темата, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност“. По думите му в тези институции попадат три министерства – вътрешното, регионалното и образователното, както още Агенция „Пътна инфраструктура“ и други ведомства.

Единственият проблем на тази идея е, че такъв единен орган съществува от 15 години.

Името му е Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Създадена е въз основа на Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на закона за движение по пътищата и статутът й е разписан подробно в Постановление 220 на Министерския съвет от 3.10.2003 г.

На сайта на МВР, под чиято шапка е комисията, е разписана и нейната мисия. „Основната задача на Комисията е да подобри координацията на действията между държавните органи и обществеността що се отнася до проблемите на безопасността на движението по пътищата. В изпълнение на основната си задача Комисията подпомага Министерския съвет при вземане на решения, свързани с безопасността на движението по пътищата, дава становища и разработва проекти на закони и подзаконови нормативни актове, анализира информацията, изготвя доклади, национални програми и прочее.“

Освен, че е нормативно разписана, ДОККПБДП си е и съвсем действаща. Последното заседание например е от 31 май 2018 г.

Като трета точка от дневния ред дори можем да видим „Информация за състоянието на безопасността на движението от началото на годината и мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия през летния сезон.“

Какви точно са предначертаните мерки не е ясно.

Председател на ДОККПБДП е министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Заместник-председатели са Стефан Балабанов (зам.-министър на вътрешните работи), Ангел Попов (зам.-министър на транспорта информационните технологии и съобщенията) и Малина Крумова (зам.-министър на регионалното развитие и благоустройсвтото).

Сред членовете на комисията са още девет зам.-министри, администратори от БЧК, Агенцията за закрила на детето, сдружението на общините и др.

Какво значи всичко това?

Всичко това показва отново неадекватното управление, с което разполага в момента България. Катастрофата край Своге изнесе на преден план и направи видимо за голяма част от обществото пълната безконтролност на процесите в България. В случая пълната безконтролност в ремонтирането, а вероятно и в строителството, на пътища.

В опит да намали щетите от лъсването на тази стряскаща некомпетентност, корупция, незаинтересованост и липса на държавност, Министерският съвет реши да симулира активност.

И се плъзна по най-лесната пързалка. Пързалката на популизма. Министрите решиха да обявят създаването на звено, което да контролира дейностите по безопасност на движението. Най-вероятно голяма част от министрите дори не знаят, че такова звено има.

За министър-председателя няма да отваряме дума сега. Той е над тези неща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ryty

    10 0 Отговор
    Да не бинда искате да кажете, че дончев и борисов не знаят че какво създават или по скоро си мислят че създават.... Толкова решителни звучаха, че да им повярва човек да ни управляват сериозни хора хаха

    Коментиран от #3

  • 2 Белчо

    10 0 Отговор
    Аз наистина чувам за първи път, за същетвуването на такъв орган- честно. А не съм на двадесет и пет.
    Искате да кажете, че всички участници в ДОККПБДП, всъщност са действащата Власт? Начело с недуразомението Валентин Радев.
    И сега Вожда, ще им прави друга комисия, която да ги контролира???
    Кажи честнооо!!!

    Коментиран от #5

  • 3 sonia

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ryty":

    Всичко е просто герб трябва да оправят ощее свои роднини на хранилка
  • 4 JEEP

    7 0 Отговор
    Няма такъв цирк! Така е във всички области! Ако аз направя такова нещо в моята работа, ще ме уволнят на минутата, а тук заседават комисии, правят, струват и на края я свършват като кучето на нивата.
  • 5 JEEP

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Белчо":

    Не се притеснявай, те и много от хората в ДОККПБДП тепърва ще научават в какво участват.
  • 6 Живите мъртви на България

    9 0 Отговор
    Как да не умре човек в България. Сега ще направят комисия на предишната комисия. Борисов, подай оставка и повече не се кандидатирай за нищо. Грабни милиардите, които си отктаднал и ни се махай от главите.
  • 7 Кикимора

    12 0 Отговор
    Представете си какво върши тая комисия ,щом са ни такива пътищата и постоянно загиват хора! Всички тия са за обесване!
  • 8 Лош материал

    3 0 Отговор
    Нов орган, комисия, назначаване на наши хора, нов председател-задължително от ГЕРБ, бюджет за усвояване и накрая нулеви резултати, като на повечето държавни агенции. Като станат такива неща не трябва да пищиме и да кълчиме пръсти, защото ние си избрахме да живеем така. Свтла им памет на загиналите и искрени съболезнования на роднините.
  • 9 чеп

    1 0 Отговор
    Дълбоко неграмотни и умствено недоразвити, алчни тикви ни управляват. И както е казал народа- от тия и чеп за зеле не става.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 боцмана

    1 0 Отговор
    Новият орган , трябва да бъде голям мъжки полов орган за нарушителите от мъжки пол и съвсеееем малък , колкото грахова шушулка за жените.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове