1 Септември, 2018 09:55 1 593 6

Служители на НИМХ започват ефективни стачни действия

  • нимх-
  • стачка-
  • христомир брънзов-
  • бан

Причината е, че Управителният съвет на БАН освободи предсрочно от длъжност директора на института проф. Христомир Брънзов

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са влезли в процедура за започване на ефективни стачни действия.

Причината е, че вчера Управителният съвет на Българската академия на науките освободи предсрочно от длъжност директора на института проф. Христомир Брънзов, ден след като той подкрепи протеста на колегите си, които настояват НИМХ да бъде отделен от БАН. Някои от тях обясниха, че работата в института е сериозно затруднена, тъй като целият му ръководен екип се е оттеглил в знак на солидарност с Брънзов. Подготвя се и декларация, която ще бъде входирана в Министерския съвет, просветното министерство и БАН.

"В декларацията има две основни точки - на първо място да се реши незабавно кризата, което означава, че ще продължат действията по извеждането на института от академията и на второ място - Общото събрание на БАН да отмени решението на Управителния съвет за отстраняване на директора от длъжността му", обясни Евгения Егова.Заседанието на Общото събрание на БАН е насрочено за 10 септември, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Двама се карат

    2 0 Отговор
    Всичко тръгва от управлението. Необходимо е въвеждането на минимални заплати за различните изследователски позиции и обслужващ персонал на републиканско ниво. Така е в Германия. Така един млад докторант ще може да си представи как ще му се развива кариерата, ако се премести от СУ в БАН или в Техническия и т.н. След това държавата да определи кои направления ще бъдат развивани, с каква численост и т.н. След това да осигури финансиране. А сега си измиваме ръцете като подхвърлим една сума, която не стига и да се оправят сами. Така определено се отблъскват младите и още малко и ще трябва да закрием напълно науката в България. А възстановяването й ще струва поне 10 пъти повече. А метеоролозите скачат срещу тези, които не са им врагове, а те пък им отвръщат и утре и двете страни ще са губещи.
  • 2 onq s konq

    7 3 Отговор
    Лично мен не ме касаят нито БАН,нито метеоролози някакви защото не ползвам услугите им и определено смятам че са излишно бреме за бюджета.Показателен е в случая факта,че/цитирам/ "Работата в института е сериозно затруднуна,тъй като ЦЕЛИЯТ МУ РЪКОВОДЕН ЕКИП СЕ Е ОТТЕГЛИЛ В ЗНАК НА СОЛИДАРНОСТ С БРЪНЗОВ/уволненият директор/.А от къде идва въпросната "твърда солидарност" на екипа?Ами просто е-БРЪНЗОВ СЕ Е ОБГРАДИЛ СЪС "СВОИ ХОРА" КОИТО НЯМАТ КАКВО ДА ГУБЯТ ЗАЩОТО ЗНАЯТ,ЧЕ НОВИЯТ НА НЕГОВОТО МЯСТО КАТО ПЪРВА ЗАДАЧА ЩЕ ГИ ИЗДУХА ДО ЕДИН:)
  • 3 Жорко Павето

    4 0 Отговор
    Търговецът Брънзов не подкрепя протеста, а го инициира и раздухва с назначените си слуги и с щедри обещания за "Светло бъдеще" на бъдещата частна структура, на която разбира се той ще е бос. С активното съдействие на едни "братушки"!
  • 4 Учен

    0 1 Отговор
    От БАН и профсъюзен деятел, работят по два часа дневно, с обвдната почивка, беЗ насрещна престация.
  • 5 Антисоциалист

    1 0 Отговор
    Господа, в текста не се споменава защо служителите на НИМХ не искат да е в състава на БАН. Без позоваване на доводите им, всякакви предположения са неоснователни и са празни приказки.

    Коментиран от #6

  • 6 Plamen

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Антисоциалист":

    В този текст не, но работата е ясна - ЗА ПАРИ. В БАН нещата са зле и мислят, че където и да отидат ще са по-добре. Иначе заплатите в НИМХ на професорите и доцентите са едни от най-високите в БАН, затова и не допуснаха одита. Сега искат пари от БАН. БАН за да им ги даде трябва да вземе от другите институти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове