Last news in Fakti

1 Март, 2012 10:57 837 0

Депутатите отхвърлиха промени относно осиновяването

  • осиновяване-
  • майчинство-
  • отпуск-
  • пет години

Костов: Не стига, че сме най-бедната страна в Европа, но сме с най-много почивни дни в годината и с най-дълъг отпуск по майчинство

Депутатите отхвърлиха промени относно осиновяването - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда, предложени от депутата от КБ Захари Георгиев, който предлагаше отпуск по майчинство на осиновителите на деца до 5 г. възраст с 39 гласа "за", 4 - "против" и 59 - "въздържали се", предаде БГНЕС.

По сега действащото законодателство всички осиновители имат абсолютно същите права, както и биологичните родители на деца до 2 години, заяви по време на дебата зам. председателят на социалната комисия в НС Светлана Ангелова. Няма да подкрепим този законопроект защото той не е изчерпателен, каза тя. А какво става с осиновителите, които осиновяват деца над 5-годишна възраст, запита тя.

Трябва да се изравнят правата на биологичните родители и на осиновителите - това е бил водещият мотив на вносителя на промените в Кодекса на труда Захари Георгиев, както каза самият той. Мнозинството изразява безразличие и бездушие, което граничи с мизантропията, посочи той след като чу основанията на управляващите да не подкрепят текстовете му.

Доколкото си спомням по ваше време, г-н Костов, се затваряха детски градини, обърна се към съпредседателя на СК Иван Костов, който се противопостави на тези промени, Драгомир Стойнев от КБ. Имахме демографски срив, застаряващо население, трябва да търсим стимули за младите семейства, каза той. Тези хора очакват от парламента да им представим конкретна политика, да ги стимулираме, настоя Стойнев. В крайна сметка левите депутати не можаха да убедят колегите си и повечето от несъгласните с промените гласуваха "въздържали се".

Преди това съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че когато се дават тези отпуски, те се дават, за да посрещнат един много тежък период от отглеждането на детето, но предлаганите промени са популизъм. В подкрепа на тезата си той заяви, че не стига, че сме най-бедната страна в Европа, но сме с най-много почивни дни в годината и с най-дълъг отпуск по майчинство.

Сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст, се сочеше в мотивите на законопроекта. Това означава, че осиновителите трябва да дадат детето веднага на детска градина, с което се усложнява процеса на адаптация към семейната среда. Мнението на социалните работници е, че е необходим адаптационен период след осиновяването, базиращ се на непосредствено и лично общуване с осиновителите, за да бъде преодолян периода.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА