Last news in Fakti

19 Септември, 2018 10:08 2 262 19

Българите масово предпочитат да пътуват с автомобил

  • автомобил-
  • автомобили-
  • транспорт-
  • движение

Около 84% от сънародниците ни предпочитат колите пред автобусите и влаковете

Българите масово предпочитат да пътуват с автомобил - 1
Снимка: БТА

Българите масово предпочитат да пътуват с автомобил в ежедневието си или за туризъм, сочат данни от анализ на Евростат, посветен на провеждащата се в момента европейска седмица на мобилността, която продължава до 22 септември.

Леката кола е доминиращата форма на вътрешен транспорт във всички държави-членки на ЕС, предпочитана пред пътуванията с влак или автобус, сочи статистиката.

За 2016 година пътуването с автомобили е представлявало 83% от пътникокилометрите в ЕС, в сравнение с 9% пътуване с автобуси и 8% с пътуванията с влакове.

Около 84% от българите са предпочитали да пътуват с кола, 14% са били пътуванията на българите с автобусен превоз и едва 2 на сто - с железопътен транспорт, сочи още отчета на Евростат.

Днешният 19 септември е определен и като Европейски ден без смърт на пътя, като идеята е да се повиши осведомеността на хората относно безопасността по пътищата. По данни на МВР до вчера, 18 септември т.г., по пътищата в страната у нас са загинали 436 души, при общо 682 загинали през 2017 г. и 8 680 ранени.

Страната ни е лидер в ЕС по брой загинали при пътнотранспортни произшествия на 1 милион души, като европейската статистика сочи, че средно у нас през 2016 г. са загивали 99 души на 1 милион, при среден показател за ЕС - 50 загинали на милион души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    29 1 Отговор
    То понякога не е като да имаме избор..обществения транспорт в доста случай не може да се конкурира нито като времетраене или комфорт, като дори и по цена понякога. Кой ще предпочете да пътува цял ден с автобус, да не говорим за влак с техните закъснения?...Ако човек има достъпна алтернатива на автомобила, защо да не го остави в конкретни ситуации.

    Коментиран от #3

  • 2 976

    18 0 Отговор
    Всички управляващи начело с мутрата не слизат от коли купени с наши пари, на това отгоре са охранявани, с осигурен коридор, че и имат и паркинги!
  • 3 onq s konq

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Пледираш за по-добър "алтернативен транспорт",възмущавайки се "че кой ще предпочете да ЦЯЛ ДЕН С АВТОБУС"...А опонираш ли на постоянните УНИЩОЖИТЕЛНИ КОМЕНТАРИ на бдителни българи ПРИДРУЖЕНИ С КЛИПОВЕ как автобуси "фучели" по "Тракия" със 120км/?Е как да стане хем да е бързо придвижването,хем да е бавна скоростта?...Двуличието НЕ Е ХУБАВО НЕЩО.Да не говорим пък за факта КАК ТАКА "бедният" българин непрекъснато оплакващ се от цените на горивата предпочита ЛИЧНИЯ ТРАНСПОРТ пред несравнимо по-евтините автобус и влак!

    Коментиран от #4, #6, #10

  • 4 този

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Автобусите имат ограничение по магистрали от 100км/ч. Влакът може и със 160 да се движи, стига да има локомотиви, вагони и ремонтите по линиите да не са направени колкото да се приберат парите. За съжаление, политиката провеждана от ръководството на БДЖ (онзи дето след всяко служебно правителство все го връщат) не осигурява нормален подвижен състав, а пътници има, дори при сегашните мизерии.

    Коментиран от #9

  • 5 Morgoth

    14 0 Отговор
    За пътуване в града колата е около два пъти по-бърза от градския транспорт въпреки задръстванията. Да не говорим как се мъкнат 3 торби с покупки от някой хипермаркет. За извънградско важи същото за багажа. Автобуса е обикновено стар, тъпкан, горещ или пък студен и бавен, а като ти се допикае - кофти. Влака, който на запад е добра алтернатива и е значително по-бърз от колата тук е обратното - значително по-бавен и много често пълен с цигани. Е, какво друго освен коли да ползваме?
  • 6 Morgoth

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Когато за пръв път се появиха Биомет караха със 140 по магистралата. Това са истински автобуси! Не разбирам тези дето омрънкват автобус, движещ се бързо по прав и напълно безопасен път.
  • 7 Телевизора на Елвис

    3 7 Отговор
    Независимо от скъпото гориво в България все още е много евтино да експлоатираш автомобил.
    ГО е ниска, дори и след поскъпването. Данъците са ниски, ГТП е рехаво сито и то е евтино също. Механиците на европейски фон както по големите, така и по малките сервизи и мазни гаражчета работят за без пари, да не говорим че много хора сами си поправят, което в повечето нормални държави е незаконно.

    Демек на нашенеца една среднокубатурна кочина (до 1.8) купена за 2 до 5 хиляди евро му се връзва годишните разходи (гориво, евентуални ремонти, масла, данък, ГО, ГТП) при 15000 км пробег грубо около 3500 лв. айде нека са 4000.
    Това прави малко над 300 кинта на месец общо, като сметката се прави на 2.30 лв за литър бензин. Ако е с АГУ сметката става друга, т.е. доста по-евтино.
    За сведение у Германия на един средностатистически шофер в най-гъзарския и идеален вариант само ГО на месец му е 120 Евра. Говорим за над 50 г. мъж, с история в страната, без нарушения, който кара най-масовия немски автомобил- Пасат комби 2.0 TDI.

    Когато се изравним като разходи за МПС с "онези там" ще си помислиме много добре, дали всеки гащник в страната ще награбва някакво говно за 2000 лв. и ще се вози навсякъде с него.
  • 8 Автомобилист

    5 2 Отговор
    Аз харесвам да пътувам с влак. Говориш с хора, пиеш си бирата във вагон-ресторанта, четеш, дремеш. Не замърсяваш околната среда и няма да си отговорен за бурите на следващите поколения.
  • 9 Morgoth

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "този":

    БДЖ има и социална функция. Държавата е длъжна да осигури транспорт. Ако направим влаковете като във Франция няма как да пропуснем да направим и цените им като френските. Така всички, които в момента пътуват с влак ще трябва да слязат и на тяхно място да се качат много по-малкото, но платежоспособни хора от средната класа с които обаче няма как да поддържаш инфраструктурата. Бедните които ползват БДЖ могат толкова да си позволят дори след държавните субсидии, затова БДЖ ще си продължи да бъде такова.

    Коментиран от #13

  • 10 Огън

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    извинявай но да ли си наясно за цената на билета в двете посоки София Бургас /54 лева/ и че излиза почти същото като цена на транспорта с кола /70 лева/, само че доста по - бързо и по комфортно, а като добавиш и прекчване автобус/1.60/ и такси/10-12 лева/ и това по две щото град А и град Б и цената стана по висока от тази с личния автомобил. А и времето та отиде та се невиде. А с влака / бързия/ 12 часа София Бургас - направо да ти и ... обществения транспорт

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    8 0 Отговор
    Исках да намаля употребата на личен автомобил и при възмоност пътувах с влак или автобус. Впечатления: плачевно състояние на транспортните средства, неточност при влаковете и закъснения по-големи отколкото самият път по план. Не може да разчиташ, че ще стигнеш по план щом на средата на пътя правиш непредвидени изчаквания, или липсва локомотив, или пък друг се е запалил или какво ли още не. Навсякъде по света железопътния транспорт е най-точен и надежден, в Германия например не съм си и помислял за кола, защото можеше навсякъде да стигнеш с влак и може да плануваш точно пристигане и заминаване, няма изненади освен ако не стане някаква авария и дори тогава веднага се реагира адекватно. У нас те оставят да висиш във вагона насред нищото часове наред, напук на планове и никой не го интересува дали отиваш на работа, дали гониш други връзки и т.н. Само хората без каквато и да е алтернатива използват подобен транспорт. Имам приятели, които се страхуваха да изкарат книжка, но им се наложи да се борят с това, защото след като имаш семейство ситуацията става с обществен транспорт става отвратителна и направо непосилна. Представете си да висиш 3часа на някоя гара с малко дете в скута и бебе на ръце седнал на два големи куфара и това ви е достатъчно.
  • 12 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Огън":

    Не си извинен,защото СИ НЕКОРЕКТЕН.Имал съм лично случаи,когато мой познат/не приятел/ иска да го "хвърля донякъде" с колата,готов да си плати горивото.Отговорът ми неизменно е бил-"Ами яхни си тубата с горивото и си свърши спокойно работата"!Та известно ли ти е че горивото е най-евтиния компонент в транспортирането,а основното е ВИНЕТКА,ЗАСТРАХОВКА,АМОРТИЗАЦИЯ НА МПС-ТО,ТЕХ. ПРЕГЛЕД,ЕВЕНТУАЛЕН РИСК ОТ СОЛЕНИ ГЛОБИ ОТ КАТ,ТАКСА ЗА ЕВЕНТУАЛЕН ПАРКИНГ и т.н.?!Честно-не понасям подобни хитрувания.Ама НИКАК:)

    Коментиран от #18

  • 13 този

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Чак като във Франция - какво ТГВ ли? Тука по половината линии има ограничения в скоростта от 25км/ч, заради неподдържан път, локомотиви и вагони липсват. Хората зорлем си купуват стари коли, не защото искат, а защото няма как иначе да се придвижват. Да не говорим за довозващ транспорт от селата до гарите.
    София - Радомир е 40км и най-бързия влак - международния стига за близо час, а и на него му прикачват само два български вагона и често няма билети за него, пък някакви драскат глупости как ако била скоростта под 200 нямало да има пътници...
  • 14 Машиниста

    1 6 Отговор
    По принцип автомобила е супер идиотско изобретение. Ако нямахме автомобили щяхме да живеем в един по-чист, по-хладен, по-добър, по-подреден, по-разнообразен, по-уникален, по-запазен, по-мирен и по-щастлив свят. Нищо не ни пречеше да си караме с влакове.

    Коментиран от #16

  • 15 Грух,грух

    0 0 Отговор
    Търтейййййй.......
  • 16 един българин

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Машиниста":

    искаж та кажеш че ако бяхме още на коне и каруци щеше да е по добре да пътуваш 1 седмица от софия до варна и да си постоянно вмирисан аи стига бе.
  • 17 хаха

    5 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Българите масово предпочитат да пътуват с автомобил

    С каруца ли да пътуват с какво?
  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    от време на време имаш попадения и все ми се поисква да повярвам, че не си съвсем изгубен, но с коментари като този и предишния рязко ни връщаш в действителността
  • 19 гощо

    0 1 Отговор
    Влака е доста приятно ако е безопасен,но в БГ нямаме такива от години. Автобусите не са оферта.Седиш до,зад,пред някакви хора на гъсто кой се къпал кой не не става. Самолета е някаква опция,но не се движи по земята и не карам аз което прави нещата напрегнати.Та колата която аз си подържам,познавам и най вече карам аз е за предпочитане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове