20 Септември, 2018 07:59 3 550 13

10-та годишнина от жестокото убийство на Михаил Стоянов

  • михаил стоянов-
  • убийство-
  • борисова градина

Убийците получиха намалени присъди въпреки самопризнанието си, че „са прочиствали парка от гейове“ 

Неправителствени експерти, ЛГБТ активисти и полицейски служители от Белгия, Литва и Испания, специализирани в борбата срещу престъпленията от омраза се събират на първа подобна конференция в София този четвъртък и петък (20 и 21 септември).

Темата на събитието е „Преодоляване на бариерите: Подобряване достъпа до правосъдие за жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза”. То ще се проведе във Френския институт на площад Славейков и ще бъде открито от заместник - омбудсмана и бивш министър на правосъдието Диана Ковачева.
Поводът за провеждане на форума е все по-нарастващото насилието срещу лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс хора. Полицейските данни сочат, че членовете на ЛГБТ общността са жертви на престъпления по-често, като в същото време не докладват за случаите на атаки.

Форумът се организира от фондация GLAS заедно с университета Бреша в Италия и партньорски организации от цяла Европа. Сред засегнатите въпроси ще бъдат законодателството за престъпления от омраза в ЕС, подобряване докладването на този род престъпления, подкрепа на жертвите, подобряване квалификацията на полицаи и др. Ще бъдат представени успешни практики от различните страни членки на ЕС.

Организаторите на конференцията искат да обърнат внимание и на липсата на държавна политика по отношение на тези престъпления в България, абсурден резултат от която са намалените присъди на убийците на Михайл Стоянов.

Те припомнят, че тази година през септември се навършват 10 години от жестокото убийство в Борисовата градина, като едва тази година извършителите влязоха в затвора. По този повод фондация GLAS заедно с младежка организация „Действие” организират възпоменание и запалване на свещи на мястото в Борисовата градина, където Михаил беше пребит до смърт си заради предполагаемата му хомосексуалност.

Възпоменанието ще се проведе от 18 ч. на 20 септември. Организаторите призовават към присъствие всички, които искат да покажат гражданската си позиция и да изкажат своята нетърпимост към подобни изстъпления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    29 5 Отговор
    Всяко убийство е крайният акт на нечия омраза. Какво прави това убийство по-специално от останалите? Радетел е бил за освободителна идея за цял народ? Спасявал е хора и е бил герой? Или просто искат да ни натрапят болната душевност на шепа хора за норма на всички? НЕ, НЯМА ДА СТАНЕ! Толерантен съм с всички, стига да не си навират гениталиите в очите ми...
    И БОГ СЪЗДАДЕ ЧОВЕКА ПО СВОЯ ОБРАЗ; ПО БОЖИЯТ ОБРАЗ ГО СЪЗДАДЕ; МЪЖ И ЖЕНА ГИ СЪЗДАДЕ. Битие 1:27

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГосТ

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Браво ! Изключително точен коментар ! Само ще добавя, че освен вярата и природата показва реда на нещата !
  • 4 среднощен

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Дай Боже повече мислещи като Вас хора в България...! Адмирации!

    Коментиран от #7

  • 5 Кофти

    2 4 Отговор
    Аплодисменти, четейки горните коментари ми става ясно защо Бай Ганьо Балкански се е докарал до състоя името си, ама нищо, той Бойко ще ви оправи, яли сте много умни... Слава богу, град къщите са отворени за всички и има изход от кончината...

    Коментиран от #6, #11

  • 6 2 pak

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кофти":

    Оф аре изнасяите се вече бе. Писна ни от мрънкачи вече. Нали ви гледаме как приплъзвате на талази из цяла европа и тормозите хората. Бай Ганьо сте вие точно. Все недоволни мрънкащи и безполезни за страните си. България е една от наи толерантните държави. В чалгата си имаме Азис. Рапърчетата ни се правят на джендър циганчета. Всеки ден толерираме и безполезни мрънкачи като вас.
  • 7 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Всички нормални хора мислят по този начин. В защита на лгбт са само душевно болните, които се явяват членове на тази абревиатура и либерастите, които получават грантове за да изкарат нещо, което в същността си е извратеност, уж че е нормално. А целта на лгбт е революция, чрез която извратените да управляват света.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Спец

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "куку руку ку":

    Целта не е ЛГБТ да управлават света. Рептиликус, Ротшийлдови, лорд Мърдюк и други управляват света, а Сорос, ЛГБТ, БХК, Страстбург съд, ЕК.... са само средства, чрез които се осъществява. Целта е, да се унищожи морала, традиционните ценнности, да се шриемат обратните за нещо нормално, да се превърне човечеството в послушно, немислещо, изпълняващо като робот заповедите км стадо. Системата на държавността се използува затова. Гласуват се наредби, ченгетата изпълняват наредби и не им пука, че служат на тия неща.... Целта е ГЛОБАЛИЗЪМ. Затова след срещата с лорд Мърдюк на погребението на Мандела връщайки се в държавите си, Обама и други започнаха подготовка по-усърдно на тия промени. Лично на мен не ми пука дали някой е гей, но щом вземе да го прокарва като морал вече плюе на природата и твореца и ми става противен. Не защото е гей, а защото прокарва греха като еталон. Иначе сам си носи кръста. Не харесвам убийството на джендъри, и те са жови души, но и не приемам гей, лесбос сватби с права да осиновяват дете, защото те отричат връзката мъж с жена и плюят на правилното.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кофти":

    Драги,никой не защитава убийците,а много коректно беше поставен въпросът с какво това убийство се различава от останалите и с какво жертвата е допринесла за обществото,че това убийство да бъде различно. Също така абсолютно точно беше констатирана погнуса от това постоянно показване на извратени типове, които са по скоро за психиатрия. Аз също съм толерантен, когато не ми навират в лицето нечии болести. Дори мисля,че някои хомосексуалисти са с по богата душевност от много хетеросексуални,но със сигурност те не парадират с това. Примери има,Тюринг е един от тях. Относно състоянието на държавата,да съгласен съм че се дължи на ганьовщината-разбирай хитреенето и непокритото самочувствие. Състоянието на държавата се дължи единствено на липсата на елементарен морал и правила.
  • 12 куку руку ку

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Спец":

    Не съм казал, че лгбт ще управляват. Те са като пролетариата при пролетарските революции- само една маша, която при евентуална победа ще се окаже до победените. Казах, че извратените искат да управляват. Рептилиите не са ли извратени и не управляват ли и в момента някои държави? Просто целта им е като на всеки холивудски злодей- глобално господство.
  • 13 Тъжно ми е

    1 0 Отговор
    Хванах се за главата като четох коментарите, за кави глобални властващи сили става дума , за какви опити за управление. Тук става дума за сексуална ориентация, за това кой с кого си ляга, нещо изключително лично, нещо което не касее вашия личен избор. По същия начин и с религията не е ли така, господ бил създал жената и мъжа и тям подобни. Не съм вярващ, но вярвам в човещината и в това че всеки има право да живее така както си пожелае и това с кого спи не пречи на никой тук. Тук става дума за несправедливост, не съм запознат толкова със случая но да осъдят хора за убийство след десет години и да им дадат толкова малко време, е не го разбирам това. Това че човекът си е падал по мъже.какво общо има, за жалост в случая така ми изглежда че са им дали толкова малко само заради това.и ми става болно на сърцето. Такава омраза като в тези двамата може да се изкорени само ако вярваме в човещината и ако предаваме на поколенията повече подкрепа към промяна и изграждане на мнение, а не да им втълпяваме че са грешници. Убийството е грешно, сексуалността не си я избираш драги мои и не е грешна. За жалост и заради това има ЛГБТ community, защото докато тези неща не бъдат приети за нещо съвсем нормално, винаги ще има разделение и злоба. Но аз обичам и винаги ще обичам, и мъже ако искам и жени и това не е твоя работа, но явно тук читателю има нужда да се изрече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове