Last news in Fakti

18 Октомври, 2013 16:14 1 787 0

Тръгна делото за убит студент

  • тръгна-
  • делото-
  • убит-
  • студент-
  • михаил стоянов

Съдът отряза последните спънки за старта на делото

Тръгна делото за убит студент - 1
Снимка: Правен свят

Повече от пет години след убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина, Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото, въпреки че и на първото заседание бяха направени опити то да не се състои, съобщи Правен свят.

Подсъдими за умишленото убийство по хулигански подбуди на Стоянов са 23-годишният Александър Георгиев и 22-годишният Радослав Кирчев, който по време на на извършване на престъплението е бил непълнолетен.

Убийството на студента на 30 септември 2008 г. бе резултат от зверски побой от група младежи, които "прочиствали парка от гейове". Мотивът на нападателите бил, че Михаил им заприличал на гей. Младежът е бил нападнат в гръб с ритници и юмруци, той умира от задушаване, след като му е била счупена подезичната кост.

Две години бяха нужни на разследващите, за да стигнат до евентуалните извършители и още три години прокуратурата работеше по делото, за да може то да стигне в крайна сметка до съда. Обвинителният акт на два пъти бе връщан на прокуратурата за отстраняване на грешки и след смяната на наблюдаващия прокурор, актът бе внесен отново в съда и делото бе насрочено за днес.

Състав на СГС с председател съдия Атанас Атанасов даде ход на процеса, въпреки опитите на защитата да отложи старта. Адвокатите най-напред поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата, защото имало неприложени доказателства. След отказа на съда, защитата използва друго основание - не е имала време да се запознае с всички материали. Съдия Атанасов отхвърли и това искане, като посочи, че подсъдимите и техните защитници са имали повече от 7 дни да се запознават с обвинителния акт, след като копие им е било изпратено още на 2 октомври.

Христина Стоянова, майката на убитото момче, бе конституирана като частен обвинител и граждански ищец по делото, като съдът прие и искове за неимуществени вреди към двамата подсъдими в размер на по 250 000 лева.

Защитата поиска от съда да не приема гражданските искове, като се мотивира с "прекомерност на претенцията", а освен това давностният срок бил изтекъл, защото от убийството са минали повече от 5 години. Съдът обаче припомни, че това са въпроси по същество на делото и те ще бъдат решени в неговия край.

Последният опит на адвокатите на подсъдимите да постигнат отлагане на старта на делото бе с искането им първо да бъде разпитан Явор Борисов, който в началото на разследването е бил обвиняем, а след това делото срещу него бе прекратено и дори не е включен като свидетел. Съдът прие Борисов да бъде разпитан, но това ще стане на заседание следващата седмица, а първият разпит днес бе на майката на жертвата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА