Маслиновото дърво (Olea ferruginea Royle) е едно от най-важните овощни дървета в света. Известно е за лечение на инфекциозни заболявания. Изследователи от Университета на Азад Джаму и Кашмир в Пакистан предоставиха научни доказателства за полезните свойства на маслиновото растение, съобщават от foodpanda.
Индийското маслиново дърво има антимикробното и антиоксидантно действие.
Екстрактите от маслини от кора са с най-високо съдържание на фенол. По отношение на антимикробната активност, екстрактите от етанол и метанол показват инхибиторна активност срещу грам-положителни и грам-негативни щамове.
Маслинови дървета, които са от Мала Азия, са разпространени по цялото Средиземно море от 6000 г. пр. Хр.
Листата на маслиновото дърво са използвани за първи път в древни цели за медицински цели. Днес тя е известна със своите ползи за здравето.
Маслината също се превърна в основна съставка в средиземноморската диета, за която се доказа, че осигурява различни здравни ползи, особено за сърдечно-съдовата система и цялостното здраве.
Предполага се, че консумирането на повече от четири супени лъжици екстра виржин зехтин всеки ден може значително да намали риска от сърдечно-съдови проблеми, като инфаркт, инсулт или дори смърт поради сърдечно заболяване.
Маслиновото масло, което се получава от плодовете на маслиновото дърво, е богато на вид мазнини, известни като мононенаситени мазнини.
Поради своите антиоксидантни свойства, той може да предпазва от рак.
Консумирането на маслини, особено на маслиновото масло, естествено може да намали болката при хронични възпалителни заболявания, като например артрит.
Храненето с маслини също ще помогне за повишаване нивата на желязо в организма.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 фъкти
https://m.fakti.bg/life/337517-olio-ili-zehtin-uchenite-otgovoriha
Коментиран от #4
22:41 27.10.2018
2 Кикимора
23:02 27.10.2018
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Моамба
До коментар #1 от "фъкти":
ТОЧНО ТАКА, слънчогледовото олио е много тежко и мазнините му са наситени, няма нищо общо със зехтина /ВСЕКИ ЗЕХТИН Е РАЗЛИЧЕН/, но дори и най-евтиният -помачето/ ПОМАС/ Е В ПЪТИ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН ОТ слънчогледовтоКоментиран от #5
03:55 28.10.2018
5 Шарланът е
До коментар #4 от "Моамба":
Нашата мазнина. Важна е технологията. Българският слънчогледов шарлан, студено пресоват продукт, не отстъпва по качества на зехтина. Нашите баби са го наричали и ЗеЙТин. Рафинираното, особено двойно рафинираното олио са химия, бензин и сода обработено06:37 28.10.2018