Last news in Fakti

13 Март, 2012 16:56 778 0

Единен кодекс за държавната служба искат от КНСБ

  • кнсб-
  • пламен димитров-
  • кодекс
Единен кодекс за държавната служба искат от КНСБ - 1
Снимка: БГНЕС

КНСБ се обяви срещу готвените промени в Закона за държавния служител. Това стана ясно днес на пресконференция. Според лидера на синдиката Пламен Димитров „законът за изменение и допълнение на Закона за държавния служител не спомага държавните служители да се чувстват по-защитени".

По тази причина КНСБ предлага в Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъде обсъден единен кодекс за държавната служба.

В този кодекс ще има общи правила за уреждане и уеднаквяване на всички режими на наемане, упражняване на труд, почивки, отпуски и работно време във всичките министерства, ведомства и във всичките системи, обясни Димитров. Такива са работещите в ДАНС, МВР и МО държавни служители.

Предложението ще бъде изпратено на премиера Бойко Борисов в следващите дни.

Димитров смята, че  анонсираните от Симеон Дянков промени са опит на финансовия министър да отнеме права на държавните служители.

За пример Пламен Димитров посочи премахването на клас прослужено време. Начинът, по който се определя заплатата на държавните служители, ще доведе до намаляване на базовото възнаграждение, категоричен е президентът на КНСБ.

От КНСБ имат свои предложения и за Националната инициатива "Работа за младите хора в България".

Сред предложенията са безработните и неактивни младежи до 29 години да бъдат обособени в подгрупи, за които да има програми и мерки, съобразно спецификата на подгрупата. Младежите без висше образование, с висше образование и с висока квалификация като рискова група, потенциални емигранти, да бъдат специален обект на инициативата. За тях се предлага да им бъдат осигурени възможности при необходимост да се включат в програми, които да ги задържат в България.

Такива програми, според КНСБ, могат да бъдат атрактивни обаче само ако зад тях стоят сериозни финансови стимули под формата на студентски карти, опрощаване на заеми за млади семейства, преференциално финансиране на предприемачеството сред тях и др.

Освен това от КНСБ предлагат и създаване на програма за споделено работно място, която може да бъде в два варианта. Първият: споделено работно място между младеж и лице в предпенсионна възраст и така да се предаде опит. Вторият вариант в споделено работно място между двама младежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА