Last news in Fakti

16 Март, 2012 06:00 1 227 5

Рекорден брой български градове в „Часът на Земята”

  • часът на земята-
  • градове-
  • 31 март-
  • 2012

Досега се се включили официално 48 български града

Тази година кампанията „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF  отново дава възможност на много популярни личности да изразят мнението си за климатичните промени.

Световноизвестният супермодел Миранда Кър се включва като един от посланиците на „Часът на Земята”. На 31 март, събота, от 20,30 до 21,30 ч. тя не само ще угаси осветлението в дома си, както милиони други хора по цял свят, но обещава да компенсира въглеродния отпечатък от пътуванията си, като подкрепи няколко климатични проекти.

Президентите на Фиджи, Шри Ланка и Малдивите също станаха официални посланици на „Часът на Земята 2012”.

Бившият американски вицепрезидент Ал Гор ще изпрати видео послание за „Часът на Земята” от Антарктида.

Холандският астронавт Андре Кайперс подкрепя „Часът на Земята” от Международната космическа станция. Той ще направи снимки отвисоко и ще коментира наживо какво вижда по време на климатичната акция.

Посланици на „Часът на Земята 2012” в България са актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов.

Тази година „Часът на Земята” използва видео платформа в YouTube, за да вдъхнови хората да споделят своите лични предизвикателства към целия свят, като зададат въпроса, „Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?“.

В телевизионния клип на българската кампания за „Часът на Земята” Калин Вельов обещава да използва велосипед при пътуванията си в града, а Мартин Заимов ще споделя пътуването с електромобил до работното си място с други хора.

В България до този момент са се включили официално 48 града, като две седмици преди „Часът на Земята” броят им надхвърля миналогодишния. Те ще угасят фасадно-архитектурното осветление на известни сгради и паметници за един час. Уличното осветление ще продължи да свети от съобръжения за сигурност. Досега потвърдилите градове са:


Аврен
Асеновград
Балчик
Белене
Берковица
Бургас
Велико Търново
Видин
Горна Оряховица
Долна Митрополия
Девин
Добрич
Долни Дъбник
Дряново
Етрополе
Златоград
Козлодуй
Кричим
Кюстендил
Левски
Ловеч
Лом
Мизия
Никопол
Нова Загора
Павликени
Пазарджик
Панагюрище
Перник
Пирдоп
Плевен
Пловдив
Поморие
Пордим
Правец
Провадия
Раднево
Разград
Самуил
Сатовча
Свищов
Севлиево
Силистра
Сливен
София
Стара Загора
Търговище
Чепеларе

Много сгради в София също ще притъмнеят за „Часът на Земята”. Сред тях засега са:

Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Администрация на президента
НДК
Археологически институт и музей
Етнографски музей
Централен военен клуб
Театър "Българска армия"
Гьоте институт
Италиански институт
Чешки център
ЦУМ
хотел "Хилтън"
банка "БНП Париба"
Гранд хотел София


Миналата година „Часът на Земята” обхвана 5251 града, над 1,8 милиарда души в 135 страни от целия свят по всичките седем континента. Кампанията започна през 2007 г. в един-единствен град – Сидни, Австралия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 земя

    0 0 Отговор
    Май сте забравили уроците по физика от училище, че нергията не се губи, а само минава от едно състояние в друго. Все повече дори си мисля, че това"пестене" на енергия има точно обратния ефект и забавя енергообръщението на планетата ни. Стига с тези "американски" спекулации за свършека на света и края на енергията и подобни измислици. Нация, която мисли по този начин я очаква мрачно бъдеще...
  • 2 Смърфиета

    0 0 Отговор
    2012 е! Последен час!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СПРЕТЕ

    0 0 Отговор
    СПРЕТЕ ЧАСА НА ЗЕМЯТА !
    СПРЕТЕ ЗЕЛЕНАТА ГЛУПОСТ

    спрете ЛОБИСТИТЕ
    спрете БЕЗРАБОТИЦАТА
    спрете БЕДНОСТТА !
    зад лъжите им стоят индустриални интереси !!