Last news in Fakti

15 Март, 2012 18:43 1 638 2

Спасиха дете от живот в обор

  • спасиха-
  • двегодишно момченце-
  • живот-
  • обор-
  • крави

Двегодишно момченце, отглеждано в краварник при много лоши условия, е било спасено, благодарение на анонимно обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111 през февруари т.г., съобщиха днес от Агенцията по закрила на детето.

Координаторите на линията веднага са предали сигнала на социалните работници. При проверката е установено, че детето, майката и мъжът, който е предполагаемият баща, живеят в обора и спят в сламата при животните. Заключението е, че семейството не е в състояние да осигури подходящи условия за правилното развитие на момченцето и то е поставено под полицейска закрила, а в последствие е настанено в дом за медико- социални грижи за деца.

Според специалистите, пренебрегването на физическите и развитийни потребности на дете на подобна възраст може да има много тежки последици за цял живот – трудности в установяването на доверие, забавено езиково развитие, липса на социални умения. Ето защо в случаи като този бързата намеса е ключова.

През месец февруари на телефон 116 111 са постъпили 6247 повиквания. Проведените консултации са 1179.

Основният процент обаждания са от деца и юноши - 83 % от проведените консултации са с представители на тези групи. Преобладават обажданията от тийнейджъри (76 %). Липсата на достатъчно добре развити комуникативни умения при по-малките деца, по- слабите умения за саморефлексия и вербализиране на проблемите често е пречка пред търсенето на подобна специализирана помощ от страна на по-малките.

Другите две основни групи потребители на телефон 116 111 са родителите и другите възрастни, които търсят информация или помощ във връзка с проблеми на дете. През втория месец на 2012 г. техният дял възлиза съответно на 6 и на 10 %.

През февруари са подадени 13 сигнала към отделите ‘Закрила на детето’ в страната, от които 8 са свързани с насилие (физическо и психическо) над деца, 4 – с неглижиране и 1 – с просия. Забелязва се тенденция основният процент сигнали да са поради насилие над деца, като мястото на извършването му във всички случаи е посочено семейството, както и загрижени пълнолетни граждани да подават сигнали за деца, за които знаят или подозират, че са в риск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ-смешки

    0 0 Отговор
    ..."развиТИЙНИ потребности"-ХА,ХА,ХА,ХА,ха,ха,ха,ха........

    Коментиран от #2

  • 2 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БГ-смешки":

    @1 Кое ти се видя смешно.......
    Основна развитийна потребност, която според Роджър Гулд определя посоката на личностните промени през етапите на зрялата възрастност, е потребността на личността да бъде по-цялостна, да открие и да изрази всички аспекти на своя Аз (други теории, които се фокусират върху тази потребност, са Хуманистичната психология и Юнг). Удовлетворяването на тази потребност дава по-голяма вътрешна свобода и дава възможност на личността в действителност да се превърне в творец, автор на своя живот, изграждайки го по собствени стандарти и цели. Процес, който обслужва тази потребност, е трансформацията на личността (така е определен от Роджър Гулд). Трансформацията на личността = разширяване на самоопределението. Подобна идея за последователност има и в теорията на Ерик Ериксън. Роджър Гулд вижда механизмите