Last news in Fakti

22 Март, 2012 11:24 1 347 0

Крадци на ток нападат служители на ЧЕЗ

  • електричество-
  • ток-
  • чез-
  • врачанска област

58 кражби на електроенергия във Врачанска област, констатира компанията при проверка

Две проверки за кражби на електроенергия извършиха служители на ЧЕЗ Разпределение България във Врачанска област. Акциите бяха проведени съвместно с районното полицейско управление. На 15 март в Бяла Слатина за три часа бяха извършени 86 проверки и  установени 58 нарушения, за които бяха съставени констативни протоколи.

Подобна проверка бе планирана на 8 март в град Козлодуй. Акцията обаче беше преустановена, тъй като въпреки съдействието на районното полицейско управление, неправомерно ползващи електроенергия граждани се опитаха да нападнат служителите на ЧЕЗ.

През 2011 г. служителите на ЧЕЗ Разпределение България извършиха над 52 хил. проверки за неправомерно използване на електрическа енергия от мрежите на компанията и съставиха над 3800 констативни протокола за нарушителите, съобщават от дружеството.

Щетите от кражби на електроенергия, които са причинени на ЧЕЗ от некоректни потребители през 2011 г., са за близо 6,8 млн. лева. През миналата година компанията е дотаксувала малко над 20 млн. киловатчаса на приблизителна стойност 3,4 млн. лева. По оценки на ЧЕЗ обаче реалните щети са двойно по-големи. Разликата се дължи на факта, че при установяване на нарушение компанията може да изиска плащане за максимум 3 месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.

"През 2011 г. щетите от кражби на електроенергия се равняват на близо 5% от обема на одобрената ни инвестиционна програма. Тези средства можеха да се вложат в подобряване на обслужването за потребителите. Трябва да се създаде обществена нетърпимост към подобен тип дейност. Призоваваме нашите клиенти, които са свидетели на нерегламентирана консумация, да подават сигнали в полицията", заяви Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Потребителите могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес [email protected], в центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия 0700 10 010. В случаите, когато е налице нераглементирана консумация между съседи, трябва да бъде подадено оплакване в полицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА