Last news in Fakti

5 Декември, 2018 08:54 15 621 41

Супер камерите на КАТ – хакнати

  • камера-
  • кат-
  • патрулка

Радар - детектор в колата ги лови

Супер камерите на КАТ – хакнати - 1

Радар - детектор, който е позволен за използване у нас, може да спаси всеки водач от новите супер камери на КАТ, които ще заработят за Коледа.

За разлика от триногите – новите супер устройства работят на принципа на т. нар. ефект на Доплер и сигналът им се улавя от детекторите в автомобилите, пише в. "Телеграф".

Към момента модерните радари на Пътна полиция се тестват и до Рождество Христово се очаква да започнат да следят от движение и на място за превишена скорост, липса на "Гражданска отговорност", издирвани и оперативно интересни за МВР автомобили, съобщиха от ръководството на КАТ.

IT експерти обаче твърдят, че устройствата могат да се засичат от радар - детектори, тъй като действат на т.нар. ефект на Доплер. Това значи, че антената непрекъснато излъчва ВЧ сигнал с известна вълнова дължина (честотата на предаване) и го прихваща след отразяването и при наличието на радар - детектор, той ще предупреждава водачите, че до броени секунди разстояние има вероятност, ако са в нарушение, да бъдат заснети и по-късно глобени.

От КАТ обясняват, че в левия долен ъгъл, под предния регистрационен номер, на всяка от патрулките със супер камери има радарен сензор, който ще разчита какво пише на всяка автомобилна табела, с която колата на КАТ се разминава.

На дисплей в купето униформените разбират веднага дали водачът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и веднага се издава санкция.

"Дори агресивното поведение на пътя ще се заснема и полицаите ще спират на място такива водачи", уточни шефът на "Пътна полиция" комисар Росен Рапчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Admin

    56 4 Отговор
    Е кажете кой е този детектор? Мълчите като ........
  • 2 ouhu

    83 8 Отговор
    A дано да го хакнат и тиквата.

    Коментиран от #7

  • 3 Гост

    49 3 Отговор
    Имам един Whistler,ще го пробвам дали ги хваща и ще споделя
  • 4 от София

    34 0 Отговор
    Факти, ако може да си поправите статията. От този копи пейст по агенциите вече не гледате какви глупости публикувате. Радарния сензор на номера измерва скоростта на колите и в двете посоки на движение (затова се ползва ефектът на Доплер). При засичане на превишение, софтуера прави поредица от снимки с камерите на покрива (4 на брой), рег.номера се разпознават оптично. И после е лесно - или се издава акт, или се сигнализира, че МПСто е издирвано, след автоматична справка в база данни.

    Коментиран от #6, #18

  • 5 Главата не е за украса

    39 14 Отговор
    Абе, избихте се по тия родни пътища. Закони, знаци, пътна маркировка, са за да се спазват, не са за дърветата. Сега зор да се разбере марката и моделът на антирада, и юруш да си го купи Ганьо. И затова няма никога да се промени нищо...
  • 6 JEEP

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "от София":

    Трай си и не им отваряй очите. :) Така със сложни думички е много по-яко. Как не са намесили и нано технологиите не знам...
  • 7 447

    8 16 Отговор

    До коментар #2 от "ouhu":

    Това ли беше за дне, за да си заработиш надницата. Кажи къде да отида, че да си добавям пари към бюджета. Седмично или месечно плащат ? Кой, руснаците или БСП ? Каже де , кажи.

    Коментиран от #40

  • 8 BG citizen

    9 0 Отговор
    Те затова на Острова е забранено доста отдавна да се ползват антирадарите. Патрулкитш не проверяват за такива неща. Имат си друга организация, колите им са спрени отстрани на пътя и камерата е на видимо място, оператора седи по цял ден и пуши цигари. Никой не те спира, само си получаваш честитката - ако платиш навреме ти дават отстъпка. Продават само , които са GPS базирани, виждал съм ги за продажба в Halfords.
  • 9 пешо

    44 3 Отговор
    Истината е ,че винетките са незаконни.Те ограничават правото на свободно придвижване и за онзи ,който няма винетка трябва да се осигури алтернативен маршрут.Скоро те ще бъдат атакувани съдебно.

    Коментиран от #12

  • 10 Жан

    38 2 Отговор
    Казах ви, че нищо не става от авторите на статиите в този сайт. /нарочно не ги наричам журналисти, защото не са/ Преди имах усещането, че превеждат с Гугъл и след тока копи пейст. Започнете от заглавието. Какво е хакнато ? Някой разбра ли. Единственото, казано с много думи и никакво разбиране е, че антирадарите в колите ни ще продължат да засичат и новите устройства. Повтарянето на словосъчетанието " Ефект на Доплер" е само за авторитет на заем. Мария Атанасова просто трябва да се върне в училище и да си прочете урока, вместо да се прави на технически вундеркинд. Това, че си се добрал до клавиатура и сървър не значи, че автоматично започваш да си вещ по всички въпроси. Имайте малко самоконтрол.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 523

    6 18 Отговор

    До коментар #9 от "пешо":

    По тая антилогика трябва да ни се полагат и нови коли на всеки 3 години. Ходи пеша бе момче. Здравословно е. И не се занимавай със сложни работи, като атакуване в съда и т.н.
  • 13 ИШЩКСДЗЦ

    41 4 Отговор
    КАТ В МОМЕНТА ПРАВЯТ ОГРОМЕН И БЕЗЦЕНЕН ПОДАРЪК НА ОПОЗИЦИЯТА КАТО СЪЗДАВАТ МАСОВО НЕДОВОЛСТВО В ОГРОМНА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПЪРВО ЧЕ ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ЗНАЦИТЕ ПОСТАВЕНИ С ТЯХНАТА ПРЕПОРЪКА И ОДОБРЕНИЕ СА НЕПОНОСИМИ И НЕДОПОСТИМИ И ЯВНО РЕПРЕСИВНИ ОБИДНИ ЗА ВОДАЧИТЕ ЗА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА И НОРМАЛЕН ТРАФИК И СЪЗДАВАТ ИЗЛИШНО НАПРЕЖЕНИЕ .СПАЗВАНЕТО ИМ Е НЕВЪЗМОЖНО,БЕЗСМИСЛЕНО -ТОВАРИ СЕ ДВИГАТЕЛА,УВЕЛИЧАВА СЕ РАЗХОДА.СЪЗДАВА СЕ ИЗЛИШЕН ТРАФИК,ИЗНЕРВЕНОСТ И АГРЕСИЯ.

    Коментиран от #16

  • 14 Guest10

    7 4 Отговор
    Истината е в антирадара това радар детектора не е много сигурно.
  • 15 А ДЕТ НЕ СЛАГАТ МАРКИРОВКА ВЕЧЕ

    20 1 Отговор
    ШЕСТА ПЕТИЛЕТКА НА ЕДИН ПЪТ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ КОГА ША ИМЯ ЯКОООО САНКЦИОНИРАНИ ДЪРЖАВНИ КРАДЦИ И ГОТОВАНЦИ.? А КАТУ ВЛЕЙШ В СЛУЖБА НА АПИ ПАРНОТО ША СА ПРЪСНЕ ГОРЕЩО Е БИТЕР БАНЯ АМА НАЛИ ГО ПЛЯЩА НАРОДА БАЛАМУРНИК.....
  • 16 779

    6 13 Отговор

    До коментар #13 от "ИШЩКСДЗЦ":

    Що не го кажеш на тия дето непрекъснато искат нови светофари, зебри, пасарелки, събудени и лежащи полицаи. Кажи го тия дето се въртят в кръг по пешеходните пътеки или блокират улици, защото жените не са им дали или хемороидите им са се възпалили. Там двигателят ти не се ли товари ?
  • 17 sto

    7 2 Отговор
    vednaga da se spodeli modela
  • 18 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "от София":

    Този сензор до номера не е ли много уязвим откъм зацапване и лесно остъргване в стил "на паркинга"?
  • 19 onq s konq

    21 5 Отговор
    На мене задня номер по принцип се не вижда щото беенвето е нафтово и кога го карам изотзаде се завихря некак си пушака и за нула време номера ми почернева тека че съм си спокоен!За предня да не говориме щото съм млатил беенвето челно поне десет пъти и номера е станал но баница и ако го не знаеш изопщо не можеш да претположиш кво пише на него!

    Коментиран от #24

  • 20 Реалист

    12 1 Отговор
    Ще ме снимат, ама кога ме нЕма!
    Аз съм с нано лепенки на номерата на цифрите, до сега не ме е снимала нито една камера, т.е. те си снимат, но няма как да ми изпратят честитка, защото не могат да идентифицират колата :)
    Говорих с един колега от КАТ, каза че просто такива снимки ги трият, така и така си имали достатъчно за санкциониране...
  • 21 иван

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Новите устройства се очаква да плъзнат с патрулките по Коледните празници.КАТО НЯКОЙ ПЛАЗМОДИЙ!
  • 22 СПРАВЕДЛИВИЯТ

    14 0 Отговор
    ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ - ЯСНО. НО КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧВА С ЧУЖДИТЕ РЕГИСТРАЦИИ, КОИТО КАРАТ , КАТО ЛУДИ.
  • 23 ПРОРОК ИЛИЯ

    12 0 Отговор
    Значи държавата ти продава правото да се движиш по републиканската пътна мрежа и удостоверява това право с ценна книга /винетка/, на която има отбелязана дата на валидност. После еднолично променя условията на сделката и те задължава за твоя сметка да изпълниш някакво допълнително условие /в случая да заявиш някъде при някой, че искаш това, което си платил/ за да бъде валидно правото, което вече си заплатил! Това е грубо нарушение на правата ни и подигравка с всички данъкоплатци, които съвестно са изпълнили задълженията си!
  • 24 JEEP

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Както винаги успя да ме разсмееш! +1
  • 25 onq s konq

    2 6 Отговор
    Тия които се вълнувате от марката и модела на радар-детектор който лови вълните на полицейските камери...след като искате ОТ ТУКА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФО,значи че НЕ СТЕ СЕРИОЗНИ.Потърсете с Гугъла "радар-детектор" и ще ви излезе цял набор от марки и възможностите им,но "случайно" ще забележите че ТОВА КОЕТО ВИ ТРЯБВА СТРУВА НАД 1000ЛВ. и сензорите му /4 броя" се монтират ВЪНШНО в номера на колата,защото точно там е насочен полицейския радар/не по-високо/,което значи че всякакви джаджи сложени на предното стъкло НЕ ВЪРШАТ РАБОТА!

    Коментиран от #27, #34, #37

  • 26 Prorok

    0 1 Отговор
    Е това е вече нещо друго, страхотна статия!
    IT специалисти коментирали пътни камери и радари. А аз, наивника, си мислех, че те разбират само от IT - сървъри, компютърна инфрадтруктура и т. н.
    Експертиза от най-разбиращите...
  • 27 на коня комшията

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    Задния ти опушен а предния крив пък си седнал съвети да даваш !

    Коментиран от #29

  • 28 мунчо

    6 0 Отговор
    Ясно... това е свръх невероятно и разбира се струва милиарди - значи супер-датчик под предния номер засича, снима и предава инфото на колегата вътре, той светкавично я обработва на таблета и я сравнява, веднага докладва на колегата до него,той звъни в районното, от там на градското, те в окръжното, след това в областното, а те в министерството..., от там лично на Каратеката-Светкавицата и той... като последна изпълнителна инстанция ако обективира, че снимания е в нарушение... - връща сигнала в антената на покрива на новия автомобил и щщщщрак, ухапсани сме... жестоко... Само не разбрах - ако карам влак, или трамвай по графа, или съм с мотор или с каруца, какво ще ми снимат насреща...
  • 29 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "на коня комшията":

    Бъркаш ме с НЕСРЕТНИКА ДЕТО ПИШЕ С МОЯ НИК/ном.19/.Щом обаче НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА,просто не ме занимавай със себеси,защото съветите ми не са към тебе и подобните ти.И да поясна-такива радар-детектори за които споменах ще си ги купят такива като мене-със читави БМВ-та,за които 200 не са никакъв проблем дори по обикновената междуградска мрежа.Няма обаче да си ги купят ОСВЕН ТЕБЕ И "тия с Поршетата"...защото пък на тях НЕ ИМ ПУКА ОТ КАКВИТО И ДА СА ГЛОБИ!Това е положението.

    Коментиран от #30

  • 30 чичо доктор

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    Страдаш от раздвоение на личността

    Коментиран от #33

  • 31 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    БРАВО ЕЙ ТАКИВА НОВИНИ ДА СЕ ЧУВАТ
    ХУБАВИ ПОЛОЖИТЕЛНИ
    А НЕ САМО НЕГАТИВНИ
    БРАВО МАРЧЕ !!!
  • 32 Цецо

    7 0 Отговор
    Уважаема г-жо Атанасова, бихте ли ми пояснили в какво точно се изразява хакването на новите супер-камери, че от статията Ви не ми стана ясно? Разбрах само, че могат да бъдат засичани...
  • 33 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "чичо доктор":

    Защо ми се правиш на "доктор",след като си най-обикновен нагъл русофил,разяждан вътрешно от неистова злоба?Повече от ясно ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА е че личността съм АЗ,а "раздвоението" е НЯКОЙ ОТ ВАС,ама ...най-вероятно е да си точно ти!:)
  • 34 vasik atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    ОТ ТВОИТЕ КОМЕНТАРИ СЪМ СЪГЛАСЕН
    ЕДИНСТВЕНО С ЦЕНАТА НА РАДАР ДЕТЕКТОРА
    ГЛЕДАЛ СЪМ ГИ
    И СА МНОГО НАД 1000 ЛЕВА
    ТОЗИ КОЙТО ЩЕ ТИ СВЪРШИ РАБОТА ДА ТАКА Е !!!
    ДРУГИТЕ НЕ СТАВАТ
  • 35 57 той е

    4 0 Отговор
    Няма пари да изкърпим дупките а за радари имаме нищо не се прави за хората само се мисли как да го обират тоя овчи народ КАКВА ДЪРЖАВА
  • 36 112

    0 0 Отговор
    абе те и калпавите български системи от 2007г. ги хващаше детектора отдалеч, ама катаджиите се изучиха да ползват стендбай режима. изписка ли ти детектора, само те уведомява, че си поне със сто лева назад.
  • 37 112

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    към номера на колата са насочени новите лазерни камери. тях детектора май не ги лови. карай си нормално и нямаш проблеми.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "112":

    Аз обяснявам че ТОЧНО В 4 ТОЧКИ НА ПРЕДНИЯ НОМЕР са разположени сензорите на радар-детектора,ти ми приказваш че "май не ги лови" полицейските камери?!И как така ще си карам "нормално",след като "НОРМАЛНОТО" за БМВ няма нищо общо със таралясниците,чиито възможности стоят в основата на Закона?И това "нищо общо" се отнася както за ускорение,така и за спирачен път,така и за макс. скорост.Между другото имам "Златен талон",което БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЧИ,че не съм БЕЗОТГОВОРЕН ДЖИГИТ и НЕ ЗАСТРАШАВАМ ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО!Напротив.уважавам ги...докато не ми се качат на главата:)

    Коментиран от #41

  • 40 ouhu

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "447":

    Щом имаш интерес, ела да ми седнеш на КУ*@ за да заработиш някоя надница за да не гладуваш !!!!!!!!!!!!!!
  • 41 на коня под опошката

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "onq s konq":

    Е къФ да ти е калъф талона, като караш таралясника само из къра?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове