Last news in Fakti

5 Декември, 2018 19:30 2 674 9

Приеха новия закон за хората с увреждания

  • хора с увреждания-
  • закон

Основните принципи на закона са личен избор и независимост на хората с увреждания и семействата им, равнопоставеност и недискриминация

Приеха новия закон за хората с увреждания - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене изцяло новия Закон за хората с увреждания. Законът предвижда предоставянето на всички мерки за подкрепа да се осъществява от една структура, която трябва да осигурява подкрепа на хората с увреждания и да създава възможност на държавата по-ефективно да организира политиката за тяхното приобщаване.

Той ще се състои от 9 членове – по двама ще се определят от омбудсмана и председателя на Комисията за защита от дискриминация, четирима ще бъдат излъчени от организациите на хората с увреждания и един – от БАН. Мандатът на всички членове ще бъде с продължителност 4 години, а те няма да получават възнаграждение за дейността си. Съветът ще трябва да заседава веднъж на 3 месеца и представя в Народното събрание доклад за дейността си.

Новият орган ще работи за защита и гарантиране на правата на хората с увреждания, сътрудничество и взаимодействие с държавните и местните органи и с гражданството общество.

Законопроектът предвижда от 1 януари 2021 г. създаването на Държавната агенция за хората с увреждания, която да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания.

Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.

Такова беше и първоначалното предвиждане в законопроекта, но текстовете бяха променени от ГЕРБ след скандала с бившия вицепремиер Валери Симеонов.

След като майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ поискаха неговата оставка, повод за която станаха думите по техен адрес „кресливи жени“ с „уж болни деца“, се оказа, че като ресорен вицепремиер той трябва да поеме Съвета. Тогава управляващите разписаха, че той ще се ръководи от социалния министър, но след настояване на самите майки старото положение беше върнато.

Новият закон цели да защитава и гарантира правата на хората с увреждания, както и да създаде условия за социалното им приобщаване.

Основните принципи на закона са личен избор и независимост на хората с увреждания и семействата им, равнопоставеност и недискриминация. Средствата, които ще се отпускат на хората с увреждания са за медицинска, трудова и психологическа рехабилитация, образование и професионално обучение, както и достъп до социални услуги и лична помощ.

Оценката ще изследва функционалните затруднения на човека с увреждане, свързани със здравословното му състояние и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните дейности.

Тя ще се изготвя по настоящ адрес от специализиран отдел в дирекциите „Социално подпомагане“, която ще се прави по искане на човека с увреждане или упълномощено от него лице. Хората с увреждания ще подават заявление-декларация, формуляр за самооценка за затрудненията им в домашни условия и извън тях, медицински документи или експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК. Документите ще могат да се подават лично в дирекциите „Социално подпомагане“ или по електронен път.

Съгласно индивидуалната оценка хората с увреждания ще имат право на финансова подкрепа за помощни средства, за приспособления, съоръжения и медицински грижи. Хората ще имат право още на финансова подкрепа и за лично моторно превозно средство, за приспособяване на жилище, за балнеолечение или рехабилитация, за наем на общински жилище. Директорите на дирекции „Социално подпомагане“ ще издават заповедите за отпускане на финансовата подкрепа. Въз основа на индивидуалната оценка ще се издават направленията за предоставяне на лична помощ с брой часове, социални услуги или вид подкрепа.

Задължението на работодателите да определят работни места за назначаване на хора с увреждания предизвика дебат в пленарна зала. Част от „Обединени патриоти“ поискаха квотите да отпаднат, но това предложение не срещна одобрението на мнозинството. От парламентарната трибуна мярката бе оспорена от лидера на НФСБ и бивш вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, според когото механизмът на санкциите и вменяване на такова задължение на работодателите не са правилни.

Така от днес всички работодатели ще имат задължението да назначат един човек с трайни увреждания, ако предприятието им се състои от 50 до 99 работници или служители. Ако то имат над 100 работници, тогава хората с увреждания трябва да бъдат 2 на 100 от средносписъчния състав. При неизпълнение са предвидени и санкции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧОВЕК

    2 5 Отговор
    Лелеее, ми те много добре са го измислили! Човек с увреждания да си вече! А кой ще плаща всичко това? Сигурно аз и другите като мен, които дори не получават детски, защото са "богати". Майките сигурно са доволни, но забравят една подробност, а именно, че тук е България, не Германия! Едно нещо разписано на хартия и крайният резултат обикновено нямат нищо общо.

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 2 А предвиждат ли тези законотворци

    3 2 Отговор
    че в България след няколко години ще останат само цигани и болни, кой кого ще храни?

    Коментиран от #3

  • 3 Коментар

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "А предвиждат ли тези законотворци":

    Бегай за да не Плащаш.

    Коментиран от #6

  • 4 Болярка

    2 1 Отговор
    Погледнете позата на Бойко! Ситият на гладния вяра хваща ли?! Време му е вече , Коледа идва!!!
  • 5 Северозападнал

    1 1 Отговор
    Да , време му е!!! Нищо че има червен конец против уроки!
  • 6 На баба ти фърчилото

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Ти като езбегаш в някоя "Хубава" западна държава да не мислиш, че няма да плащаш???
  • 7 Ники

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЧОВЕК":

    Ти се моли да не си "Човек с увреждане" в България, а и всеки един Българин трябва да проумее, че и на него може да се случи и във всеки един момент може да стане като тях. Затова хората на запад са толкова по напред, не като нас егоисти!!!
  • 8 аааааааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЧОВЕК":

    Ти глупако,се надявай ,никога да не разбереш кво е тва да си със сериозно увреждане, че тогава друга песен ще запееш. Може ли да толкова елементарен ?
  • 9 плам

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЧОВЕК":

    Това е най-добрият закон приеман по време на всички правителства от времето на зората на демокрацията до сега!Това беше една своеобразна революция на майките и на всички които ги подкрепиха.Оказва се,че все още има много хора,които не живеят на тази планета.Това са хора като тук коментиралия"човек",които си мислят че трагедията на тези майки няма нищо общо с тях,или че те са железни и няма начин да попаднат в същата графа"човек с увреждания".Всички ние сме част от едно общество,набийте си го това в кратуните!ВСЯКО общество е длъжно да се погрижи първо за болните и слабите,иначе просто не е такова.А вие искате да живеете в общество,нали? Ако не отидете на самотен остров и си яжте бананчета сами,но и там ще трябва да се съобразявате с други фактори,просто защото сте хора.Панимаете?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове