Last news in Fakti

23 Март, 2012 18:25 1 156 0

Стипендии за български студенти отпуска Тайван

  • тайван-
  • стипендии-
  • студенти-
  • дпс-
  • казак
Стипендии за български студенти отпуска Тайван - 1
Тайпе

Тайван отпуска стипендии за двама български студенти, които ще се обучават в техни висши учебни заведения на ниво бакалавър, магистър или докторант от 1 август тази година. Инициативата е на българския евродепутат Метин Казак (АЛДЕ), член на Комисията по Международна търговия в Европейския парламент и е резултат от дългогодишното сътрудничество с Представителството на Тайпе в Европейския съюз. Това е първото по рода си подпомагане на студенти от България по образователната програма на Тайван, съобщиха от ДПС.

Българските кандидати ще бъдат предложени от евродепутата Метин Казак измежду младите кадри на ДПС. Предстои те самите да изберат специалността и университетите, в които ще учат. Обучението им включва и изучаването на китайски език. Стипендията се отпуска за срок от четири години за бакалавърски, две години за магистърски или четири години за докторски програми.

„Обучението на български студенти в Тайван е една чудесна възможност за младите хора да развият своя потенциал и възможности в силно конкурентната среда и получат много добра професионална реализация в бъдеще. Това ще им позволи да се запознаят с една страна, която отдава приоритетно значение и има големи успехи в науката, иновациите и новите технологии. Установеното сътрудничество е много важна предпоставка и за задълбочаване на икономическите, търговски и културни отношения между София и Тайпе”, каза Метин Казак по повод образователната инициатива. Той подчерта, че Тайван е важен икономически партньор на Европейския съюз, но този икономически потенциал все още е недостатъчно използван. „От началото на 2011 г. жителите на острова пътуват безвизово за Европейския съюз и страната ни. Това е много добър потенциал за развитие на туризма и двустранните търговски, икономически и културните контакти”, коментира Казак.

Според Дейвид Лин, представител на Тайпе в Брюксел включването на български студенти в програмата, която отпуска стипендии за обучение във висшите учебни заведения в Тайван, бележи крачка напред в насърчаване на взаимното разбирателство и културния обмен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА