6 Декември, 2018 19:41 37 307 48

Окончателно: Електронната винетка влиза в сила от 1 януари 2019 г.

  • електронна винетка

Служители на Националното тол управление ще имат право да спират МПС и да извършват проверки

Депутатите приеха окончателни промени в Закона за движение по пътищата. С въведените промени електронната винетка окончателно влиза в сила от 1 януари 2019 година. Закупените хартиенти винетки ще могат да се използват от шофьорите до изтичане на срока им.

Според промените Агенция „Пътна инфраструктура“ ще осъществява контрола върху заплащането на таксите. Служители на Националното тол управление ще имат право да спират МПС и да извършват проверки, съобщи novini.bg.

Движението на пътни превозни средства по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, ще се извършва след изпълнение на съответните задължения, свързани с установяване на размера и заплащане на пътните такси.

По пътищата, отворени за обществено ползване, ще се допускат само превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

Агенция „Митници“ ще контролира маршрутите на превозвачите, които напускат страната. Длъжностни лица от Агенция „Митници“ ще осъществяват контрол върху заплащането на таксите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nbjhtmmnjhvwejympbhe

    175 16 Отговор
    Да го набия на майчината ви винетка
  • 2 Pompev

    67 9 Отговор
    годишHите от кога до кога ше важат,някой знае ли,аз сея имам на стъклото до 1 февруару нали-годишна е

    Коментиран от #48

  • 3 Боби

    97 11 Отговор
    Ах тез митничари ще контролират винетките????? Боже господи по илуй къде се родих господи!
  • 4 СИСТЕМАТА ИСКА ДА НИ ДОВЪРШИ

    145 13 Отговор
    Но , трябва да има пътища за които не се изисква винетка. Винетката трябва да важи само за аутобаните ( магистралите) , които неще мгистрала да има избор.
    Така е по света , еинаги трябва да имаш избор . А не като тук да нямаш иьбор , щеш нещеш , ял пил да си ял пил и е... Но трябва да си платиш.
    Мошеническа работа е , само за магистралата и за изминато разтояние трябва да платиш.
    Това нашето кво е ?

    Коментиран от #7, #17, #39, #41

  • 5 Българин

    75 9 Отговор
    Кажете сега на БЪЛГАРСКИ език Какво да го еВа е това електронна винетка как се купува каде се поставя колко струва и така да го еВа
  • 6 Българин

    36 8 Отговор
    Кажете сега на БЪЛГАРСКИ език Какво да го еВа е това електронна винетка как се купува каде се поставя колко струва и така да го еВа
  • 7 Гост

    62 6 Отговор

    До коментар #4 от "СИСТЕМАТА ИСКА ДА НИ ДОВЪРШИ":

    Да така е, но никой, ама никой от "компетентните органи" нищо не споделя по казуса, че в нормалните демокрации винетки се заплащат, САМО за магистрали, високоскоростни и транзитни пътища!!! Единствено товарният трафик над 3.5 тона, заплаща и за второстепенни трасета. Та журналистите, в случая от Факти, поставете въпроса където трябва? Защо се правят на ощипани госпожици "толаджиите"?!
  • 8 ТОЛЧО ТОЛЧЕВ

    65 8 Отговор
    Ми , Аз ползвам 3 пъти в годината АМ - ТРАКИЯ , ако реча да не плащам трябва да имам второстепенен път .
    Хем сред природата , хем пътуване.
    Аз не съм любител на високите скорости, и колко са магистралите в БГ ?
  • 9 мимо

    89 2 Отговор
    А КОЙ ЩЕ КОНТРОЛИРА ДУПКИТЕ ПО ПЪТИЩАТА
  • 10 Bugi

    69 2 Отговор
    Първо да си оправят пътищата и тогава да търсят винетка
  • 11 NikNay

    86 2 Отговор
    Въпрос, електронна вигнета ще струва ли по-малко от старите защото след като отпаднат стикерите ще отпаднат и разходите по отпечатването и разпространението им които са включени ценообразуването и ако не падне цената какво става с надвзетите пари, къде или по-точно при кого отиват?
  • 12 Георги

    58 6 Отговор
    Нямахме само тол администрация.
    Направете първо пътища и след това сложете бирници за такси.
  • 13 Руси от Русе

    36 2 Отговор
    Чакай сега. Според статията да разбирам, че един път може да ме провери Кат (на пътя към Севлиево например, понеже плащаме и за висококачествени второстепенни пътища) и също така едни други, дето са на държавно цоцане и също така ще искат и от допълнителната порция. АХАМ, ИМА ЛОГИКА!
  • 14 С таз малка книжцица

    16 3 Отговор
    Електронна (лампова) винетка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 NikNay

    39 3 Отговор
    Пак въпрос, за каруци вигнета ще има ли при положение че и те ползват пътищата отворени за обществено ползване или пак ще има привилегировани?
  • 17 РИВИЕРА БЕЛУЧИ

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "СИСТЕМАТА ИСКА ДА НИ ДОВЪРШИ":

    Докато колега има невежи,ще може Всичкооо!!!Пълно е с изпълнители-мъчители!И хапчета не помагат!!!Чудо на природата.Крайно време е природатада да вземе мерки.Крайно наложително,няма друг начин.Никой или не сме достатъчни за проглеждане!
  • 18 Окончателно

    23 2 Отговор
    Някои хора си отиват от властта, като Костов! С много попържни и благословии! Иван Костов, как е със здравето, за финансите не питам, там като всички от котилото
  • 19 Ески Джумая - Търговище

    28 8 Отговор
    Бойко налага само такси данъци и глоби...
    Скоро ще има и данък мръсен въздух...
    Сега ви подготвят.
  • 20 Винетка

    21 5 Отговор
    За да искаш, трябвА да дадеш магистрали без ями, като вани! ! Ех , това е хонорара на бг бирниците!
  • 21 1885 година

    26 6 Отговор
    Боже пази България!
  • 22 ю бре

    24 9 Отговор
    Бат Бойко е велик да живее Гербеджийството и патриотщината , такси и данъци до спукване !!!!
  • 23 Хасанчо

    20 6 Отговор
    Някой ще изкара ли най-после пътна карта на България с пътищата които не са платени .Второстепенни или така наречените за " Обществено ползване ". В момента такива май-няма ,защо табелата за винетна такса е на края на всяко село ,на всеки асфалт което е било път някога и на края на всеки град. В лозята на 10 км от града да отидеш и може да се наденеш на ТОЛ глобяване без да си на магистрала или първа категория път. Тук в България алтернативата е само една и избора е оставаш или хващаш самолета трайно за чужбина. Пък после каквото стане. Може пък да има чудо и всички мръсни политици и управляващи да измрът . Не вярвам ,щото народа ги псува и те се въдят наравно с циганите. От нас гледат и как се краде и как се е.е Народ.
  • 24 Uflaf

    14 5 Отговор
    Чл10 , ал.2 / 2 / ---Закон за пътищата ---(2) (Нова - ДВ, бр. 11 от 2017 г., в сила от 31.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2018 г., в сила от 28.09.2018 г.) При установено движение по платената пътна мрежа, когато за съответното пътно превозно средство не е заплатена съответната такса по ал. 1, водачът на пътното превозно средство, неговият собственик или трето лице може да заплати компенсаторна такса, в който случай същият се освобождава от административнонаказателна отговорност. В този случай се освобождават от административнонаказателна отговорност и всички други лица, които могат да носят такава във връзка с конкретното пътно превозно средство.
    Значи ,ако случайно си се качил на път за винетка и те спрът ,то би могло да заплатиш на място комп.такса и после когато ти потрябва си купувай винетка за да не плащаш пак такава такса щом ще пътуваш по магистрала , 1,2,3, клас пътища т.е. изобщо нямаш алтернатива и избор освен да плащаш . Избор имаш само какво да плащаш. До колкото разбрах 30 лв е компенсаторната такса и те освобождава от административна отговорност за лек автомобил. Колко пъти ще те хванат е твой проблем . Обаче закони много ,полиции много ,данъчни много и всеки с неговия си закон и наредби за едно и също . Процедират по различен начин ,като важното е да си обран и смачкан. На кого от всичките изедници ще попаднеш ? На края отново ще си такован и глобен втори път от пре СКъпите ни застрахователи . Какво ли не правят политиците лоб

    Коментиран от #44

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    16 6 Отговор
    Добре де, защо в Швейцария може да си има стандартни винетки, а у нас се изграждат системи, администрация, патрули? Ние сме явно много по-напред от Швейцария.
    И защо не се обедини винетката с ГТП? Лепят ти стикер, колата ти е годна за употреба и ти е разрешено да се движиш по пътната мрежа - едното е изискване за другото, заплащаш веднъж, лепи се един стикер, прави се една регистрация и точка. Няма проверки, няма платени, неплатени такси, няма проблеми, оттам и цените логично падат, или ако не падат, то икономията е в размер на много милиони.
    Всяка кола е задължена да е технически изправна и ако не е то няма място на пътя, все тая дали е е града или извън него. Направете прегледа 100лв и да влиза вътре винетка и преглед, а само на границите да се продават стандартните, за да може влизащите да си купуват винетки за транзитно преминаване, толкова ли е трудно да се стигне до подобна идея. Вече свързаха прегледите с данъците, логично беше, защо не се направи още нещо логично и облекчаващо хората? Какъв е смисъла да имаш ГТП, а да ти е забранено да се движиш по пътната мрежа извън града? Кой си използва колата целогодишно само в града и какъв е смисъла тогава да се използва пък кола? Хайде задайте въпросите.

    Коментиран от #40

  • 27 Отчето

    18 6 Отговор
    Атака чада мои атака към парламента да ги запалим и изгорим тия богохулници напред народе и бог да е с теб Амин656
  • 28 Wwwwww

    17 3 Отговор
    Всеки народ си заслужава управниците щом ги е избрал и ги търпи така ще е
  • 29 Гочо

    10 2 Отговор
    Въпрос: Кога ще влезе в сила решението на Върховния съд, че сегашните винетки са незаконни?
  • 30 Така ще е

    15 4 Отговор
    Така ще е докато хората които ни се присмиват, като преминем покрай тях протестирайки, не се присъединят към нас. Тогава бихме могли да постигнем нещо! Жълтите жилетки постигнаха исканията си но на улицата, а не зад клавиатурата псувайки във фейсбоклука и другите сайтове! Замислете се съграждани, докога ще сте пасивни към всичко което се случва в страната ни? Излезте, изисквайте, покажете, че ви има и не сте само едно егн на хартия, срещу което е записано само и единствено какви задължения има и какво трябва да плаща!
  • 31 Wwwwww

    10 4 Отговор
    Това е истината народа трябва да е единен и да ги изринеме и да ги поставите на мястото им тия долни мърши никога до сега не е имало такива солници
  • 32 Wwwwww

    7 3 Отговор
    Долници
  • 33 Курна Импексова

    4 9 Отговор
    ИЗБЕРЕТЕ МЕ И ЩЕ МАХНА ВИНЕТКИТЕ, ГРАЖДАНСКАТА, ДАНЪЦИТЕ, ОБЕЩАВАМ БЕ
  • 34 пешо

    11 2 Отговор
    Пак казвам.Винетките са незаконни ,те ограничават свободното движение на хора .
  • 35 Анонимен

    14 0 Отговор
    Ще има ли електронна за Път с дупки, Електронна за Каруци, за Павиран път,и за Черен път? И откъде да я поръчам онлайн. Коня се плаши на Магистралата от Камионите. Подковите са скъпи, и като ме спрат да съм спокоен. И ако съм в планината за гъби, ековинетка ще има ли? Шокирвам се? Каруцата ли да гледам или краварката у лево?
  • 36 Де паламарка де

    8 0 Отговор
    У наше село как ще бъде? Пак ли пощаджийката ще попълва кочана с квитанциите и ще чекаме една неделя до следващия дилижанс да си получим венетката или ще идва по телеграфа щом е невидима както казва ученото Гоче? А ?
  • 37 Спасявам се

    11 1 Отговор
    Купили сме си билети и след Нова година заминаваме. Хора, тук не си заслужава да живееш. Антидържава, корумпирана на всички нива. Заколиха си златната кокошка - средната класа, сега няма връщане. 219 лева пенсия, питаха ме западняците "на седмица ли?" - умрях от срам.
  • 38 Европа

    9 2 Отговор
    Да ама не;зада има електронни винетки,и платени пътища;Бойко е задълъжен да направи и не платени пътища, както е във всяка европейска страна.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Щото някой трябва да прави гуша като пеликан...чрез коя ли банка ще минават тези пари или е ясна
  • 41 Doncho

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "СИСТЕМАТА ИСКА ДА НИ ДОВЪРШИ":

    Prav si za autobanite v Europa se iziskva vinetka a tuk v Balgaria I za vtorostepennite patishta a na kakvo nivo sa te ollele!!!!!!°
  • 42 Zpa

    1 0 Отговор
    В така уважаемата Швейцария напримрр се плаща същата вин независимо дали по магистрала или не. Нали поддръжка искат тези пътища и нови искаме ама да ги плаща филанкишията
  • 43 Katajia

    4 1 Отговор
    Честит нов Кат, честити нови санкции. В тази държава има ли нещо, освен политици, глоби и санкции?
  • 44 Заплата

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Uflaf":

    Нищо не си разбрал. Не е 30 лв. Ако беше 30 лв. досега всички щяха да карат без винетка.
  • 45 Българин

    4 1 Отговор
    Някой от тия "законотворци айдуци" случайно да е минавал по републиканската пътна мрежа вЛомския край,или в Трънския, или във Врачанския, или Търговишкия, или Чирпанския , и да изброявам ли още разораните ниви през които трябва да караме и които не са ремонтирани от 40 години ,а всяка година чинно си плащаме винетки,данъци,такси и какви ли не глупости? До кога ще ебават майката на собствения си народ тия еничари?
  • 46 Otmastitelq

    3 1 Отговор
    Обрахте паричките на бедният народ.Щеви доиде времето и на вас.
  • 47 Банскалия

    0 0 Отговор
    Аха, чакай..
  • 48 Сктонъд

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Pompev":

    Ти си много проссссс бе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове