Last news in Fakti

18 Декември, 2018 13:12 3 615 39

Работодатели искат замразяване на минималната заплата

  • левове-
  • заплата-
  • синдикати-
  • работодатели

Синдикатите са против исканията на работодателите

Работодатели искат замразяване на минималната заплата - 1

Замразяване на минималната работна заплата за 15 икономически дейности през 2019 г. предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. Предложението е свързано с обсъждането на заложеното в бюджета за догодина увеличение на минималното възнаграждение от 510 на 560 лева.

От Асоциацията настояват за неприлагане на това увеличение в дейности, като туризма, охранителния бизнес, производството на хляб и на дрехи, както и за заплатите на свещениците, тъй като в тези дейности средната заплата е равна на минималната.

Всички работодателски организации се обявиха против предложеното от правителството увеличение на минималната работна заплата. Сред аргументите на бизнеса са липсата на механизъм за определянето й и административното налагане на нови размери чрез средносрочната бюджетна прогноза.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) припомниха своето предложение минималната заплата да се договаря по икономически дейности за всяка година. Тъй като това няма да бъде възможно за 2019-а, да влезе в сила от 2020 г., а за догодина да се приеме компромисно решение за 15 от общо 88 икономически дейности минималната заплата да остане 510 лева, а да не се увеличава. Обяснението на Васил Велев от Асоциацията е, че в тези дейности, като например пчеларство, хлебарство, хуманното здравеопазване в частта на медицинските сестри, акушерите и рехабилитаторите, както и религиозните дейности свързани с българската православна църква, е че средният осигурителен доход е равен на минималната работна заплата към момента.

Затова е нужно отлагане на увеличението, тъй като няма логика средното заплащане на труда да е толкова близо до минималното.

Синдикатите са против исканията на работодателите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маркс

    51 1 Отговор
    Ок, ама замразяване и на цените на петрола на минималните, също и на хляба и т.н. и всичко да се решава от ЦК. Пък да видите как ще изпищите от новия истински комунизъм.
  • 2 ОЛЕ МАЛЕ

    62 1 Отговор
    Този който е имал наглостта да предложи такова нещо, трябва да бъде набучен на КОЛ !!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #32

  • 3 Townboy

    45 2 Отговор
    Българските работодатели масово осигуряват служителите си на минималната ставка за длъжността а разликата им я дават (ако искат) на ръка. Така работникът няма сигурност че ще си получи договореното възнаграждение.
  • 4 да ви го

    42 1 Отговор
    Замразявайте, грабете ... тя тежката зима на 2013г. ще ви се види бял кахър
  • 5 123

    17 1 Отговор
    Чакайте бе! Ама нали правителството е отговорно за по високите заплати! Какво намесвате работодателите? За какво 'реваха' по улиците разни и безобразни? Недейте така!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз пък

    40 2 Отговор
    Предлагам замразяване на тези работодатели до - 20 градуса.

    Коментиран от #11

  • 8 Ееее

    34 1 Отговор
    Ами то по-добре не им плащайте,че да имате още по-голяма печалба.Брей че алчни работодатели!
  • 9 чичко тревичко

    28 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: средният осигурителен доход е равен на минималната работна заплата към момента.

    Ми, дигнете заплатата на хората, егати грабителите! После хората като отидат да се редят за пенсия, масово ще вземат минималната, щото навремето на техните шефчета все им се е виждало много да дадат 50 лв отгоре.
  • 10 999

    26 2 Отговор
    Не за пръв път ще го кажа! - МРЗ е инструмент за увеличаване на приходите в хазната, чрез увеличаване на осигурителната сума! Това изявление на АИК показва дезинформацията, с която ни залива всяка седмица правителството. - До вчера ни обясняваха как щели 70% от работодателите да вдигнат заплатите за следващата година средно с 20%. Ако това бе наистина вярно, то днес нямаше да има отпор от АИК защото изменението в МРЗ е в рамките на 50 лева. Надявам се разбрахте за какво говоря! - Ако приемем че обявленото по телевизията от правителството, че работодателите ще вдигат средно с 20% заплатите от догодина то тогава слетката е следната. Минимална РЗ 510лв х 20% = 102лв увеличение. В същото време АИК се пазари за увеличение на МРЗ от 510 на 560лв. - Тоест защо работодателите ще се опъват за 560лв след като от догодина работниците им ще вземат 612лв МРЗ. Кой лъже? - Правителството или работодателите? Аз от сега ще Ви отговоря. - ГЕРБ лъжат!
  • 11 целзий

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аз пък":

    -240 е по добре.

    Коментиран от #18

  • 12 tost

    24 2 Отговор
    Ми не щете комунизъм, на ви капитализъм.
  • 13 смях

    28 2 Отговор
    Направо да я намалим минималната заплата на 200лв. и готово! Тъкмо и матушка Русия ще е доволна, ще ни дават по новините, че сме по-зле и от тях икономически. Супер ще стане, кои са тия Чехия, Унгария, Словакия, Полша и Румъния да взимат по 500 евро минимална заплата? Ами Германия с техните 1500 евро? Дегенерати само някакви явно живеят там.

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 антрашпиц

    31 1 Отговор
    Е то ако зависеше от тях минималната заплата щеше да е 50 лева..
  • 16 А после реват че няма работна ръка

    32 1 Отговор
    При тези идиоти никой не трябва да се хваща на работа, нека те си работят сами! Цинцари, не искат да плащат, а в златни кенефи серат, като Баневи! Нека си внесат талибани от Афганистан!

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Колега

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "целзий":

    Няма да стане - тази температура и течен азот не може да я докара, трябва да ги изстреляме в космоса, процеса се оскъпява. Виж, - 20 е по-постижимо, ще ги пуснем зимата без дрехи да си търсят работници по планините.
  • 19 леле

    28 0 Отговор

    До коментар #16 от "А после реват че няма работна ръка":

    Опитаха се, но нито един афганистанец не поиска да остане тук! Даже един се обеси в Германия, като му казаха, че ще го върнат в България.
  • 20 Асан

    4 3 Отговор
    Искам заплатите дасе плащат в ТУРСКИ ЛИРИ вече
  • 21 българин

    10 1 Отговор
    добре ама да вдигнат данъците на хора със над 50000 лв. годишен доход 3-4 пъти да има за социални нужди.
  • 22 Аааа

    22 0 Отговор
    Аз пък викам , да вземем да развъртим тоягата ... явно друг начин няма . Тези боклуци разбират само от кютек !
  • 23 Orthodox

    17 0 Отговор
    Като ги слушам какво говорят тези низки сребролюбци, спомням си думите на един такъв нагъл "работодател", който казвал на работниците си така: "Аз не съм ви наел да ви плащам, а да ми работите".
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Bubbles

    14 1 Отговор
    Аз имам по-добра идея - Арест и разстрел на всичките овълчили се робовладелци(работодатели) и техните семейства до 9 коляно и конфискация на цялото им имущество в полза на държавата и народа!

    Коментиран от #33

  • 26 Bubbles

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "смях":

    Нещо са ти грешни сведенията - В Унгария МРЗ е около 300 евро.
  • 27 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Такаааа,виждате колко е стиснат НАШИЯТ БИЗНЕС!!!!А защо ли ни втълпяват, че ЧУЖДИЯТ е по-щедър??????та все на ЧУЖДИ мъде,пардон инвестиции се надаме....да станем по-добре...
  • 28 мдаа

    12 0 Отговор
    А ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ДЕПУТАТСКИТЕ И МИНИСТЕРСКИТЕ КОГА?
  • 29 qqqqqq

    4 0 Отговор
    Алчна сган са тези наши чорбаджии и това си е. Те направиха така че много българи да емигрират.
  • 30 стоян георгиев

    11 0 Отговор
    и кво като се забрани вдигането на минималката?кои свестен българин ще бачка за 500 лева при сегашните цени и скъпотия?реално минималната заплата към момента трябва да е около 1000 лева ,а средната около 2000.при подобни пари може човек да живее сравнително нормално.всичко друго са глупости.
  • 31 1234

    6 0 Отговор
    Разговарят двама работодатели и единият пита другия: -Абе ти на твоите работници плащаш ли им? - Ами, ще им плащам..., даже обмислям да сложа такса на входа на завода!!! Срещат се отново след една седмица и оня пак пита: Абе ти сложи ли такса "вход" на завода? - Сложих им такса, ама мамицата им..... и от това взеха да пестят, идват в понеделник и си тръгват в петък!!!
  • 32 ГОСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ОЛЕ МАЛЕ":

    що бе те в туризма има много да работят за 510 лева 4 месеца и цяла година живеят като царе ( или май няма такива)
  • 33 Мария

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Bubbles":

    АКО РАБОТОДАТЕЛЯТ, НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПЛАЩА НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ ,АНЕ ПОДАЯНИЯ,ЗНАЧИ НЕ Е ДОБЪР БИЗНЕСМЕН И Е ИЗБРАЛ НЕПОДХОДЯЩО СТАТУКВО. В БЪЛГАРИЯ СЕ ТЪРСЯТ РАБОТНИЦИ,ДА СЕ ЦАНЯТ И ДА ЖИВЕЯТ С 500 ЛВ.ТОГАВА ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЯТ.
  • 34 Bогданов

    3 0 Отговор
    Кои работодатели? Вчера ги гледах на масата - един до друг наредени, комунисти, комсомолци, партийни секретари, социолози, заради която масово българите бягат в чужбина. Всички държави около нас вече са много по-добри за живеене.
  • 35 Гого

    0 0 Отговор
    Най добре на рабовладетелите да им плащаме че работим за тях и да не ни дават заплати въобще.
  • 36 До Васил Велев

    1 0 Отговор
    Ти живееш ли на месец с 500-лева ????? Дори и по-малко, ХАЙДЕ ти да живееш с тези пари на месец и да храниш и семейството си !!!! НАГЛИ,АЛЧНИ български МУТРИ !!!! Нали затова хората избягаха,защото ги правите на маймуни !!!!! Сега идват празници,как се чувстват хората,щастливи ли са ???? Задавате ли си тези въпроси ???? ТРЯБВА да има увеличение и то голямо на заплатите и пенсиите,защото години наред,хората работят,а вие ги ощетявате !!!!
  • 37 hmhmhm

    0 0 Отговор
    Ми те в парламента си дигнаха заплатите за другите какво ги е*е.
  • 38 ооооооо

    0 0 Отговор
    Гадове! Гадове! Гадове!
    Техните яки заплащат работдатели, членове, т.е. работниците!
    Жив комунизъм тук, като в С. Корея - няма профсъюзи, няма браншови, само едноличен вожд. А видяхме нашия вожд до къде ни докара.
    Ама, то като си чел само една книжка за вожд - какъв друг да стане?
  • 39 Гост

    0 0 Отговор
    За това всички бегат навънка,гадни робовладелци и айдуци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове