Last news in Fakti

28 Март, 2012 12:14 984 1

КНСБ вдига Кърджали на протест

  • оцк кърджали
КНСБ вдига Кърджали на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Масов протест на всички работници, които не са получавали от известно време заплатите си, да се обедини около дългата стачка на металурзите в Кърджали обмислят в регионалната централа на КНСБ в Кърджали.

Идеята е на председателя на синдиката Ваня Караколева. "Сами се поставяме в позицията на експлоатирани, видно е, че държавата не може да се справи с частника. Имам информация за грубо погазване на трудовото законодателство и в частност на редовното плащане на възнагражденията и в други фирми в Кърджали. Крайно време е всички да се обединим и в центъра на града да си кажем думата, обмислям това през последните дни", заяви Караколева.

В 10,30 металурзите вдигнаха блокадата на изхода на Кърджали до Оловно-цинковия комбинат. Днес отново българското знаме беше символичната преграда за десетките чакащи край пътя автомобили. Разрешението за тази форма на протеста е валидно 10 дни, но синдикатите не са убедени, че ще продължат с локалното затваряне на движението в този не особено натоварен участък. Още преди седмица се коментираха варианти за блокиране на възлови кръстовища в града и на главния изход към Хасково и Пловдив.

След финала на днешната блокада металурзите отново влязоха в завода. Те обаче не са по работните си места. Чака ни лов на вещици, в момента, когато пристигне ръководството, ще има чистка, подозират много от тях. Има работници, които са написали заявленията си за напускане, но все още не са ги внесли официално. "Колеги ме разубеждават, уверяват ме, че не трябва да се отказвам, да не губя надежда. У дома нямаме ток, 3 месеца не съм плащала наема за общинското жилище. Трябва незабавно да си намеря работа", довери лаборантка.

В по-голямата си част работниците не искат предприятието да бъде затворено. Причината е, че в Кърджали безработицата е висока, а алтернативи няма. Специалисти от завода се опасяват и от възможна екокатастрофа. "Над 30 000 тона сярна киселина и други опасни химикали се съхраняват в складовете на ОЦК, големи бункери са пълни с готов електролит – разтвор за производството на цинк. Тонове отпадъци чакат от тях да бъдат доизвлечени олово и цинк. Депо за всички тези опасни материали няма", разкри работник с 12 години стаж в завода.

По-рано днес металурзите блокираха изхода на Кърджали. "И преди и сега всичко е лъжа", "Захариев в затвора", скандираха протестиращите за заплатите си работници от ОЦК. Няма да спираме протестите, искаме си парите, настояваме заводът да работи иначе и градът си отива, казаха хората.

Стана ясно и че работници научили, че ръководството на завода вече разпродава имущества. По тяхна информация вчера е продаден ведомствен апартамент в София, готвело се и прехвърляне на частно лице на почивната станция на ОЦК – "Акация", която е на брега на яз. Кърджали. Синдикалните лидери завиха, че протестите ще продължат до момента, в който всички работници получат на 100% дължимите им възнаграждения.

Ръководството на КНСБ ще проведе срещи с искането за нов мениджърски екип и с представителите на банките кредитори – за изработване на оздравителен план, с който да гарантира бъдещата дейност на "ОЦК" АД и стабилни работни места на близо 700 металоработници, допълват от синдиката.

27-ми ден протестират работниците в ОЦК-Кърджали с искане да им бъдат изплатени заплатите. Работниците стачкуват от 1 март заради неизплатени заплати. Според синдикатите, собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството.

Случаят е различен от Мадан, защото там има и държавно участие. Социалният министър Тотю Младенов сезира Окръжната прокуратура с настояването да направи пълна проверка по член 227 от НК. Стана ясно и че икономическата полиция ще разследва дали ОЦК умишлено не е водено към фалит, припомня БГНЕС.

Във вторник премиерът Бойко Борисов посети Кърджали и се срещна с работниците, като ги призова за още малко търпение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sofia

    0 0 Отговор
    tiq pa