Строим 800 километра водопроводи с пари от ЕС

Финансирането е в размер на 1.2 млрд. лева

Публикувана: 25 Декември, 2018 16:22
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1652
Строим 800 километра водопроводи с пари от ЕС
Снимка, БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ

Регионалните прединвестиционни проучвания вече са готови, 13 от тях са одобрени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и са предадени на ВиК операторите, които трябва да подготвят формулярите си за кандидатстване по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Финансирането е в размер на 1.2 млрд. лв, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Крайният срок за подаване на проекти в Министерството на околната среда и водите(МОСВ) е 23 април 2019 г., но първите формуляри ще бъдат внесени в МОСВ много по-рано – още през февруари.

Проектите ще се изпълняват на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент жители, като от подобрената инфраструктура ще се възползват над 2 млн. българи.

Определените за изграждане ВиК обекти включват 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции, съоръжения за третиране на утайки, автоматизирани системи за управление на ВиК системите и др. Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчки. Вече е обявена първата от тях – за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен.

В момента МРРБ изпълнява 2 проекта по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Първият - „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК”, е на стойност близо 58 млн.лв. В рамките на проекта са сключени 23 договора, като част от тях са за разработване на регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за ВиК системите в 14 административни области (Бургас, Шумен, Сливен, Пловдив, Ямбол, Кърджали, Добрич, Варна, Силистра, Русе, Видин, Враца, Перник и Стара Загора).

С РПИП са определени ВиК обектите, които ще се финансират по програмата за постигане на съответствие с директивата за отвеждане на отпадъчни води в 51 агломерации над 10000 е.ж., както и за устойчивост на водоснабдяването в съответните населени места.

Вторият проект е „Подпомагане ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК” на общата стойност 16 млн.лв. Дейностите по него са свързани с изпълнение на предварителни условия към Споразумението за партньорство с Европейския съюз за периода 2014 -2020, изготвяне на финансова стратегия за отрасъла, развитие на нормативната уредба, изграждане на специализирани информационни системи за ВиК услугите и водностопанската инфраструктура, обучения за ВиК операторите и асоциациите по ВиК и др.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Димо Гяуров
Бившият шеф на Националната разузнавателна служба коментира пред Факти.бг заявената от левицата кандидатура на о.з. ген. Радев:
Ако бяха издигнали г-жа Манолова, имаха някакъв шанс, сега просто нямат никакъв..."

Още бисери