Last news in Fakti

27 Декември, 2018 16:50 1 624 20

Декемврийският студ качва разходите, предупреждават от "Топлофикация София"

  • топлофикация-
  • парно-
  • топла вода-
  • топлофикация-софия

Енегрийните експерти предвиждат по-високи сметки за последния месец от годината

Декемврийският студ качва разходите, предупреждават от "Топлофикация София" - 1
Снимка: БГНЕС

Средната температура в София, отчетена до 26 декември от НИМХ, е -0,3 градуса, което е доста по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Затова енегрийни експерти предвиждат по-високи сметки за декември, независимо от начина на отопление, съобщиха от пресцентъра на “Топлофикация София”.

За да проследят консумацията на топлинна енергия и с грижа за потребителите, експертите на “Топлофикация София” са направили междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците. Резултатите от него показват с 13.9 % повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември.

Студеното време е и причината за отчетеното към момента с 14% по-високо производство на топлинна енергия. Данните са съпоставени с тези от същия период на предходната година, както и с данните от месец ноември 2018 г. Така потребителите могат да се ориентират какви ще са декемврийските сметки.

От “Топлофикация София” напомнят, че за този отоплителен сезон КЕВР определи с 16% по-високата тарифа на топлинната енергия.

В помощ на потребителите от дружеството предлагат и услугата енергийно обследване с термовизионна камера. С него експертите могат да поставят “диагноза” на дома и да посъветват как да се увеличи енергийната ефективност и да се намалят разходите за отопление.

“Топлофикация София” предлага и някои съвети за намаляване на сметките:

Не се стремете да поддържате през целия сезон еднаква температура в цялото жилище, защото тогава не пестите енергия.

Ако оставяте включен само един радиатор и отворени широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство.

Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

Ако сутрин всички излизат от дома, най-добре е вентилите да се оставят на 2.

Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението звездичка (*). Така в помещението ще се поддържа минимална температура, без да се стигне до замръзване.

Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак звездичка (*) и прозорците се отварят широко за 5 минути. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.

Препоръчително е пред радиаторите да няма завеси, декоративни решетки и масивни мебели. Те пречат на топлообмена в помещението и част от топлината отива към стената и навън. Това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия.

За да се постигнат значителни икономии е препоръчително цялата сграда да се топлоизолира.

Още съвети за разумно управление на енергията и допълнителна информация може да намерите на www.facebook.com/www.toplo.bg и на телефон 0700 11 111.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съвет

    12 1 Отговор
    Намалете цената на газта!

    Коментиран от #12, #19

  • 2 платец

    15 0 Отговор
    БОКЛУЦИИИИИИИ!!!!!! топлофикация
  • 3 Тралала

    11 0 Отговор
    Хахахаха, има едно видео на Китодар: "Точно ми трябваха едни 200-250 лв и тогава от Топлофикация казаха, че това е била най-тежката зима от много години насам и вдигнаха цената на парното" :)
  • 4 Гост

    12 0 Отговор
    ауу колко удобно "до 26-ти" и никой не включва прогнозата за затоплянето в следващите 4 дни което ще има.

    Ще има значение температурата навънка когато започнат да отчитат ежемесечно, сега просто подготвят народа за тазгодишната кражба.
  • 5 да да

    21 1 Отговор
    Време е да врътнем кранчето на Боко и неговата шайка!
  • 6 Гоуст

    7 0 Отговор
    Имаше едва няколко дена с температури до -2-3 градуса и вече тежката била зимата. Ще са ви големи разходите... нещастници
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ФатмакЪ

    4 0 Отговор
    Сметките на Топлофикация не могат да излязат и през Юли... Де гега де, гиди серсеми?!
  • 9 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "нервен":

    Искаш да кажеш,че си мангизлия и не ти пука колко ще платиш.На мен също не ми пука защото живея в Африка и нямам нужда от отопление.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Порно

    3 0 Отговор
    Намалиха температурата на водата и така се налага да се държи парното повече време на макс и баланса пак е в тяхна полза.
  • 12 толкова ще я намалят

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "съвет":

    колкото ще ти вдигнат надницата!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 нервен

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Искам да кажа че се мрънка много за няма нищо ..не съм мангизлия ...и аз съм заплатаджия и мойте ръце са мръсни по цял ден ...но всичко е в рамките на нормалното .. зимата съм с такива сметки дето ти написах лятото тока + водата са ми няма 50 лева ...какво се жалвате толкова !!! Не разбирам масово хората нямат проблем да оставят в барове и ресторанти по 150лв за няма нищо ..а че се е седял на топло цял месец за 200лв е велик и национален проблем ...не разбирам честно
  • 15 нервен

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "май не си нервен":

    Виж са бе .. за мен е върховна наглост да ходиш да протестираш колко си беден и как едвам се свързват двата края с 600лв заплата а в същото време в джоба имаш телефон за 1200лв телевизора ти е 50инча за два бона ..лятото си на моренце в Гърция щото е" по-хобавко" сега си за празниците на Банско (щото по-скъпо място не си намерил ) карат ти на черно нафта в туби за 1.45лв. литра. вземаш помощи от държавата дърва въглища за да ги продадеш после и т.н и т.н....... Дайте да си кажем как са нещата реално ...мрънкачи сте и това е !!! На бялото викате черно и толкова ..думата отговорност ви е с непонятно значение.. давай ти си на ход
  • 16 Пешо енергийния експерт

    4 0 Отговор
    Един съвет и от мен - местете се някъде в топлите страни или в богатите страни.
  • 17 Onq s konq

    3 1 Отговор
    Чета препоръките на енергийното министерство, препоръчват само мизерия, по-рядко къпане, за по-машка сметка на водата, да топлите само една стая за по евтино парно, да подържате по ниска температура пак за по-евтинко, да ядетв по малко че и храната скъпа
    Изобщо водете по-мизерен живот, за да ни ривете че няюате пари какво сте се разпищолили голи зимата у вас? Като можете да ходите с яке и шапка у хола примерно :-)
  • 18 бббббб

    3 0 Отговор
    Тия пак ни взимат за канарчета.Миналата година по същото време беше по-студено.
  • 19 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "съвет":

    Е как, като всичко зависи от икономическите промени на световно ниво.
  • 20 Справедлив

    1 0 Отговор
    Ако имаше истинска зима с колко щяхте да вдигнете цената?май забравихте какво е зима?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове