Last news in Fakti

8 Януари, 2019 15:10 1 875 26

Влизаме в еврозоната най-рано през 2022 г.

  • еврозона-
  • валдис домбровскис

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II

Влизаме в еврозоната най-рано през 2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 година. Това заяви в Рига пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

За да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II –механизма, предхождащ еврозоната. Домбровскис припомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, популярен у нас като „чакалнята за еврозоната”.

"За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ", категоричен е заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис:

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности".

Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение:

"В съответствие с принципа на еднакво третиране на всички страни-членки, подобен подход ще бъде използван към държавите, които подадат молба за членство в ERM II. От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни.

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит:

"Всички тези позитиви вече се случват. Също така еврото спомогна за привличането на чужди инвеститори в Латвия".

Еврокомисарят Валдис Домбровскис е в Рига, където се провежда конференция "Пет години с еврото". В предаването „Събота 150” можете да чуете и специалното интервю, което заместник-председателят на Европейската комисия даде за „Хоризонт”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    32 5 Отговор
    Абе аз като по-прост да попитам защо Полша, Чехия, Унгария не искат еврото? Явно ние сме по умни от тях.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Камилара

    29 2 Отговор
    До 2022г.Я камилата я камилара!
  • 3 Петко Войвода

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    Ние винаги сме по умни, и винаги сме зуки по всичко!!
  • 4 NikNay

    23 5 Отговор
    Не мога да разбера какъв е тоя зор да ни вкарат в евро зоната ? Кой как е влязъл вътре реве на умряло. Гаранция е някаква далавера която в никакъв случай няма да е изгодна да простолюдието.

    Коментиран от #7, #16, #18

  • 5 ИСТИНА ЗЛА

    21 3 Отговор
    България - територия управлявана от мафия ! Заден двор на Европа !
    Скоро ни Шенген ни Евро ! То пък Еврото не ни и трябва !
  • 6 Фалшив герой

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    В Полша и Чехия политиците им са нормални хора ! У нас вожда е крадец на коли от Чехия !
  • 7 Икономис

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    И какво ще стане като приемеме еврото? От 1000 лв.заплатата ще стане 515€! Сиренето от 8 лв.ще стане 4 €! Защо изстерясвате? Имаше едни глупости които някой ги пускаче че заплатите ще се изравнят по курса на Еврото а цените щели да се запазят и само щели да минат в Евро валута!

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Мечо Пух

    9 0 Отговор
    До 2022 г България ще е минала на шекели според Монката Паси и Бетина Чампото с тиковете!

    Коментиран от #10

  • 9 Лошо много лошо

    10 1 Отговор
    Няма как да стане тн еврозона !!!! Бедни сме и окрадени ! Никой никъде не ни уважава ! Политиците лъжат ! Просто лъжат !
  • 10 КО ДОДИ

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мечо Пух":

    Е до тогава може и на турски лири да сме минали ! Не виждате ли какво се случва в България ! Цялата политика е в полза на Турция !!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Бау Бау ам ам

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "КО ДОДИ":

    Да в БГ няма АЕЦ - в ТУРЦИЯ много !!! У нас няма гражданска авиация -в Турция много !!! У нас няма Южен поток - в Турция има много потоци !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 ДА ДА ДА ДА

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бау Бау ам ам":

    ТОВА НЕ БЕШЕ ЛИ ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ ? МАЙ ЧЕ СТАНА ГОЛЯМА ЧАЛМА !
  • 13 NikNay

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Икономис":

    Питай германците. И на тях им разтягаха такива локуми като твоите но реалността излез съвсем друга - каквото струваше 2 марки вече стана 2 евро, тоест 4 марки.
  • 14 NikNay

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Икономис":

    Питай германците. И на тях им разтягаха такива локуми като твоите но реалността излез съвсем друга - каквото струваше 2 марки вече стана 2 евро, тоест 4 марки.

    Коментиран от #15

  • 15 Икономис

    7 10 Отговор

    До коментар #14 от "NikNay":

    Напиши я още 6 пъти тази измислица и на седмия може някой да ти повярва!
  • 16 Хайл

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    Това е добре за богатите,за нас с заплатите става ЗЛЕ
  • 17 миш

    3 1 Отговор
    А най-късно като нема еврозона.
  • 18 Zara

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    Стига с тая еврозона!Дневният ред на обществото е друг-борим се за оцеляване!Или от висотата на собствения си комфорт не чувате гласа на милионите бедстващи българи.Засрамете се!

    Коментиран от #19

  • 19 NikNay

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Zara":

    Ако не разбираш написаното от другите не го коментирай.
  • 20 Жокер

    7 4 Отговор
    Еврото-Последния пирон в ковчега на България!
    Хляба ще стане 1 евро а минималната заплата невероятните 280 евра
    Дори циганите вече заминават за чужбина!
    От тук нататък само гражданска война може да промени нещо...

    Коментиран от #22

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор
    С въвеждането на Евро в България на "братушките" ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Жокер":

    Добре, `айде сега обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута и тази мини-държавичка още не е фалирала???
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор
    До подръжниците на ЛЕВА.
    Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията,-а бе дантел марка сме и това се дължи двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Честно казано, имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това,
    честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
  • 24 Идиот

    3 1 Отговор
    Чета и не вервам на ушите си. Или платените тролчета са много или промитите мозъци. И в двата случая е страшно. Жална и майка на Държавата с подобни индивиди.
  • 25 SAAB

    2 2 Отговор
    Ефендито нали ни беше бутнал в чакалнята .....кво стана ? Объркал с WC вратите май .......като знае само кОнГрачулейшус само така е ! :)
  • 26 матросов

    1 1 Отговор
    Абе накого да вярваш ЦЕЦО от 2 години насам все ни казва че вече сме в чакалнята на ШАНГЕНА и все не ни отварят тая врата А в тая чакалня няма хляб няма сирене нищо само беднотия и цигания
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове