Last news in Fakti

18 Януари, 2019 11:39 5 022 21

Строеж в София събори стената на обитаема къща

  • къща-
  • стена-
  • софия

Собственикът е решен да търси правата си в съда

Строеж в София събори стената на обитаема къща - 1
Снимка: бТВ

Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности до сградата причиниха огромни щети за живеещите в нея и съседните къщи, разказва бТВ.

До пострадалата къща започва мащабно строителство. Предвижда се изграждането на хотел, жилищна сграда с магазини, подземен гараж и офиси.

Стената на съседната къща липсва, няма ги и част от домакинските уреди. Покъщнината пада в ямата по време на изкопната дейност.

„Тази авария е причинена от значителен теч на топлофикационната система на улицата”, заяви Георги Сачански, управител на фирмата инвеститор на строежа.

„В процеса на изкопа на обекта, установихме, че подземната вода е на минус 5 метра. Въпросният теч е на дълбочина минус 2 метра, което означава, че това е повърхностна вода, която няма откъде да дойде освен от някакъв теч”, допълни той.

От „Топлофикация” обаче не са съгласни. Те са изпратили екип, който е констатирал, че почвата на изкопа е с температура под 0 градуса. Това означава, че теч на вода е невъзможен.

Потърсихме и ДНСК, които ни изпратиха писмено становище. В него се посочва, че именно изкопните действия са причина за разрушаването на стената. Предстои изработването и на техническа експертиза до края на месеца.

В становището се отбеляза още, че строително-ремонтите дейности на обекта се забраняват, с изключение на мерките за незабавно обезопасяване на строежа.

Въпреки спрения строеж, бъдещите сгради и апартаменти вече се продават и в сайт на брокерска компания, собственост на инвеститора. Обявен е и краен срок за построяването ѝ.

Според Сачански е подписано споразумение за обезщетяване на собственика на къщата. Собственикът обаче казва, че не е подписвал такова споразумение.

„Абсурд. Нямам такъв подписан договор за обезщетение. Ако има нещо подписано, то ще е фалшифицирано”, категоричен е Лъчезар Антонов. Това потвърждава и адвокатът на потърпевшия. „Няма подписан договор или споразумение, няма уреждане на взаимоотношенията между тях”, посочи Мариана Розованова.

Още от нередностите са поставени в съседен имот платна, а в следствие на строежа се е напукала и къща. „Тя малко се напука и ние сме взели мерки, предписани от конструктора”, обясни Сачански. Взетите мерки включват няколко подпрени дъски и метални пръти.

„Въз основа на друг договор, който сме подписали със собственика на онази част от имота, имаме наем с човека, който е на тази част на имота”, отбеляза управителят на фирмата инвеститор на строежа.

Собственикът на съборената къща има обяснение защо. „Те се принуждават да взимат под наем всичко, което рушат. Само няма как да вземат и улицата под наем, защото и нея я свлякоха”, подчерта той.

Все пак управителят на фирмата строител допуска, че може и да е сбъркал. „Няма безгрешен човек, може и да съм допуснал някакви грешки”, призна той.

Лъчезар Антонов обаче е решен да търси правата си в съда. „За мен това е криминален случай”, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    33 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Строеж в София събори стената на обитаема къща - Е, вече е необитаема. Дано да получи справедливост в съда, ма надали.
  • 2 Корупцията

    32 1 Отговор
    ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПЕДПРИЕМАЧИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛИ, ОБЩИНАРИТЕ ГЛАВНО РАБОТЯТ ЗА ТЯХ - НЕЩО КАТО ЧАСТНА РАБОТА В ОБЩИНАТА НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА, ИЗВЪРШВАТ НА ПРАДПРИЕМАЧА ВСИЧКО "ОТ-ДО" В КРАТКИ СРОКОВЕ. А НОРМАЛНИЯТ ЧОВЕЧЕЦ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ПОДКУПИ ЗА ДА МУ ОТДЕЛЯТ НЯКАКВО ВНИМАНИЕ
  • 3 Гост

    20 1 Отговор
    няма такова нагло нещо като строителите. Бързат за невъзможните си срокове. На всяка улица където се строи поредна кооперация да не говорим за блокове или цели хотели е мъка поне година да се предвижваш свободно.

    редовно големи камиони са спрели на аврийни в най дясна лента на някой булевард да си чакат реда за строежчето, а няма един представител на властта да ги санкционира.

    още годинка максимум и ще четем за кризата в строителството.
  • 4 Гост

    21 1 Отговор
    Собственика на къщата си завежда едно дело. Ще осъди инвеститора едно хубаво. След това с парите ще си построи една нова къща.
    Ако не получи справедливост 2-3 кг. тротил на новата сграда и баланса ще бъде възтановен.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 нервен

    3 1 Отговор
    ААА сифте
  • 6 скъперника

    3 2 Отговор
    Терористи, в затвора за урок на останалите разбойници.
  • 7 NikNay

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Много лоши филми гледаш колега.
  • 8 BG1000

    8 0 Отговор
    До моята къща започват огромен строеж.
    Тъй като спазват 3 метра отстояние аз нямам право на НИЩО.
    Реално аз слънце повече няма да видя - сградата ми застава от южната страна.
    Главния архитект на района ми каза че нищо не мога да направя, защото спазвали всички закони.
    Дайте съвет моля...

    Коментиран от #12

  • 9 Корупцията

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    ПОЗНАВАМ ЧОВЕК В СЪЩАТА СИТУАЦИЯ - НАПУКАНА ВЪНШНА СТЕНА ОТ СЪСЕДСКИ СТРОЕЖ НА КООПЕРАЦИЯ - ВЕЧЕ 7г ДЕЛА ВОДИ И НИЩО

    Коментиран от #10

  • 10 BG1000

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Корупцията":

    А спряха ли строежа, като заведе дело?

    Коментиран от #13

  • 11 арджентата

    8 0 Отговор
    Добре дошли в реалността в България! Парите и връзките са закона и силата...
  • 12 NikNay

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "BG1000":

    Приятел технически на строителна фирма работи в Германия и ми разказа следното - планирана била зграда на 5 етажа но се наложилода променят проекта защото от съседната кооперация една възрастна жена била против да и се закрива панорамата. Наложило се да преработват проекта и построили един етаж по-малко - правило е всичко което се стои трябва да е съгласувано със съседните и трябва всички да са съгласни. У нас мисля, че го има същия регламент но никой не го спазва - провери в общината или се консултирай с адвокат. Желая ти успех.

    Коментиран от #14

  • 13 Корупцията

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "BG1000":

    Строежа отдвна е завършен, нищо не са спирали
  • 14 BG1000

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "NikNay":

    Проверил съм. Няма такъв регламент. Щом спазват отстоятието от 3м и ПУП аз не съм заинтересована страна според закона.
    Сигурен съм че имам как да ги спра но до момента никой не може да ми каже как.
    Благодаря все пак.

    Коментиран от #17

  • 15 не е криминален случай

    5 1 Отговор
    а гейберастка алчност!Не са сигурни в резултатът от местните избори наесен и бързат,бързат да сътворят някоя кочинка за новопристигнали селяндури!
  • 16 ДЯДО

    1 4 Отговор
    На този глобите ще са му малко - да го тикнат в затвора! Ма защо сульо и пульо все с топлото се оправдава. Да не би да са виновни за всеки проблем на земята?
  • 17 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "BG1000":

    Пробвай с Мая Манолов или с някое НПО по линия за правата на човека - имаш право на слънце и светлина а и ти си старо седелец което означава че не трябва да ти нарушават жизнената сред. Просто трябва да се съобразят с теб. Убеден съм, че правото е на твоя страна, само трябва да има много време и здрави нерви.

    Коментиран от #18

  • 18 BG1000

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "NikNay":

    Ще проверя, дано имам някакви права..
    Благодаря отново
  • 19 Грую

    2 0 Отговор
    Дано да не си е бил в къщи като е паднала, че да е паднал в дупката и да усили трагичния ефект от случката!
  • 20 незнайко

    0 1 Отговор
    Сега потърпевшия да "заложи" един два взрива с дистанционни детонатори в основите и като стигнат строежа до втори етаж да ги задейства !!! Така ще бъде УДОМЛЕТВОРЕН и не могат да го хванат !!!
  • 21 СОФИЯНЕЦ

    0 0 Отговор
    В Хисаря ,едни Калинки, купиха улицата, на Общината и затвориха
    достъпа на комшиите, и накараха хората, да кара с колите си, по велоалеята в археологически резерват, пак с помощта на Общината, кметицата беше от пп ГЕРБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове