Last news in Fakti

5 Април, 2012 14:57 1 730 12

Гърци искат премиер като Борисов

  • борисов-
  • струма-
  • сандански-
  • лот 4
Гърци искат премиер като Борисов - 1
Снимки: БГНЕС

В Гърция искаме премиер като Вас - патриот и отговорен, който строи в държавата. Това казаха гръцки туристи на министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в град Сандански, предаде репортер на БГНЕС.

Днес край града бе направена първа копка от магистралата Кулата - Сандански. Премиерът Бойко Борисов и министрите в кабинета му Лиляна Павлова, Ивайло Московски и изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, направиха първа копка на ЛОТ 4 от АМ "Струма", по трасето Сандански – Кулата. Начинанието благослови Неврокопският митрополит Натанаил. Първата копка бе направена на главен път Е-79, край град Сандански. На церемонията присъства и посланикът на Гърция у нас Трасивулос Стаматопулос.

За Сандански първата копка на магистралата Кулата - Сандански е най-значимото събитието на града след построяването на австрийския хотел през 80-те години на миналия век. Благодарение на този проект Сандански ще има бърз достъп до пристанище Солун, засилена търговия, което означава и работни места. Това ще означава в същото време и утвърждаването на Сандански като европейска спа туристическа дестинация. Това каза депутатът от РЗС Яне Янев, който присъства на първата копка.

От мен не е имало по-голям критик на това правителство, но когато става въпрос за стратегически важни за България въпроси може да се разчита на нас. На мястото, където днес бе направена първата копка по времето на комунизма властите по онова време искаха открит лист и разрешение на родителите ми, за да посетят близките си в близките гранични райони. Това също трябва да се отбележи, каза още той.

"АМ "Струма" е най-екологичната в страната ни. Тя ще доведе до изключителен възход на региона. Спазени са всички европейски изисквания на еколозите - с убежище за прилепи и с тунели за костенурки", каза министър-председателят Бойко Борисов. "Искам с археолозите и еколозите да сме в дружба. За да спазим срока за изпълнение на строителството, който е 23 месеца, апелирам работниците да започнат още днес", призова Борисов.

Бойко Борисов се обърна към собствениците на фирмата - изпълнител и каза, че качеството трябва да бъде такова, че след 10-20 години, пътят да бъде в добро състояние. "Днес сбъднахме мечтата на поколения българи – да имат магистрала до Солун. Нека ние да си гледаме работата, а кризата все някога ще свърши", коментира премиерът.

"Строителството на ЛОТ 3 на АМ "Струма", който е в района на Кресненското дефиле, ще започне през пролетта на 2014 година, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това е най-скъпият и най-труден за изпълнение участък. Струва 1 милиард евро, каза ресорният министър Павлова.

Дължината на ЛОТ 4 е 15 км, а срокът за изпълнение e 23 месеца. Договорът за строителство бе подписан на 19 март. Стойността му е 55 980 000 лева. Изпълнител е гръцката фирма "АКТОР" АД. Строителният надзор ще осъществява "ПЪТИНВЕСТИНЖЕНЕРИНГ" АД, чийто договор е за 297 016 лева. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени 5 надлеза, 5 подлеза и 2 жп подлеза на жп линия "София – Кулата". Ще бъдат изградени и 7 моста. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места и др. Общата дължина на АМ "Струма" - от Даскалово до гръцката граница е 150 км. Трасето е част от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала "Север – Юг". По нея се осъществява и пътният трафик за Гърция.

При визитата си в Сандански Борисов посети и Районният съд в града. Той каза, че съдилищата трябва да бъдат реформирани и ефективни, и да изглеждат така както е този в Сандански. Борисов бе впечатлен от начина на плащане на държавните такси чрез пост терминални устройства, които спестяват пари и време на гражданите. От 1913 г. Български премиер не е посещавал Районния съд в града. "Впечатлен съм от политическата воля на премиера за реформи в съдебната система и набелязаните мерки. Дълбоко съм убеден, че българската съдебна система няма да бъде критикувана от ЕК, ако тези реформи бъдат реализирани, и съм убеден, че това ще се случи". Това каза председателят на районния съд Димитър Узунов след посещението на премиера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАНЧО

    0 1 Отговор
    ДАВАМЕ ВИ ГО, ПОЕМАМЕ РАЗХОДИТЕ ПО ТРАНСПОРТА ЗА ЦЕЛИЯ КАБИНЕТ!
  • 2 читател

    0 0 Отговор
    Манчо , Манчо ...Личи си , че не си грък.Как така даваме ви го.Щом го искат - могат да си го купят.Да теглят 20-30 милиарда и да го платят.На тях и без това ще им опростят заема , а ние ще си делнем парите на 7 милиона , или колкото сме там.И ще започне едно потребление... ще раздвижим икономиката , и сбогом кризо -ББ ни спаси.
  • 3 Змея Гошо

    0 0 Отговор
    Ама то такова, може ли и с още от "честните" в един подходящ товарен автомобил и айдееее ! Еднопосочно и без право на връщане ! Ако някой осигури транспорта, мога поименно да изброя пътниците
  • 4 чябн

    1 0 Отговор
    българия и гърция се скарали за боико б. всяка викала вземи го ти,вземи го ти...
  • 5 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор
    ТИЯ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ЩЕ ПОЛУЧАТ ЯВНО – СВРЪХ НИСКИ,, ЗАПЛАТИ'' И ,,ПЕНСИИ'' ОТ ПО 135 Е. И СЪОТВЕТНО 70Е. И 4 ГОДИНИ НИКАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ (а да забравих че пъпчивия п....л Дянков с гордо изражение се подигра с пенсионерите и им хвърли 9 смачкани лв. в лицето ) ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ ЦЕНИ КОИТО ИЗЛЕТЯХА В КОСМОСА ! ДА АМА ТОВА АКО СЕ ОПИТА ДА ГО НАПРАВИ В АТИНА И ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СИ ПОСТРОИ НАЙ - ДЪЛБОКИЯ БУНКЕР В СВЕТА ЧЕ ОНИЯ КАКВИТО СА БЕСНИ ЩЕ РАЗПЪНАТ ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА КРЪСТОВЕ ПО УЛИЦИТЕ ! ТА КАКТО СЕ КАЗВА В ПО-ДОЛНИТЕ КОМЕНТАРИ ЩЕ ИМ ХАРИЗАМЕ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ДРАГО СЪРЦЕ БЕЗ ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ !
  • 6 иван иванов

    1 1 Отговор
    БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ,БОИКО НЕ НИ Е ВИНОВЕН ЗА СЪСТОЯНИЕТО В КОЕТО СМЕ СЕГА.КРАДОХА КОМУНИСТИ-ОЩЕ КРАДАТ. СИНИ ,ЦАРИСТИ-НО ТЕ И НИЩО НЕ СТРОЯХА. СЕГА ПОНЕ НЕЩО СЕ ПРАВИ ЗА ДЕЦАТА НИ.ТОИ НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ 30-ТЕ МИЛИАРДА ЛЕВА, КОИТО ОТИДОХА В ОЛИГАРСИТЕ ПРЕЗ ВРЕМЕ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА И ДА ГИ ДАДЕ НА НАРОДА.
  • 7 куку

    0 1 Отговор
    Е хайде и под наем може заедно с Лилето/ГАПИС/ и Дянков
  • 8 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    iskat premier kato Borisov ama niama niama toi si e samo nash.a na kritikuvashtiat chicho MANCHO shte kaja che Stanishev e na Pozitano 20.hodi tam i tam si govori.
  • 9 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Тъй, тъй , да го взимат барабар подупечните му без право на връщане.БЕЗПЛАТЕН ТРАНСПОРТ!
  • 10 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Чудя се за кого ли ги строят тия магистрали ,ние сме изчезващ вид така че не вярвам да са за нас?
  • 11 Българин!!!!

    0 0 Отговор
    ----А сигурно са казали тези уникални южни съседи , че покрай Борисов и великите строежи искат минимална заплата 160 евро :) ! Аиде пак мижи да те лажем! :) Смешни сте с тези изявления! :)
  • 12 МММ

    0 0 Отговор
    Ама за какво се оплаквате от заплатите си на Б. Борисов???
    До сега двадесет години къде спахте???
    Като искате по-високи заплати ревете на началниците си при които работите.
    А за пътищата и магистралите най-накрая проумейте, че каквото и да развива една държава и е нужна инфраструктура.