Last news in Fakti

6 Април, 2012 16:56 1 110 7

БСП обещава да рестартира АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • бсп
БСП обещава да рестартира АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

В своя декларация Националният съвет на БСП взе политическото решение да започне организирането на всенародна подписка за провеждане на референдум за бъдещето на атомната енергетика в България.

БСП дори си дават срок до 12 май да приключи първият етап от организирането на подписката за референдум.

От партията обещават, когато отново са на власт, да рестартират проекта за втора атомна централа. "С това решение правителството обслужва чужди интереси. Ние категорично и ясно се противопоставяме на този тип политика, която обслужва сериозни корпоративни интереси, свързани с друг вид производство на електроенергия, който е многократно по-скъп", заяви пред своите съпартийци председателят на БСП Сергей Станишев.

С декларацията си от левицата заявяват, че 29-ти март трябва да бъде запомнен като черен ден в най-новата българска история - като ден, в който е извършено грубо предателство на националните интереси. "Последният високотехнологичен сектор на българската икономика беше обречен на унищожение, а заедно с него – и прилежащият му дял в науката и висшето образование. С това антибългарско решение се обслужват чужди геостратегически интереси, а като залъгалка се подмятат екзотични и откровено глупави проекти като газова централа в Белене, 7-ми блок в "Козлодуй" или доставки на газ от Грузия, която нито има газ, нито може да го компресира", смятат от левицата.

 

Бурни дискусии предизвика един от текстовете, които днес прие Националният съвет на БСП.

След поредица от емоционални изказвания за състоянието на партията, в крайна сметка с 67 гласа "за" ( или близо една трета от всички членове) беше прието обръщение на съвета към социалистите и симпатизантите на БСП. С него Националният съвет призовава "делегатите на конгреса да бъдат избирани според политическите позиции, които поддържат и качествата, които притежават политически и морални, а не вместо това кой от евентуалните кандидати за председател ще подкрепят". Оценяват се като недопустими "всякакви опити за осигуряване на по-голямо от реалното представителство на определени общински организации, включително и чрез завишаване на броя на членовете и основните организации, както и опитите да се препятства участието на социалисти в живота на партията". Отхвърлят се като порочни всякакви форми на контролиран вот на делегатите на конференциите и на конгреса при провеждане на избори.

Пръв въпроса за нуждата от подобни текстове повдигна кандидатът за вицепрезидент на БСП на последните избори Стефан Данаилов. "Сигурно трябва да имате доказателства, че нещо се случва в партията и това много е смутило ръководството, за да ни предложи такъв документ. Смущава ме, че такъв документ се явява в един такъв момент", заяви той. "Помните какво чудо беше на събрания, когато беше голямата кампания да се предлагат кандидати за президент, тогава не разбрахте ли, че нещо се случва? Защо това се е наблюдавало във времето и се е премълчавало или не е било актуално, а днес става актуално?", попита Данаилов.

Кирил Добрев също разкритикува документа, заявявайки, че няма как да се решат организационни въпроси на партията с декларации. "Не се учудвайте, ако това излезе утре и хората кажат, че между нас и ГЕРБ няма никаква разлика", каза още той. Илия Баташки вкара в разговора и "бухалките" и "трапезите". "Търпимостта, единодействието и не сътрапезието определят дейността на БСП. Това, че имаме различни становища с моя идол - майор Деянов, невинаги изразява готовността на някои от нас да си разцепим главите в нещо, което стои пред нас и ние трябва да го махнем. Това вадене на по-твърди бухалки не прилича на този форум", заяви той. След бухалките и реакцията на Румен Петков не закъсня, който отчете, че медиите по достойнство ще оценят казаното от Баташки. "Когато говорим за себе си като бухалкаджии, не можем да очакваме, че ще минем 16%", заяви той.

Депутатът Янаки Стоилов призна, че има хронични проблеми, които трябва да се преодолеят, но според него някои от тези текстове са превантивни. Неговият колега в парламента Георги Божинов също защити идеята на документа и призова на предстоящия конгрес през май да няма разменяне на листчета с имената на кандидатите.

"Това, което Баташки направи е недопустимо, защото в средствата за масова информация сега ще се говори за бухалки, които фигурират само в горния завършек на тялото на Баташки", каза още Румен Петков. "Когато в такъв момент вадиш такова обръщение, казваш, че имаш организационен проблем, че някой нещо прави в партията, но не казваш точно какво, казваш, че има организации, които надуват броя на членовете си, за да покажат по-голямо представителство. Неща, които не са лишени от основание, но не се решават с декларации", категоричен е Петков. Страх от разцепление може да има в хора, които не познават партията, смята той. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП С ВАС СМЕ

    0 3 Отговор
    БСП С ВАС СМЕ !

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Явор Кръстев

    2 0 Отговор
    Има ли тука грамотен човек да обясни плюсовете и минусите на тая централа . Че тия горе не спряха да се надлъгват и оплюват и всъщност не стана ясно добре ли е или не ,да се строи . Аз например си мисля че не е лошо първо Козлодуй да се пусне на 100% пък после да се мисли за нова . Ама знам ли?
  • 3 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    А пък за това с газовата централа си мисля че е чисто предателство
  • 4 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БСП С ВАС СМЕ ":

    @1 s koi si be.....
  • 5 МММ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "БСП С ВАС СМЕ ":

    @1
    Ти бъди с който си искаш. Това е твое право.
    За обаче, не ща да плащам за това , че твоите лидери са подписали такива предварителни договори, че чак тях самите ги бе страх да ги изпълнят. Само си взеха големите хонорари, платени от руската енергийна мафия и сега искат някой друг да им свърши черната работа, а после да кажат , че някой друг е поробил държавата.
    ДА АМА НЕ- както казах и в други коментари : НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ НАЕМ ЗА ТОВА, ЧЕ ИМАМ АТОМНА БОМБА В ДВОРА СИ.
    И най-накрая не разбрахте ли, че тая АЕЦ не е проектирана да издържи на повече от 6- по Рихтер. А, ако се случи???
    Вярвайте още на тия дето дъщерите им си купиха половината Черноморие като КРАЙНО НУЖДАЕЩИ СЕ, а синовете им направиха приватизацията в България и провалиха цялата българска икономика .
  • 6 Васил

    2 0 Отговор
    Аз само искам да попитам защо когато бсп бяха на власт не започнаха строежа,а сега да не ми се правят на ощипана мома !

    Коментиран от #7

  • 7 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Васил":

    @6 takav im nravat da ne praviat nishto a posle otvariat usti kato ....