Last news in Fakti

8 Април, 2012 19:44 1 174 4

Румен Овчаров: Влияния отвън натиснаха ГЕРБ за АЕЦ „Белене”

  • аец белене

Липса на компетентност спря проекта АЕЦ „Белене”. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в рубриката „Опасно близо с Диана Найденова” по бТВ. Според него не са били защитени националните интереси.

Овчаров допълни, че правителството проявява услужливостта към определени външни влияния. Той разкри, че е имало фирма, която е била готова да стане инвеститор в проекта и да даде 450 млн. евро, но след идването на власт на Бойко Борисов и приказките му, че няма да се осъществи идеята, компанията се е отказала.

Депутатът от БСП изрази учудването си, че ДПС не подкрепи проекта. „Те подкрепяха в две правителства атомната политика, а сега изведнъж решиха да се завъртят. Нищо ново, Доган ги прави тези неща, когато си поиска и както си поиска.

Трудно ми е да определям каузите на ДПС. Едно движение, което е подкрепяло ядрената енергетика, сега изведнъж решиха да се завъртят. Но всъщност, нищо ново. Доган ги прави тези неща, заяви пред бТВ депутатът от Коалиция за България.

Така той коментира решението на ДПС да не участват в предстоящия вот на недоверие, свързан с отказа от проекта АЕЦ „Белене”, който в петък социалистите внесоха в парламента. „Продължавам да мисля, че заради Ахмед Доган загубихме голяма част от подкрепата си към БСП”, изтъкна Овчаров. „Бойко Борисов две години управлява в прегръдка с Волен Сидеров, някак си го преживя, сигурно и ние ще го преживеем”, коментира той участието на „Атака” във вота на недоверие.

Румен Овчаров заяви още, че може да намери хиляди цитати на Бойко Борисов, в които той се е изказвал за това колко е добър проектът „Белене”. „Големият въпрос е защо при положение, че спират „Белене”, те харчат пари за него”, обърна се Овчаров. „Защо прекратяват проекта, след като изхарчиха милиард и нещо.

Още в края на миналата година се прокраднаха твърденията, че анализът на HBSC всъщност е положителен”, допълни социалистът и обвини правителството, че се влияе от външен фактор и интереси по проекта „Белене”. По думите му атомната енергетика е изключително икономически ефективна. „Не е вярно, че няма инвеститор за АЕЦ „Белене”, сигурен е бившият икономически министър.

„RWЕ спечели търг, за да бъде стратегически инвеститор. Дойде Борисов, Дянков и Трайчо Трайков, и изгониха инвеститора”, припомни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антикомунист

    2 0 Отговор
    А вас ви натискаха от Русия,така че замълчете. крадливо комунистическо племе.
  • 2 Булгарно

    1 0 Отговор
    Едните лижат задника на САЩ, другите са руско лоби а Доган си гледа турските интереси.
  • 3 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    are i toia naglec zapochna da lae.kradci.
  • 4 тапака

    0 1 Отговор
    МНОГО ИНТЕРЕСНО НА ЕДИНИЯ ДЕН БОЙКО РЕШАВА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ А МАЛКО СЛЕД ТОВА УОРЛИК РЕШАВА ЗА ПО ЛЕСНИ ВИЗИ ЗА САЩ,КОЛКО ЛИ ПАРИ Е ПРИБРАЛ ГЕНЕРАЛА ОТ ШЕВРОН ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ