10 Април, 2012 19:15 1 631 1

Цачева кани Тошиба на площадката на АЕЦ Белене

  • тошиба-
  • toshiba-
  • аец белене-
  • цецка цачева
Цачева кани Тошиба на площадката на АЕЦ Белене - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Цецка Цачева покани японския концерн "Тошиба" да работи у нас, включително в развитието на алтернативна енергийна мощност на площадката в Белене, където няма да има АЕЦ. Това стана на посещението на наша парламентарната делегация в страната на изгряващото слънце, водена от Цачева. Ръководството на компанията потвърди желанието на корпорацията да участва в модернизацията на българската енергетика, стана на среща на председателя на Народното събрание с президента на „Тошиба Пауър Системс“ Йошихару Игараши и Йошихиро Абуратани – вицепрезидент на фирмата, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Йошихару Игараши отбеляза, че ползотворното сътрудничество с България има повече от 30-годишна история. Той посочи обектите на българската енергетика, построени с участието на „Тошиба“ – ПАВЕЦ „Чаира“, модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“ и на ТЕЦ Марица изток - 2. Йошихару Игараши изрази надежда, че сътрудничеството в областта на енергетиката ще продължи, като „Тошиба“ ще предложи най-новите си високоефективни и екологични технологии.

Председателят на българския парламент предаде поздрави от премиера Бойко Борисов и отличните му впечатления от срещите си с представители на „Тошиба“ по време на посещението си в Япония в началото на 2011 г. 

Цецка Цачева информира, че сред българските приоритети са енергийната ефективност и енергоспестяването и изрази надежда, че „Тошиба“ ще предложи ефективни технологии и в тази област, където България има все още проблеми. Тя запозна представителите на японската фирма с взетото наскоро решение на българското правителство за спиране на работата по проекта АЕЦ „Белене“, както и с желанието на страната ни подготвената инфраструктура да бъде включена в нова енергийна мощност. В тази връзка председателят на парламента прикани „Тошиба“ да участва в разработването на алтернативен на АЕЦ проект, в който да са представени най-новите енергийни технологии на компанията. Тя подчерта важността, която такъв проект ще има за икономиката и енергетиката на България. Представителите на „Тошиба“ изразиха благодарност за направеното предложение и увериха, че ще се ангажират в проучването на възможностите за реализация на нова енергийна мощност на площадката на АЕЦ „Белене“, където сред вариантите е да се построи газова централа.

Цецка Цачева отбеляза възможностите за по-тясно сътрудничество на японската фирма с българските машиностроители, като даде за пример завод „Вапцаров“ в Плевен, произвеждащ висококачествени турбини.

Тя се срещна и с премиера на страната Йошихико Нода. Разработване на кроткосрочен план за активизиране на приятелските и партньорски българо-японски отношения в сферите на икономиката, търговията и туризма, в транспорта и енергетика е водещ приоритет в сегашния етап от развитието на двустранния диалог, беше констатирано по време на разговора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    0 0 Отговор
    Opa, cecka rizova pak shte kani onova l...o gamizov