Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 21:28 6 881 29

Зъболекари не искат НЗОК

  • зъб-
  • зъболекар-
  • стоматолог-
  • пломба-
  • нзок

Българите са бедни и без зъби

Зъболекари не искат НЗОК - 1

Много от проблемите на стоматологичното съсловие ще се решат, ако има демонополизиране на Здравната каса. Това коментира за БГНЕС председателят на Съюза на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев.

През последните 30 години работим на познатия принцип „ние ги лъжем, че работим – те ни лъжат, че ни плащат. Решението за по-добра услуга се вижда в Германия, където има 155 каси и пациентите имат право на избор“, смята лекарят и посочва друг парадоксален случай – страната е с най-много зъболекари в ЕС на глава от населението – 10 000, а услугата е на ниско ниво.

„Няма ли конкуренция, не може да има добър здравен продукт. Реформата не може да се прави със семинари като миналата година, който организира здравният министър в НДК, а и не бяхме поканени, защото не сме удобни. Системата има нужда от рестарт, а не от приказки“.

Сдружението не критикува голословно. Изпратени са предложения до здравния министър, с които смятат, че ще се подобри секторът. Едно от тях е учредяване на Камара на зъболекарите.

На пресконференцията присъства и д-р Хрисима Начева, която е избрана за зъболекар на 2018 година. Според нея зъболечението в страната не е скъпо, а доходите на българите са ниски. За сравнение беше посочено, че коронка от металокерамика в България е 10 пъти по-евтина в сравнение със САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишето

    7 14 Отговор
    Винаги стоматологичните лечение в България е било на много ниско равнище....!Има специалисти,но не много и те с.право си ценят труда ,това е много скъпа платена услуга...!Не можем да се сравним с богатите държави ,но не аз съм човека да измисли едно по облекчено обслужване за по бедното население...!Има една поговорка,която няма да я напиша ,почти всички я знаят,защото моментално ще ми се изтрие коментара....!И все пак на болка се не трае....!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Бай Шиле

    34 13 Отговор
    Зъболекарите взимат "на ръка" и не плащат данъците,които реално дължат.
  • 3 Зъболекар от герб

    9 5 Отговор
    Попитайте депутатката джема от герб....тя знае защо?
  • 4 Иванчо

    15 11 Отговор
    На тоя умник докторчето да му обясня колко е заплатата на обикновен бачкер 35/40 000 долара на година,или около 50/60 000 лева,в БГ колко е бе докторче,че правиш сравнения 6/8 000лева годишно. Само че в Щатите слагат коронката с едно посещение,включващо всичко,лечение,умъртвяване,пилене и короната,за около час,два,не те мотаят 4—5 пъти да ходиш и накрая някоя евтина керамика за 250лева. И в Щатите коронки от 2500 лева няма.Да,няма

    Коментиран от #11, #13

  • 5 Гост

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мишето":

    Какво значи "много скъпа услуга"? Всеки професионалист който се "вземе на сериозно" може да си предлага уменията на баснословни цени. Но има социална страна на нещата, човещина - а става въпрос за лекари все пак! Но в окръжните градове се самозабравиха. Никой не е казал, че трябва да са бедни - напротив, ама те го карат на нагло ояждане. Това не са лекари, а търговци! Познати от бранша ми се цупят, че съм наричал пациентите им клиенти - ами факт си е. Доходите на български зъболекар от големите наши градове са съпоставими с тези на германските му колеги!!! Само че в БГ работещите формират 7 - 8 000 евр. продукт годишно, а германските такива 5 - 6 пъти повече. Каквито и каси да се пръкнат у нас човещината, професионализма и отговорността умрЕха. И не само в медицината. Аз се занимавам с транспорт и логистика професионално. Там пък какви мизерии са, безотговорност и нелоялност...
  • 6 Bubbles

    23 8 Отговор
    Каква здравна каса?
    От нея ти се полага една пломба(само пломбата, без работата преди това) и да ти извадят зъб и половина, всичко останало си го плащаш като поп и то на беьбожно високи цени, плюс че няма никакъв контрол и реално всеки зъболекар си слага каквито цени си поиска, няма касови апарати, сътветно няма и данъци, всичко плащаш на ръка.
    Имам 6 импланта в устата си, струват 4К евро, за които единствения документ който имам е бележка написана на ръка.
    Отделно има зъболекари които вземат суми от порядъка на 100лв. за вадене на нерв и т.н.
    Не че нещо има и свестни които не вземат скъпо и работят добре, но не са много. Повечето не вземат по-малко от 50лв. за каквато и да е процедура, да не говорим че ако попаднеш в някоя клиника ще те мотаят умишлено да ти правят снимки, и още една НЕНУЖНИ камара само и само да ти изтискат още някоя пара.
    Така че не здравни каси, а КОНТРОЛ им трябва на тези!
  • 7 Оппа

    14 4 Отговор
    Кое ,е на ниво в България,та зъболечението ни ,да е на шест?Всичко е навързано!
  • 8 Аман ИЛИ КЪМ ТУМЪНИЯ ИЛИ КЪМ ТУРЦИЯ

    9 3 Отговор
    Ще я караме без зъби, аз нямам пари за храна, ток почти не ползвам .
    Лекарства не мога да си позволя , ние сме на балканите та картинката ми е ясна. Без. Това , без онова, без ония ... Без ... Без ... .
    Да се придъидиним към гърция или за сърбите , че ни писна на оная работа.
    Не сме кадърни и нормална държава , поне да се лепнем към някоя де
  • 9 Госд

    11 7 Отговор
    ОТ БОЛКАТА НА ХОРАТА СЕ ПИЧЕЛИ ДЖ.ЛОНДОН НО ТЕЗИ СЕ ЗАБРАВИХА,КАКВА конференция кавки Пет лв.кожодери и шлосери
  • 10 мда

    18 6 Отговор
    Никакви 100 каси ! И 1000 да са пак ще ги окрадат ! Колкото повече са толкова по трудно се следят и контролират. Мафията на белите престилки е най могъщата днес в България !
  • 11 зъботехник

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо":

    Иванчо, такива глупости си написал, че не си струва да те опровергавам ! Описал си срокове, цени, методи за коронки в България и САЩ, които са фантасмагория ! Май не си ползвал такива услуги !
  • 12 МОШЕНИЦА

    4 3 Отговор
    Т.Е. БИОДЕНТ ЕЛ.ПЕЛИН
  • 13 Реалист

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо":

    Ивачо , да не си на 7 години ?
  • 14 Компетентен

    13 2 Отговор
    Голямата част от стойността на зъболечението се взема от стоматолозите ! Зъботехниците , които изработват мостове , коронки и т.н. получават ниско заплащане !
  • 15 Дилема

    15 0 Отговор
    Две посещения при стоматолог на моята жена , за "ремонт" на един зъб, до тук сметката е 500 лева , и продължава да се трупа. Въпроса е - Ако бяхме на нормални работни заплати , каквито са в България, какво щяха да ядът децата ни цял месец????

    Коментиран от #17

  • 16 Приятел

    5 2 Отговор
    Чисти дерачи, срамота
  • 17 Докито

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "Дилема":

    Ами като се е оставила жена ти и се налага лекуване , изграждане и т.н манипулации , ще набъбне сметката. Българинът нехае за зъбите си. Винаги чака последния момент. После пие месец два аулини и когато положението стане нетърпимо, тогава идва и казва зъбът ми е за пломба. Да ама не. Ако редовно се ходи на прегледи, ще се размине само с пломби. Въпреки това материалите не са никак евтини. Шприца с качествена пломба почва от 200 лв нагоре. При средна цена 50 лв за една пломба , САМО шприцата избиваш след 4 тия пациент. Ами като добавим и труда, и времето, и сметките за ток , дезинфектанти да пазиш пациента , амортизация на машини , и най най накрая искаш и малко печалба да имаш, тогава ще схванете за какво става дума. А ако говорим за изграждане и лечения вече на сложни случаи, даже и 500 лв са малко.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост2

    10 0 Отговор
    Истински кожодери !!!
  • 20 Яшко

    11 0 Отговор
    Лекари зъболекари само ревът ,ама като им погледнем стандарта на живот с коли къщи и прочее,не мога да разбера още колко трябва да ни дерът че да млъкнат,

    Коментиран от #21

  • 21 Българин

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Яшко":

    Само ДЪРЖАВНАТА МАФИЯ И АДВОКАТИТЕ, по качество на живот може да съперничи на ЗЪБАРИТЕ по качество на живот!
  • 22 Рика

    9 3 Отговор
    Не съм заболекар, но тук се пропуска един важен момент, казано с една дума. Американците имат най-ниска заболеваемост и смъртност в сравнение с цял свят. Защо? Защото поне веднъж в годината отива на профилактичен преглед и се гледа от косата до нокътя на палеца на крака. Хваща се проблемът още в началото и се лекува. Така е със зъба и с който и да е вид рак. И аз съм немарлив. Никой доктор не ми е виновен, че на 6 месеца не съм отишъл да ми видят зъбите, веднъж в годината да си видя простатата или ако е жена на мамография или гинеколог. Иначе тук разбирачи колкото щеш. Дори и от футбол разбират, освен от медицина.
  • 23 До Рика

    4 0 Отговор
    Тия американци които ги споменаваш сигурно може да ги назовеш и поименно.
  • 24 Ghost

    5 1 Отговор
    Браво колега много точно казано,никой не прави сметка жена му колко е похарчила за фризьори,маникюристи,гримила и така нататък.Българина е тъпо същество,може да даде 300 лева за маратонки,но ще го заболи да дава 50 лева за пломба.
  • 25 Незнайко

    2 3 Отговор
    Какво значи скъпа услуга? Материали плюс труд и другите присъщи разходи. Проблема е че алчните доктори си слагат една много висока печалба. А нито труда, нито майсторството е толкова голямо. Мисля, че всеки що годе сръчен човек с минерална здравна култура, ако чиракува 3-4 месеца, може да се справи. Това е просто един занаят. Тези хора са с претенции на академици, не плащат данъци и са се обзавели с усти, които искат да глътнат света. Някога в България бръснатите са вършили тази работа.

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 26 Бай Хой

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Незнайко":

    Аре като си много отворен, ходи 3-4 месеца някъде на КУРсове и си лекувай мизерията сам. Щото на думи сте много силни, ама в действията хич ви няма. Само знаете да хленчите и да се сополивите. Вземи изкарай и едно виШу по медицина, и хич никой да не се занимава с тебе.
  • 27 Докито

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Незнайко":

    Знаеш ли защо зъболекарите имат висок стандарт на живот. Защото сме постоянни в работата си, усъвършенстваме се непрекъснато. Ходим и даваме по 1к - 2к за семинари, обучения, нови машини , инструменти. Всичко в името да ви лекуваме по качествено и отговорно. И понеже българинът има супер слаба здравна култура, ние лекуваме страшно много хора, всеки ден по цял ден. Редовно и в уикендите. Без личен живот, без време за семейството си и децата си. Защото като ви заболи и се почва едно вайкане и вие е до небето. И после скъпо ви било. Ама като не идвате на прегледи, и отлагате неизбежното , няма да се сърдите на други. Водим сносен начин на живот защото нямаме време да отидем на кафета, по дискотеки или просто да си веем краката по почивки. За миналата година съм била само два дена на море. За да се грижа за тарикати дето отлагат до последно. И грешно споменах цифрата за машините ми, защото струват от 5к нагоре. Говоря само за турбината, с която ви чистя кариесите по зъбите.
  • 28 Докито

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Незнайко":

    Хайде като е просто един занаят , да поставим следния казус. Идва пациент с кариес. Как ще процедираш. Нека ти кажа какво ни минава през ума за нещо толкова дребно. Първо психология. Да предразположиш пациента. Подготвял упойка , питаш го за алергии, правиш му тест за алергии. За да не умре на стола ти. Слагаш. Чакаш да го хване. Следиш симптомите дали е обезболен. Хващал турбината. Как ще пробиеш зъба. В основата има нерв. Трябва да го пазиш. А не да пилиш като къртица. Ръката ти трябва да е в перфектна кондиция с това което очите виждат. И никакво потрепване. Спираш. Да изплюе. Следиш езика му да не отиде в машинката. Тръпнеш да не подскочи. Може упойката да не е хванала. А как ще сложиш самата упойка. Трябва да знаеш анатомията до мм къде се боде и да не уцелиш кръвоносен съд. Инак пак ще го убиеш на стола. После пломбата. Как ще я изработиш, да следва решефа , който природата е създала. Да е удобна. Всичко това се съобразява в реално време. За абсолютно всеки пациент. Съсредоточен до съвършенство. И това само за едно малко кариесче, “умнико”!
  • 29 беззъбият

    0 0 Отговор
    след реформата в здравеопазването след 2000 г.зъболекарите бяха изтървани от надзор.при лекарите има освободени от такси 1 лев за пенсионери и т.н. докато при стоматолозите-всеки взема колкото ти каже правят си каквото поискат и никой не ги контролира.хората останаха без зъби
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове