Last news in Fakti

11 Април, 2012 13:37 884 1

Издаването на визи за САЩ ще е два пъти по-бързо

  • джеймс уорлик-
  • визи
Издаването на визи за САЩ ще е два пъти по-бързо - 1
Снимка: БГНЕС

Времетраенето на процеса по издаване на визи за САЩ за хора, които кандидатстват за първи път, ще намалее наполовина благодарение на новата програма, улесняваща издаването на визи, която беше представена днес.

Тези кандидати ще трябва първо да посетят сайта на американското посолство, на който Електронният визов помощник ще ги насочва в процеса стъпка по стъпка. Новата система позволява обработката на документите им да започне веднага след подаването им, което ще ускори процеса и ще намали времетраенето му наполовина, обясни генералният консул на САЩ Ерик Алекзандър.

Улеснения са въведени и за българите, които искат да подновят визата си. Те ще могат да направят това, като изпратят документите си до американското посолство по пощата. В повечето случаи визата ще бъде подновена автоматично и посолството ще върне на кандидата паспорта с визата също по пощата, обясни генералният консул. Кандидатите, които искат да подновят визата си, издадена преди края на 2007 г., ще трябва да отидат лично до посолството, за да им бъдат снети пръстовите отпечатъци, тъй като в предходния период това не се е изисквало. Тези кандидати обаче ще могат да отидат в посолството в удобно за тях време, без предварително уредено интервю, за да им бъдат снети пръстови отпечатъци. Улеснената програма за подновяване на визи важи, дори когато те са изтекли преди повече от четири години.

Българите, пребиваващи в САЩ, няма да могат да кандидатстват за преиздаване на виза от САЩ, но ще могат да го направят пред всяко американско консулство по света, не само в България, уточни генералният консул.

Основната цел на новата програма е максимално да бъдат улеснени всички кандидати за виза, особено тези, които искат да подновят визата си, обясни Алекзандър. "Виждаме изключително голям брой българи, които поради бизнес или туризъм искат да посетят САЩ. Много българи имат роднини, които живеят в САЩ и това ни мотивира да улесним процедурата", допълни той.

Относно високата цена на американските визи Алекзандър отбеляза, че тя е доста по-ниска, отколкото таксата в други страни по света и освен това срокът им на валидност е 10 години, докато в другите страни, визите са с валидност само от една година. "Като преизчислите таксата спрямо срока й на валидност, става въпрос за 16 долара на година и смятам, че това е доста изгодно", отбеляза генералният консул.

Той съобщи, че средно на година се издават между 25 000 и 30 000 визи, от които туристическите и бизнес визите са между 15 000 и 18 000. Процентът на отказаните визи на година е средно между 11% и 14%, като в него влизат само визите за туризъм и бизнес.

"Убеден съм, че ще дойде ден, в който българите ще могат да пътуват безвизово в САЩ. Но не бих могъл да прогнозирам точно кога ще се случи, защото това е решение, което се взема от Конгреса. Междувременно искаме максимално да оптимизираме процеса, за да можем да виждаме все повече българи да пътуват в САЩ", изтъкна посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който също присъства на представянето на новата програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ники

    0 0 Отговор
    ех тоя шистов газ ко прави