Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 17:06 17 158 51

Иван Нейков за ФАКТИ: Политиците не дадоха шанс на хората с новите пенсии

  • иван нейков-
  • пенсии 2019-
  • социална политика-
  • пенсионери

Предизборните обещания могат да дестабилизират системата, според бившия социален министър

Иван Нейков за ФАКТИ: Политиците не дадоха шанс на хората с новите пенсии - 1
Снимка: БГНЕС

Новият начин за формиране на пенсиите ще ощети немалка част от хората, на които предстои пенсиониране. В последния момент към планираната още през 2015 г. промяна, която предвиждаше да отпаднат трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г., бяха добавени и годините между 1997-а и 2000-ата година. Една от идеите на подобно действие е да се елиминира възможността за фалшифицирани данни, които представят хората за осигуровките им в този период, в който все още няма регистър. Това е мнението на бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков. Именно той стартира тежка реформа в правителството, оглавявано от Иван Костов (1997-2001). ФАКТИ потърси Нейков за коментар по темата.

- Г-н Нейков, основателни ли са притесненията на гражданите, че ще бъдат ощетени заради новия начин на формиране на пенсиите, заложен в бюджета на НОИ, който депутатите гласуваха в края на миналата година?

- Още от 2000-ата г. се знаеше, че тези години рано или късно няма да се взимат предвид. През 2015 г. беше взето решение тази промяна да бъде направена сега. Вярно е, има хора, за които е по-изгодно да се вземат предвид годините преди 2000-ата. Има и такива, за които това не е по-благоприятно. Може би един от пропуските беше, че не беше достатъчно ясно проведена информационна кампания, за да могат хората да си направят сметка кога да се пенсионират. Трябваше и да се даде възможност за избор на хората дали да използват тези три години или да не ги ползват. Тогава вероятно за част от случаите щеше да има по-приемливо решение. В крайна сметка това реши Парламента.

Всъщност годините 1997-2000 г. бяха прибавени в последния момент към тези, които отпадат. Каква може да е причината за това? Да не би да има невалидни данни от този период и възможности за фалшификации?

- Имаше много сериозни съмнения за това, че в една част от случаите документите, които бяха представени от хората може би не са съвсем достоверни, защото нямаше възможност за никаква контролна информация. В същото време се създава и едно впечатление, че хората са били ощетени, ограбени и т.н. Истината е, че за този период в който са правени осигуровките - преди 2000 г., хората са ползвали много права - пенсията е само един от деветте риска, който се покрива от осигуровките - хората са ползвали болнични, майчинство, инвалидност и т.н.

В същото време обаче сега не падна и таванът на пенсиите, каквито идеи имаше. Въпреки че след 2000 г. се въвежда осигурителен праг и той би могъл да е регулатор?

- Да, това с таванът на пенсиите е нещо, което допълнително наля масло в огъня. И до ден-днешен не мога да разбера защо го направиха.

По време на правителството на Иван Костов Вие започвате тежка пенсионна реформа. Как виждате тогавашните събития към днешна дата?

- Още 1998 г. започнахме подготовка. Алтернативата беше или правим реформа или до няколко месеца спираме да плащаме пенсии всеки месец и започваме да ги плащаме на два месеца, на три месеца... Никаква алтернатива нямаше. Просто нещата бяха изключително драматични тогава. Всяко четвърто работно място тогава в България даваше право на ранно пенсиониране. Няма система, която да издържи на такова нещо. Затова бях изправен до стената. Или реформа, или ставах свидетел на разрушаването на осигурителната система. Нямаше как да допусна второто.

Как оценявате осигурителната система към настоящия момент. Има ли за какво да се притесняват хората. Често чуваме, че в годините напред с намаляващото работещо население прогнозите не са оптимистични.

- Стабилна е. Хората не трябва да имат притеснение за това ще си получават ли пенсиите. Стабилността, обаче, си има цена. Цената са ниските пенсии и от друга страна тези "подаръци", които правят политиците с питата на НОИ. т.е. идват избори и започват обещанията за увеличаване на пенсиите, а това води до увеличаване на дупката в бюджета на НОИ. Такива действия носят в себе си риск за дестабилизация. Но все пак от днешна гледна точка нещата не са притеснителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    111 4 Отговор
    политиците дадоха шанс на хорат да излезат на улицита и да ги личнуват с камъни но народа спи вечен сън и няма събуждане а политиците щасливи и пробват все повече и повече колко ли дълбоко спи народа (ако може да се нарече народ сбирщина от хора всеки мразещ съседния до него...)

    Коментиран от #30

  • 2 Дедо ви

    63 6 Отговор
    Какво мрънкаш бе, пенсиите са ни супер. Оня ден се върнах от Малдивите, от екскурзия. Сега заминавам за Австралия, че там било по-топло сега, ама първо ще дам на сина част от пенсията, че не му достигали пари да си купи нова кола. Чудя се само албанците какво ги правят техните пенсии като са им по-големи от нашите?

    Коментиран от #9

  • 3 Бат Мишо

    94 11 Отговор
    E вие с костов нали си накупихте за по 1 лв почивните домове по златните - и Минъор и Яна Лъскова в Несебър и Ален Мак - където само въжето за лифта беше 4000 лв резервното въже неполззвано - за по левче с подставеното ви лице Робев и Мишо Михайлов -кръсника.... и ме уволнихте от ревизор щото отказах да подпиша инвентаризация че сичко е за брак ....Пак така с ликвидационните съвети разпродадохте готови ПЕЧЕЛИВШИ КООПЕРАЦИИ да чоплят ся секи по декарче с кравичките ....докато румънците комасираха земята 1991 вие я раздадахте в реални граници - тук декарче там 5 за да няма как механизирано да се бачка и да могат турците на ДПС и Доган да я изкупуват или арендоват за смешни цени с крадени или задгранични пари ЧЕ СЕГА И АКЪЛ СИ ТРЪГНАЛ ДА ДАВАШ след като с точковата система СЪСИПА НОИ кът председател на надзорния съвет-ЗА ХЕМОДИАЛИЗА ДА ГИ ДАДЕШ И ТИ И ДЕЦАТА ТИ НЕЙКОВ и Костов добрия ти приятел комсомолския секретар ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ че и ни съдихте

    Коментиран от #42

  • 4 Помнещ

    87 10 Отговор
    БЕЗСРАМНИК!!! Кой въведе ,, точковата" система със ,,задна" дата? Кой от името на ДЪРЖАВАТА разби хиляди човешки съдби? Кой принуди хоратада прибегнат до фалшивите телкове !?
  • 5 Бат Мишо

    52 7 Отговор
    Кът додът братушките дано си жив Нейков да те видя как танцуваш на ВЪЖЕТО кът ангел стражара на карнобатския баирза престъпленията си срещу тоя народ
  • 6 гост шофер

    51 2 Отговор
    То и на младите работещи не дават шанс!!!
  • 7 Станке Димитров

    56 6 Отговор
    Има Господ-бави но не забравя!
  • 8 Снайперист

    25 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #32

  • 9 798

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    По цял ден ги броят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бат Мишо

    37 5 Отговор
    Е го ако има тука полицай или прокурор - с имена говоря и с дати -ама и герб сте същите - щото ми звъни ади да опраиш ревизия на фондацията на Лина Костова и по пътя от морето ми звъни -връщай се ревизията опраена - кой бе- ген сека тогава ......същите само с още 1 пръст боя отгоре сте и ГЕРБ

    Коментиран от #16

  • 12 987

    29 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Иван Нейков за ФАКТИ: Политиците не дадоха шанс на хората с новите пенсии. Какво да се каже тогава за старите пенсии отпуснати до 2010г. там пък е още много по зле.
  • 13 лъжи

    32 3 Отговор
    гледам го г- н Нейков в момента по канал 1 . Човекът говори глупости , лъжи , не може да е друго от провален политик
  • 14 Шукри от Стлипиново

    40 2 Отговор
    Значи хората са казали - само първия милион е труден.После е лесно.Грабиха и краднаха като за световно всички сега искат да станат почтенни и хрисими за да си изживеят спокойно старините те и децата им с крадените паеи.Не искат брожения,бойни,революции и рецесии.Но все ще се намери някой който не е овца като всичките българи,и не обича да бере ягоди в Англия и да гледа как детето на некой си български крадец учи там в колеж,ще извади Калашерата и ще почне наред да коси тая сган крадлива и долна.
  • 15 гост

    27 1 Отговор
    Какво само взимат интервюта от тази мазна лисица... Само лъже и маже, курбана му с 2 пръста мас е отгоре...….
  • 16 гост шофер

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Мишо":

    Бат мишо е гуем.Не е като коня.
  • 17 Чочо

    20 1 Отговор
    Аз се чудя как едни и същи некадърници и крадльовци със завиден начин на живот в бедна България постоянно ги канят по студията на телевизиите да ни обясняват най вече как няма пари било то за пенсии било за нещо друго и питам аз те откъде имат този завиден начин на живот и от НАП да проверят колко данъци са платили и отговарят ли те на имотното им състояние на техните и близкото им обкръжение аз лично се съмнявам много
  • 18 НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА

    17 4 Отговор
    ТЕЗИ ТЪПИ РЕФОРМАТОРИ НИ ОСТАВИХА ДА ЖИВЕЕМ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ-ЦЯЛАТА ГЕНЕРАЦИЯ ОТ "СОЦИАЛИЗМА" И РАЗГРАБИХА НАТРУПАНОТО.МНОГО УМРЕХА В МИЗЕРИЯ.
    ТАВАНИ НЕ ИНТЕРЕСУВАТ РЕДОВИЯ ПЕНСИОНЕР-ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ОФИЦЕРСТВОТО,МИЛИЦИЯ,СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ,КДС-ЗА ХОРА КОИТО И ТОГАВА БЯХА ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ЗАЩОТО БЯХА СТОЖЕР НА ВЛАСТА
    ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА НАПРАВИХА ДРУГ ПОДВИК-ИЗГОНИХА ДЕЦАТА СИ ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 19 бай Коста

    23 0 Отговор
    Мръсни лъжци
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Димитър Кънев

    22 2 Отговор
    Иван Нейков нека не се прави на света вода ненапита и той като циганина Иван Костов носят огромна вина за да сме на това дередже.
  • 22 арджентата

    10 1 Отговор
    Е как... всички шансове са техните близки, роднини и гаджета...
  • 23 Кумчо Вълчо

    24 1 Отговор
    Това е най-големият мръсник,манипулатор и лъжец в България.Когато провеждаше пенсионната реформа през 2000-2001г лъжеше и мажеше и заблуди милиони българи ,пълен добитък ,заслужава разстрел и след разстрела червей.
  • 24 Еретика

    16 0 Отговор
    Според олигофрена Цецо мнозинството било стабилно.Да стабилни са им апартаментите докато не им ги секвестираме.А това рано или късно ще стане.
  • 25 невеж

    17 0 Отговор
    тоя нестига че прецака ,пенсионната реформа с точковата система ,прегрупира категориите от 1ва кьм 2ра и 2ра кьм 3та и вдитгна годините за пенсия ,с цел да няма много пенсионери ,снижи условията на труд в заплащането ,като усигуровки на минималната заплата ,нощен труд сьс смешно заплащане и лоши битови ,и сега седнал да ни льже тука ,тои и неговата компания са за затвора ,ама до живот ,защото по тоя начин с тия реформи убиха цялата дьржава , и задава ли си някои вьпроса като влеземе в еврозоната ,какви заплати и пенсии ще се взимат и какьв ще е стандарта на живот а в бьлгария .
  • 26 Иван Матев

    5 6 Отговор
    Аз пък спечелих от точковата система, осигурителен стаж плюс възраст имах 104 точки при условията на първа екстра категория 90 точки.
    Пенсионирах се на 45 години,е пенсията ми не е депутатска заплата но вземам тавана!
    Дерзайте другарки и другари,дами и господа, идва светло бъдеще,но до тогава който оцелее.....!!!!!!!

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Петко

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Иван Матев":

    Не се радвай много,че не се знае колко годинки ще вземаш тавана.

    Коментиран от #29

  • 28 никси

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иван Матев":

    е да ,за хора работили в системата на мвр или воени ,подземен миньор ,летец водолаз става ,има такива и на дьржавна хранилка цял живот ,за сметка на бльскажия цял живот народ ,които сега взимат незаслужени пенсии космически ,а ти от кои си .
  • 29 никси

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Петко":

    наи голямата пенсия взима този които наи дьлго живее.
  • 30 СИГАН

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    Само сиган ли народ бате? Ние не мрази съседа а помагаме.Защото знае изплющят ли съседа ще се огледат за друг.Ако не го изплющят се спират.
  • 31 Иван Матев

    4 1 Отговор
    До коментар #27 от Петко,
    Ами смятай ако си ходил до 8 клас от 2004 година,при управлението на царя...
    А ти изобщо дали ще дочакаш това време......!
  • 32 Абе

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Снайперист":

    Ти вместо да вдигаш паметници вземи го снимай бойко на мушка че вече не се трае.

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Siegfried

    2 2 Отговор
    Абсолютни глупости !Нейков има куража за реформа в пенсионната система и я спаси от фалит .1998 г. държавата благодарение на БСП , беше на колене с изпразнена държавната хазна .Костов направи каквото можа и то не беше малко .За по малко от година възстанови отношението долар/ лев от 3000/1 , на 5/1 .Въведе борда и нещата се поуспокоиха .Обаче скри и потули виновниците за катастрофата и за това има голяма вина пред народ и история .А Нейков прие реформата , защото другият вариант беше да се спре поне за известно време изплащането на пенсии.По неговият начин нямаше да се достигне до добавяне на средства от бюджета .Пенсиите щяха да се плащат само от осигуровките както е в нормалният свят .Но НДСВ намалиха пенсионните осигуровки , Станишев после , още повече - това са стари изпитани популистки хватки ..И накрая и до сега бюджетът поддържа осигурителната система .Червени тъпа- ци , благодарете на Костов че ( ако сте млади хора ), дядовците и бащите ви не бяха смазани от гневът на хората и избити по улиците на градовете или интернирани в откъснати села за по 100 години , те и поколенията им да нямат право да живеят другаде - иначе затвор .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 От завода за сапун

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Евреин и комунист,като чуят за Хитлер-косата им настръхва.
  • 40 Дядо Каракоч

    3 1 Отговор
    Прочетох коментарите и се убедих за кой ли път колко е прозолив г - Цанев/ Стефан/, когато каза навремето, че " докато българинът
    мълчи и си трае, винаги ще се намери чобанин, който да го стрижедо голо, да го дои до кръв и не дай Боже да го коли."
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ббб

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Мишо":

    Бат Мишо,май малко си заблуден със селското стопанство в България и Румъния...толкова са по назад от нас ,че даже не можеш да си представиш...
  • 43 Анонимен

    0 0 Отговор
    ЗА УСПОКОЕНИЕ НА ТЕЗИ 37% ЩЕ ИМ НАПОМНЯ ,ЧЕ В ТЯХНАТА ФОРМУЛА ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕ Е С ДОСТА ПО ВИСОКА СРЗ И ПЕНСИИТЕ ИМ ЩЕ БЪДАТ ПО АДЕКВАТНИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЕГАШНИТЕ ЦЕНИ С ЕДНА ДУМА НЯМА ДА СА ПО ОЩЕТЕНИ ОТ ПЕНСИОНИРАНИТЕ ПРЕДИ ТЯХ ЕДНА НИ ЛЮЛЕЕ.ЗА СМЕТКА НА ТОВА ВИЖТЕ КАКВИ МРАМОРНИ ПЛОЩАДИ ИМА ВСЕ ОЩЕ В ПРОВИНЦИАЛНИТЕ ПЛОЩАДИТЕ.В БЕЗ НАСЕЛЕНИЕ.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мордаратор

    0 0 Отговор
    Иван Нейков е най-великия икономист, най-умния, най-по-най! Да живей! Ура!
  • 48 123

    0 0 Отговор
    Докато държавата не плаща осигуровките реално на тези които трябва да плаща , да не говорят че доплащала.
  • 49 Да живей! Ура!

    0 0 Отговор
    Държавата не плаща в частния сектор. Иван Нейков-генерален секретар на ООН. Мордератора-частен секретар на генералния. Да живей! Ура!
  • 50 Пенсионер

    0 0 Отговор
    Ако видите Ив. Нейков обесен на уличен стълб, да знаете че това е самоубийство
  • 51 Петър

    0 0 Отговор
    "Всяко четвърто работно място тогава в България даваше право на ранно пенсиониране."
    Някой осъзнава ли какво Ви казва?
    Ако е имало 1 000 000 работещи в онуй време, то 250 000 е трябвало да бъдат пенсионира без пенсия! Защо? Ами защото планова икономика на прекрасната ви "социалистико/комуноидна" система е изяла тези пенсии 4 пъти преди това!
    Със сигурност не са "изядени" от Народа, или Народа е видял нещо ползотворно освен болестите, които е придобил от безплатния си труд. Излиза, че почти цялото работещо население на България в онез години е работило в 1 категория, което си е пълен абсурд, при планова безплатна икономика!
    Та, какво трябва да се случи та да се отърве от прекрасното ни минало?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове