Last news in Fakti

1 Март, 2019 08:27 29 096 91

Изпитът за книжка само в "бели коли"

  • шофьорски изпит-
  • шофьор-
  • даи-
  • изпит

Ако влезе новият Закон за водачите на МПС, цените на курсовете ще скочат

Изпитът за книжка само в "бели коли" - 1

Изпитват кандидат-шофьорите само в "бели коли", собственост на ДАИ. Това означава, че изпитът за книжка няма да е в учебния автомобил, на който са карали курса, а в независим. Изискването следва от проекта на Закона за водачите на МПС, който един месец бе отворен за обществено обсъждане, но срещна мощен отпор от автошколи в цялата страна. До консенсус така и не се стигна и сега инструкторите се вдигат на протест, съобщава в. „Марица“.

Учебните коли във Варна първи се накичиха с трикольора и надписи „Протест”. Те дори направиха шествие по главните улици на морската столица. Колегите им в Пловдив засега са по-тихи. Промените в Закона за водачите на МПС вещаят допълнителен стрес и по-високи цени за кандидат-шофьорите, нереалистични нови правила за инструкторите и нови разходи за данъкоплатците.

Бели автомобили

Един от спорните моменти в проектозакона е изпитите да се провеждат не в учебните коли, където е обучаван кандидат-шофьорът, а в т. нар. "бели" автомобили, собственост на ДАИ. Агенцията в момента ги няма и те ще трябва да се закупуват допълнително и да се разпределят из регионалните подразделения в цялата страна. Опасенията на инструкторите са, че качването по време на изпит в абсолютно непознат автомобил и като марка, и като модел, и като технически спецификации ще затрудни много курсистите. Аз досега съм ги обучавал на ​мазда, посочва Николай Бонев, инструктор от Пловдив. Като ги кача на шкода например, те за 15 минути дори огледалата няма да си нагласят. На опитен шофьор му трябва около половин час, за да „усети” нова кола, а 30 минути е цялото времетраене на практическия изпит. Инструкторите са гневни, че с поставянето на начинаещите шофьори в такава ситуация те ще бъдат късани поголовно.

Пак полигон

С черновата на закона при обучението на шофьори отново се въвежда полигон. Изпитът на полигон не е най-добрата форма, защото това са нереални пътни условия, считат от общността на автоинструкторите в България. Далеч по-добре е да се проверят реакциите на водача в реални ситуации на пътя. Другият проблем е, че в Пловдив полигони няма. Ако общината или някоя от големите фирми се нагърби да намери такова място и да го отреди за учебно шофиране, то останалите школи в града ще трябва да плащат наем. Което неминуемо ще оскъпи цената на курсовете.

По-дълъг курс на обучение

Досега часовете по кормуване бяха 31, а назад във времето са били и 24, припомнят инструктори. Предложението, залегнало в новия закон, е кормуването да стане 50 часа. Което на първо четене означава голям скок в цената на обучението. В момента курсове в Пловдив се водят за около 600-700 лева, като всички школи предлагат разсрочено плащане. Има и фирми, които оферират нереалистични цени от 400 лева, но при тях процентът на скъсани е голям и след "поправителните изпити" цената пак става минимум 600 лева.

Това не е от полза

Точно тези изисквания в новия закон няма как да доведат до лелеяната цел - безопасност на пътя, считат инструкторите, обединени във фейсбук група "Общност на автоинструкторите в България". Докато КАТ не си върши добре работата, не налага глоби и не си ги събира, българинът зад волана трудно ще се дисциплинира сам, считат от там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай стига бе

    148 11 Отговор
    Тия които измислят законите са пълни идиоти. Постоянно нещо променят и все от тъпо по-тъпо. Само дразнят хората, но накрая ще им писне и ще им наритат задниците.

    Коментиран от #3, #63, #74

  • 2 Браво

    148 12 Отговор
    Цветът на колата е от основно значение за качеството на бъдещия водач!!! Второто най важно е цветът на чорапите!!
    ГЕРБ всеки ден измислят нови глупости, за да може тиквата да ги отменя с жест на спасител.

    Коментиран от #25, #75, #90

  • 3 Бай Благой

    97 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ай стига бе":

    Тези които измислят законите не са идиоти...а просто мислят за нечий джоб - НО да това си е вид идиотия!!
  • 4 Анонимен

    118 7 Отговор
    На всяка кола реагира различно съединителя, спирачката и газта. Не виждам как човек с 20 километра зад гърба си ще може да се справи с напълно непознат автомобил. Да не говорим че ако се учиш на дизел а така наречените бели коли са бензинки то гасненето ти е сигурно. За паркирането също така ще е трудно заради свикването с новите габарити на колата. На никой не му пука дали някой ще се научи те хората са казали - каквото и да ти говорят знай че става въпрос за пари

    Коментиран от #7

  • 5 Фазомеро

    98 5 Отговор
    Тамън исках да стана професионален шофьор, ама сега като няма бял ЗиЛ ще чакам да почне производство.
  • 6 Хаджи хаджи Българин

    100 3 Отговор
    240 правят 5 мил. граждани на Бг на идиоти! Както казва Сталин, всеки проблем си има име и адрес! Адреса го знаете!
  • 7 Миризлив пор

    85 4 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Става въпрос за много пари, ще има "обществена поръчка" ще се купи дадена марка и модел.... Инструктор който иска курсистите му "да вземат книжка" иска или не иска ще трябва да си закупи същия автомобил иначе "късането" на курсиста е в кърпа вързано.
  • 8 Антон

    48 10 Отговор
    Глупаво решение, може би някой да се облажи по зоп при покупката на коли. Аз бях такъв случай, преди повече от 20 год., когато карах курсовете , кормувах на една лада. В деня на изпита имаше изменада и ни качиха на друг автомобил пак някаква лада. От трима кандидат шофоьора аз и още един го взехме изпита, другия го скъсаха, ама той направи някакви по значими грешки. Определено се притесних че ще съм на друга кола, но си взех изпита. Да не говорим че като гледам днешните учебни коли са бая по-различни от ладите, така че на курсистите би трябвало да им е песен шофирането на нова кола. По-скоро проблема ще бъде в главата на изпитвания не толкова в колата.Но все пак глупаво предложение от глупава администрация, назначене от калпаво правителство, избрано от лош материал.
  • 9 куку руку ку

    53 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Изпитът на полигон не е най-добрата форма, защото това са нереални пътни условия"... Полигонът учи как да се паркира. Масово новите шофьори не знаят как да паркират. А за изпит в друг автомобил... ПЪЛНА ГЛУПОСТ. Човекът тъкмо е придобил някакви навици в един автомобил, те ще го качват в сруг. Най-напред се сещам за отделянето на съединителя и проблеми с гасене и подскоци на колата. И това на изпит.

    Коментиран от #15

  • 10 JEEP

    21 51 Отговор
    За курсистите може би ще трябва едно пробно кръгче за свикване с колата, обаще инсруктор да ми твърди, че на опитен шофьор са му нижни 30 мин за свикване с колата е меко казано смешно. Такъв трябва да си върне книжката в кат! Аз слизам от джип автоматик и ако ми се наложи в службата да взема кола, нямам идея какво ще се падне, я мини купър, я кия, я тойота, къде ръчка, къде автомат. Шофьор не винаги е наличен - взимам ключовете и тръгвам. 30 мин за свикване айде де!

    Коментиран от #12, #14, #45, #66

  • 11 mediator37

    57 6 Отговор
    За полигона, не е вярно че не носи полза, напротив. Тръгване на баир. Успоредно паркиране. Рязко спиране. Змейки. Познавам жена, която обикаля половината град, само защото не може да мине през участък със светофар, който е на баир-просто не може да тръгва на баир.
  • 12 куку руку ку

    32 6 Отговор

    До коментар #10 от "JEEP":

    За свикване с една кола, в истинският смисъл на думата, т.е. да включваш това, което ти трябва без да поглеждаш къде е врътката или копчето, са необходими няколко месеца. А 30 мин. трябват да свикнеш с характерното й управление.

    Коментиран от #21, #50

  • 13 Коментара

    6 8 Отговор
    С изключение на т.1 (пълна простотия ...ДАЙ..бате) подкрепям останалата част от промени. А тези цени са някаква шега, племеницата кара курс в София преди две години и цената на курса беше от порядъка на 800-900лв. по спомен. Другото което е, според мен имено инструкторите са тези които трябва да възпитават бъдещите водачи. Да не се правят на ощипани, това че повечето са по големи индианци от повечето курсисти го знаем (моля да не се засягат всички). Истината е в големи и утвърдени школи, но там естествено цените са други.
  • 14 Човека

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "JEEP":

    Е, ти си се родил мошещ!!!!

    Коментиран от #49

  • 15 Антон

    28 2 Отговор

    До коментар #9 от "куку руку ку":

    То да е само гасненето на колата ще е песен като вземеш книжка. Когато жена ми изкара книжката си спомням - трудно задържане на колата в права линия в лентата за движение, странни маневри по време на паркиране, най-фрапиращото беше когато реши да прави обратен завой с около 60 с един мерц ГЛ, в резултат на което започнах да крещя и добре че беше широко та да спре, не поемане на достатъчно инфо от това което се случва около теб. Не се имам за някаъв мастър по шофиране ама не съм и смотан. Обаче като карам винаги познавам дали жена или някакъв особняк шифира пред мен, само по начина по който колата е позициониране на пътя. Ама така е човек се учи да кара кола през целия си живот, стига да има акъл да си вади поуки и изводи от ситуациите в които попада или други шофьори го вкарват в приключение.
  • 16 Петър

    37 1 Отговор
    Поните ли че веднъж депутатите ги изкарваха от парламета с бял автобус?

    Коментиран от #37

  • 17 4oko

    26 3 Отговор
    Браво! Първи по малоумие и антилогика за пореден път!
    Важното е да сме в бяла кола с колан, водката ,наркотиците са за след изпита...
    На кой лобист са му останали бели коли за да ги продаде на ДАЙ??
    То от как я има ДАЙ, все вика "ДАЙ"...
    Дайте да се организираме, или да изметем кретените от властта или да мигрираме масово...
    То тъпнята стана начин на водена на тая територия...
  • 18 Бай Хой

    18 5 Отговор
    Законопроекта е пълен абсурд с ясна цел - нови "бели коли" = на кешовица в нечий джоб. А авто инструкторите да не се правят на ни лук яли, ни мирисали, че ги знаем какви продажни и корумпирани бастуни са. Да вземат да обучават истински децата да карат, а не с 45 км/ч най-дясно на пъното платно. Един шфьор трябва да знае как се кара с 60-70 км/ ч в града и със 140 км/ч по магистралите.
  • 19 Българин

    24 2 Отговор
    Инструкторите са абсолютно прави.На младия шофьор му трябва определено време за да се адаптира към непознат автомобил.Абсурдно е това да става по време на изпит, даже смятам ,че е опасно.Тези неща трябва много да се мислят и задължително е да се уважат доводите на хората от бранша- инструкторите, които са най близо до младите шофьори.
    Като пример ще посоча далечната 1991г., когато аз карах курса на учебен автомобил Москвич, а се явих на изпит на полигон на Лада 2105 на която сядах да карам за пръв път и бях скъсан, С тези неща трябва много да се внимава , защото всеки автомобил е особен по свой начин.
  • 20 незнайко

    46 3 Отговор
    Нищо не се споменава за ЦИГАНИТЕ . Ще продължат ли да им разрешават да карат, без образование и без да могат
    да пишат и четат ???

    Коментиран от #38

  • 21 Голям прос

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "куку руку ку":

    Същото щях да пиша като теб. Изпита в коли на ДАИ е тъпотия, а полигона трябва, че като гледам как паркират и как дават на задна между два реда коли, ми се изправя косата. Най ме кефи успоредно паркиране на тротоара между две коли. Те като вземат книжки трудно паркират, пък още като курсисти в "реални" условия са мноого зле
  • 22 Голям Слон

    36 5 Отговор
    Курсовете тотално трябва да бъдат променени. Задължително трябва да се върне полигонът. Задължително! Минимум 3 месеца продължителност с определени брой часове на седмица. Задължителен психотест!!! Но не в лабораторията на школата, а в ДАИ! Пред камерите. Задължително средно образование! Задължителен тест за наркотици преди започване на курса, в неговия край и преди изпит. Имат ли кураж управляващите да го направят?

    Коментиран от #46

  • 23 незнайко

    8 14 Отговор
    Сега изчетах всички коментари до тук. Някой замислили ли се кандидат шофьора като вземе книжка КАКВА КОЛА ще кара след това ??? Да не би да кара на същия автомобил на какъвто се е учил ??? Всички доводи в това отношение са нелепи !!! Разлика единствено има в автоматиците !!! Затова виждаме и по филми и в деъсвителност, че в САЩ им е трудно с ръчни скорости !!!

    Коментиран от #26, #42

  • 24 коментатор

    22 5 Отговор
    Инструкторите са големи професори ! Нямало файда от полигон !айде де ! Пазят си кошниците от излишна амортизация ! Съединители ,гуми ,спирачки ,прегряване и др. Това са ми споделяли точно такива инструктори, и се мерят на кои каква му е успеваемоста на курсистите пред ДАЙ ! Нищо че после кифлите не знаят кое е предница и кое задница на автомобил !
  • 25 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Прочете ли статията? “Бели коли” - метафора.
  • 26 Антон

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "незнайко":

    Зависи какво плануваш да караш. Сега има учебни коли автоматик, после в книжката ти пише че можеш да караш само автоматик. Проблема с полигона е цената на курса, която ще се покачи и ще стане много скъп самия курс. В момента карам А категория. Минах 1/3 от курса, а остава да науча най-трудното - осморки, возене на пасажер и осморка, зиг заг на скорост, аварийно спиране и заобикаляне на препятствие. Дори не е предвидено усвояване на тръгване по наклон с мотор.Безумие за тези часове да гицнаучиш добре нещата. Инструктира ми каза че са необходими минимум едно 30-40 часа за усвояване, обаче се търси цена. По думите му дългогодишни мотористи, решили да изкарат А категория и да карат законно изпитвали затруднения с елементите на полигона. Смятай за начинаещия какво е, а даяджията стои с радар на скоростната отсечка и ако не развиеш скорост. Лошо
  • 27 Комбина

    17 1 Отговор
    Ако в България Има например 11000 учебни автомобила и от тях 1000 са Дачия, следва закупуването на 10000 коли по 20000 лв са 200 000 000 комисионната за лобистите 10% 20 милиона лева. Алчни законодатели, и схемите им прости. Така и с аптеките, и с...... крадене като за последно и пълним касичката.
  • 28 Pisna mi

    14 13 Отговор
    Плащаш луди пари на инструкторите и като се качиш на друга кола ,не може да я караш! Сега ще протестират ...срам за инструкторите! Научете хората да карат ,вие сте виновни за малумиците по пътищата. Качете ги на различни коли ,с автоматични и ръчни скорости ,със задно и предно предаване. Мисете малко бе ...нали сте учители

    Коментиран от #62

  • 29 Даййй

    18 2 Отговор
    ...а,с дясна дирекция на управление ще има ли?....като ще е гарга да е рошава....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 анонимен

    30 4 Отговор
    Не знам инструкторите на какво и как учат бъдещите шофьори. Качвам сестра си на колата, тъкмо беше взела книжка - няма абсолютно никаква идея какво трябва да прави зад волана, все едно съм качил някого, който никога не е имал книжка. Преди няколко дена качвам една приятелка - 10 пъти изгаси колата, не дава мигачи, не знае откъде се пускат чистачките, страх я е извънградско да включи на 4-та скорост. Или започвайте да си обучавате кандидат-шофьорите както трябва или си закривайте автошколите. От ДАИ също да започнат да си вършат работата, защото вече прекалено много хора се избиха заради безхаберието им.
  • 32 ЗАКРИВАЙ...

    8 2 Отговор
    ... територията
  • 33 Иво

    15 7 Отговор
    Аз съм ЗА да се върне полигонът! Днешните кандидат водачи вземат свидетелството, без да могат нищо! Не са научени да паркират, не са научени да тръгват при наклон,могат само (евентуално ) да държат право на пътя.Това не е само по тяхна вина , а и по вина на т. наречените инструктори, които гледат да приберат парите и това е. А, че после на пътя излиза поредният потенциален убиец, на никого не му пука. Поне, докато не стане белята...
  • 34 Pisna mi

    14 6 Отговор
    Протест! Инструйтурите да обучават кадърно и правилно ,а ДАЙ да къса ако не може да караш!

    Коментиран от #64

  • 35 Няма нужда от протести

    5 6 Отговор
    1200 лв.за курс и като го скъсат
    допълнителни часове. Успех

    Коментиран от #58

  • 36 Точка

    16 5 Отговор
    Взимането на книжка не трябва да бъде лесно, тъй като неграмотните шофьори създават условия за ПТП и задръствания.
  • 37 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Петър":

    Дупетатите явно пак искат да ги изкарат от парламента с белия автобус. Да предвидят в закона и един бял автобус за министрите. Могат да поръчат и информационни табели за маршрута, "Народно събрание - Затвора", както и "Министерски съвет - Затвора".
  • 38 Иван Гешев

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "незнайко":

    Ти пък. На циганите им е забранено да сядат в учебна кола, както и да карат с книжка. Поне досегашната практика го показва.
  • 39 Az Sevast Ognyan

    9 6 Отговор
    Минимум 2000лв за курс. Че сега сульо и пульо от кафевите неграмотни потенциални убийци, изкарват курса и се качват да трепят. Задължително условие - средно образование и психо тест. И устен изпит по теория. Трябва да се ограничи някак раздаването на книжки, аетомобилът в неграмотните ръце е оръжие.

    Коментиран от #79

  • 40 Az Sevast Ognyan

    7 7 Отговор
    Минимум 2000лв за курс. Че сега сульо и пульо от кафевите неграмотни потенциални убийци, изкарват курса и се качват да трепят. Задължително условие - средно образование и психо тест. И устен изпит по теория. Трябва да се ограничи някак раздаването на книжки, аетомобилът в неграмотните ръце е оръжие.
  • 41 Apple

    7 2 Отговор
    Не е много удобно да се явиш на друга, а не на колата на която си се учил. Ама като вземеш книжка, после с учебната ли ще излезеш на пътя?
  • 42 Миризлив пор

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "незнайко":

    Незнайко, реално не говорим за човек който има изградени някакви навици за управление на автомобил а за човек който в повечето случаи е карал само учебния автомобил. След това се отива на изпит и трябва да се представиш добре, ако е твоя колата и да я угасиш няколко пъти, усетиш как държа спирачките и как ускорява или да я паркираш половин час с 15 маневри няма кой да те скъса, все след няколко неуспешни опита ще се нагласиш към новата кола.
  • 43 асддса

    5 2 Отговор
    Отново изключителна важна промяна, който коренно ще промении живота в България.
    Момчета Дами и господа имаме си гении в парламента ! Гордейте се с това !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 gvdff

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "JEEP":

    Прав си, качваш се и тръгваш. Можеш ли да караш на 2 различни автомобила, ще можеш и на 3ти, и т.н. Аз понякога имам проблем със съединителя на някои автомобили, а една ланча карах като на 2ри час от курсовете.

    Коментиран от #51, #70

  • 46 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Голям Слон":

    Съгласен съм с всичко казано от теб,само едно не е от значение,и би трябвало да го махнат,това е само в България.Говоря за диплома,и както знаем,тя се купува.Трябва да има писмен и устен изпит,едва тогава ще им стане ясно,кой колко знае! Нима тези с дипломи не правят ПТП? Дипломата не прави шофьора!

    Коментиран от #47

  • 47 Голям Слон

    10 3 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Част от психотеста съдържа и тест за интелигентност. Повярвай ми, ако всичко се прави законно в ДАИ, а не из кварталните школи за убийци по пътищата, този тест не е лесен. И най-малкото може да каже дали имаш диплома или не. Умишлено на всеки психотест ходя на различни места. И всеки път ми предлагат да мина по втория начин. Защо ли.. Отказвам, разбира се. За мен е много важно как се представя. Има ли и най-малко колебание за реакция (защото към другото няма как който и да било да има претенции), значи професионалната книжка вече не е за мен. Затягането на контрола е от полза на добросъвестната част от населението на страната. Само времето ще го покаже. Сега е анархия. И тия, които взимат книжка, са след това онези, които отнемат животите на нашите роднини и деца по пътищата на Родината.

    Коментиран от #83

  • 48 123

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Докато КАТ не си върши добре работата, не налага глоби и не си ги събира, българинът зад волана трудно ще се дисциплинира сам, считат от там. -ТОВА Е РАЗКОВНИЧЕТО ЗА БЕЗОПАСНОСТА.
  • 49 JEEP

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Човека":

    Не съм се родил можещ, но се учих на заз 968М, а и го карах няколко години. Подкараш ли тоя танк, всичко друго е песен!

    Коментиран от #89

  • 50 JEEP

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "куку руку ку":

    И за какво ти трябват месеци? Да свикнеш, че мигачите са от ляво, а чистачките от дясно? Като изключим немските коли, управлението на фаровете на почти всички е на лоста за мигачите. Това ти е най-важното. Климатика, радиото и огледалата не ги гласиш по 100 пъти докато караш. Каквото ти трябва ще го погледнеш на светофара. Колко от вас сте си купили същата кола на каквато сте карали курса? Аз моя курс го карах на лада 2105, на изпита ми дадоха 2107, нито я бях виждал, нито карал, еми нямаше грижи. Това със свикването на съединителя дето го пишете е пълна глупост! Ако разбирате действието му, че се научите и да го усещате. Месеци им трябвали.....ей ядосах се.
  • 51 JEEP

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "gvdff":

    И аз това им обяснявам, ама ей на - виждаш резултата. Да не мислиш, че след толкова години не ми се случвало да угася непозната кола при потегляне. Случва се, ама чудо голямо. Един, два пъти и после си ти, ама чак пък месеци...
  • 52 Марката 222

    3 1 Отговор
    И кво ДАЙ купуват 150-200 автомобила от една и съща марка, инструкторите за да няма разлика ще закупят още 10 000 от същата марка и за да са успешни бъдещите водачи ида няма разлика в управляваните МПС-та в бъдеще пак от същата марка
    Май ще са Дачии
  • 53 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Много обичам белия цвят - цвят на чистотата и невинността. Впрочем на изпита с бяло бельо и чорапи ли трябва да се явяват някой хора? Я го узаконете - защо дремете !?

    Коментиран от #56

  • 54 Ставрю

    5 0 Отговор
    НЯМАМ ДУМИ.....УЖАССС...ВСИЧКО ИЗКУКУРИГА ТОТАЛНО. ДА ЖИВЕЕ БОКО ТУКВАТА И ПРОСТАЦИТЕ ОКОЛО НЕГО
  • 55 Kuzmanovv

    4 2 Отговор
    Така наречените ”инструктори” са против всичко, защото ... курсиста има право 7/8 дена да му губи времето 😀, после следващият, после следващият ... , кой може да кара и КОЯ НЕ - няма значение ... , курсиста има право 💲💲💲 ... нищо друго няма значение ❕
  • 56 Kuzmanovv

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Шаран БГ":

    За какво ❔ ти е бельо ❔ Само губи време ...
  • 57 гнида

    6 4 Отговор
    Кога ще накарате мангусиус дето не може да чете и пише да реши листовка и да кара курсове ?
  • 58 Да ти

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Няма нужда от протести":

    Да ти скъсат задника на тебе.
  • 59 Грую

    9 2 Отговор
    Ако успеят да премахнат порочната практика да се дават книжки срещу сексуални услуги това ще увеличи пътната безопасност и паркинг щетите поне с 50%! Проблема е, че някои хора не искат да се лишат от възможността да топнат чушката в нещо младо и тясно! Като гледам на пътя какво правят някои минетчийки и направо се хващам за главата! Питам аз: какво общо има между курвалъка и шофьорлъка? Естествено отговор не чакам...
  • 60 Бай Кор

    4 1 Отговор
    Бай хор,ти от кой град си,че ви разрешават да карате с 60-70 в града
  • 61 Най добрите ШОФЬОРИТЕ

    4 0 Отговор
    Перфектно ,така ще има по добри шофьори на пътя .
    По строги закони за новите шофьори по малко инцидента на пътя по малко жертви на пътя.
    Не може вчерашното шьофиорче. Богаташче и тарикатче яхва БМВ или друга мощна кола и гас ама за къде той или друг да прати в болница или гробището ....
    Супер е сега и още по строги закони
  • 62 JEEP

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Pisna mi":

    И на теб ти набиха минусите. Смятай що купени книжки пишат тук.
  • 63 Друс друс

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ай стига бе":

    Кажи бе плачко Балкански?Май извън село не си излизал та камо ли извън България!
  • 64 Румен Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Pisna mi":

    Ела чАдо ела да те почерпя с дюнер
  • 65 никси

    1 0 Отговор
    а изпита за ;ц , д и е , в суросинкяви камиони и автобуси ли ще е .,само питам ,едно време колите не бяха бели нито камионите и автобусите , специялно за кутса ,нито инструкторите корумпирани ,и се кормуваше яко ,докато не се научиш както трябва и се решаваха листовки ,а сега какво стана ,колите им пречили ,цвет кола не кара ,а ремаркето за е категория пенбено ли требе да бьде ,иначе курсиста като го врьща назаде между колците на полигона няма да може да го вкара или колата ,ако не е друг цвят .
  • 66 никси

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "JEEP":

    това с усвояването на шофиорските навици трябва да ти идва отвьтре ,независимо какво караш ,които си го може ,пак си го може ,по твоита логика ,аз едно време като сьм карал курс на един камион ,и в работата ли трябва да карам сьщия ,ами ако няма такьв ,и каквото ти се падне ,седааш и почваш ,каква е толко голяма философия да му се невиди ,жени цел екипаж сьм виждал да карат самолет на луфханза аербьс а-380 ,а ти се плашиш от една пи.а вьшка ,я по смело.

    Коментиран от #71

  • 67 анонимен

    3 0 Отговор
    Предлагам в белите коли да има същосини седалки косите на всички желаещи книжка да са боядисани оранжево и зелени касови апарати!
  • 68 ДАЙ СУХО

    4 1 Отговор
    Шизофренна държава , със шизофренни управници!
    Абе топлата вода е измислена!
    Вижте къде как работят нормалните хора, в уредените държави и вземете най доброто!
    ДАИ , бяха пред закриване, защо им вдигате акциите на тези чинийкаджии?
  • 69 Джоган.

    3 3 Отговор
    Вземах книжка 67г.Теория,психо,листовки,военен полигон,обикновен полигон,градско и извън градско,нощно .Всчко това на един камион с различни инструкториНа изпита с представител на ДАЙ и на съвсем друг камион!
  • 70 никси

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "gvdff":

    не мьрдаи ще свикнеш ,бьлгарски игрален филм хахаха.
  • 71 Jeep

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "никси":

    Нещо не си ми прочел/разбрал поста правилно. И аз казвам това, което и ти. На който му трябват месеци за свикване, да си връща книжката. Аз взимам ключовете и тръгвам с каквото има налично. Време за мислене и лигавене няма. Зимата като няма кола с предно, взимам служебното бмв и тръгвам. То поне е винаги свободно по разбираеми причини. Добре, че имаме сериозна поддръжка и никой не се стиска за гуми.

    Коментиран от #73

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 никси

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Jeep":

    е това е друго нещо ,сьгласен сьм с теб братле ,но има такива идиоти ,двете раце са му заврени отзад и само това требе да кара на което се е учил ,а иначе претендира за голям шофер,е това ме е яд ,след като си издьржал изпита ,и си вече професионален шофиор ,кьв е проблема ,от газ 51 та до наи луксозния последен камион дето се казва , било то ман,скания ,даф ,волво ,но требе да може да вдева ,не вдева ли е аут от бизнеса и шафиорлька ,не напразно са казали че от всяко дьрво свирка не става ,или го можеш или си хвьрли тефтера у кофата за боклука и не употребяваи тая професия .
  • 74 1944

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ай стига бе":

    русоробите няма да наритате никой. смелчаци сте само пред компютрите с измамната си анонимност.

    Коментиран от #85

  • 75 До Браво

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Или някоя фирма/администрация да смуче пари за бели автомобили
  • 76 Абсолтно

    4 0 Отговор
    прахосване на пари за купуване на бели коли.Трябва да можеш да се явяваш дори на семейната ви кола,както май е и в САЩ...
  • 77 Български гражданин

    6 0 Отговор
    АБЕ ТИЯ ИДИОТИ ПОСТОЯННО ИЗМИСЛЯТ НЕЩО С КОЕТО ДА ДРАЗНЯТ ХОРАТА . СЕГА ТРЯБВА ДА ИМ КУПИМ И БЕЛИТЕ КОЛИ ,ЩУРОТИИ КОЛКОТО ЩЕШ . ПЪРВО ИЗМИСЛИХА ЕЛЕКТРОННИ ВИНЕТКИ ,НА МЕН МИ Е ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА КАКВА МИ Е ВИНЕТКАТА НАЛИ СИ Я ПЛАЩАМ ,ДАЖЕ НА ТАЗИ ЩЕ И ЗАБРАВЯ ДО КОЯ ДАТА ВАЖИ . ДА АМА ТОВА ВЛАЧИ СЛЕД СЕБЕ СИ ЦЯЛА НОВА ИНСТИТУЦИЯ - ТОЛ ПОЛИЦИЯ ,НОВИ КОЛИ ,ОБОРУДВАНЕ ,ЗАПЛАТИ И ДР. СЕГА НОВО 20 - БЕЛИ КОЛИ НА Д.А.И. ДОБРЕ БЕ КУПЕТЕ ГИ ,УВЕЛИЧЕТЕ ЧАСОВЕТЕ ,НАПРАВЕТЕ ПОЛИГОНИ , НО ДА НЕ Е ЗА СМЕТКА НА КУРСИСТА ,А ДА ВИ ВИДИМ КОЛКО СТЕ ГЪВКАВИ ЩОТО НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ЗАВИТИ НА ОСЕМ . НЕ ПРОИЗВЕЖДАТЕ НИЩО ,А ИСКАТЕ ДА ВАДИТЕ МАНГИЗИ . САМО 7,62.
  • 78 Авто

    3 0 Отговор
    Изобщо не са тъпи тези които измислят това. Достатъчно умни са за да Ви оберат допълнително парите за нищо. Например - Бившия и още съществуващ полигон на град като Варна е в дворчето на ТИМ където беше бившето ОСО . Там е стрелбището им ,автомивката и т.н. Тази база трябва да заработи ако съм тимажия. Трябват доходи. Имаме си депутати и пари и що да не се промени закона както искаме . А всеки знае ,че дори шофьор със стаж да се качи на две еднакви като марка коли ,една след друга и то или съединителя ще е различен като усещане /отделя на различно място / или спирачките ще са с друга настройка и мекота. За ръчна,огледала и други да не говорим. А инструкторите да вземат да си купуват направо Дачия или там каквото ще си купуват изедниците от ДАй -На . Детето ми си избра инструктор с Нисан Примера ,защото му обещах да му подаря старата си и ще е по-лесно да свиква . Сега ? Колкото до полигона - на изпита щото не може да го накарат да паркира някъде успоредно или въпреки. Не може да му види реакциите като тръгва ,излиза между паркирани коли или не може да го вкара на паркинга на някой празен и голям паркинг като Метро и други и да му каже да спре в маркиран участък. Достатъчно е и в синя зона да влезе -те ти реална ситуация. Инструкторите нали имат педали и в техните крака ,та ако ударят някого ---- толкова са го научили. Да плащат . Това с колчетата е като да си боксьор само на чували.
  • 79 Кольо

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Az Sevast Ognyan":

    Замисли се, добре е да е скъп курса, но едно образовано, съвестно момче например което е с един родител и живеят що годе нормално как ще ги плати тези 2000лв? Децата искат развитие, не само гъзария и селяндурщина. За някой взимането на книжка е важно защото работата им го изисква. Глупаво е да се дават луди пари за книжка защото така лансират "черния" пазар. Защото там една фълшива книжка е по-евтина от искараната с честен труд и знания. Относно полигона смисъл ИМА! И то предимно за паркирането и тръгване по наклон. За белите коли (метафора или не) има смисъл за ДАЙ защото се усвояват нереално суми, за курсанти те може би има някаква полза, но е минимална.
    П.П.
    В САЩ е проведено проучване което доказва че навлизането на белите коли намалява риска от ПТП-та. Или по-просто казано на 10 коли 3 бели намаляват шанса за ПТП с около 35%
  • 80 Бай Танас

    0 0 Отговор
    Всеки иска добре да бъде научен , но никой не се сеща, че от всяко дърво свирка не става. Никой от пишещите по горе не казва, че цената на този курс трябва да е поне 2000 лв. Нека някой от тези които знаят много да обучат поне един човек и тогава да говорят.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Голям Слон":

    Така е,само казвам че е излишна дипломата като изискване,защото тя като хартия нищо не доказва,всичко трябва да става на място,и да доказваш на изпит за грамотност.Само да добавя,че съм професионален шофьор,бил съм на такъв тест,и трябва да бъде въведен за всички,и вярвам ако всичко е законно,доста от кандидатите ще бъдат скъсани.
  • 84 Читател

    2 0 Отговор
    Бай Ганьо веднага си представи автомобил с бял цвят. Истината е, че от ДАИ явно искат за изпита да бъдат ползвани техни автомобили. Може би - за да бъдат при еднакви условия всички изпитвани. Може би - за да "усвоят" едни пари. Под термина "бели коли" предполагам, че имат предвид "неутрални". И съм "ЗА" повече кормилни часове. И съм "ЗА" да има образователен ценз, и съм "ЗА" - да изпитват и с лични автомобили.
  • 85 ИМАМЕ СКРИТ КОЗ

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "1944":

    АРМАТА И САРМАТ ДА ВИ ИЗРИНЪТ АКУ ЩЕ И С НАС......
  • 86 СТОП

    0 1 Отговор
    Не съм съгласен колите трябва да са жълти с черни точки, да са с три врати и теглич.Изпитът да включва оалене с манивела ,естакада и паркиране с дрифт.Забравих..трябва и бас туба за по реални условия + сини светлини отдолу.
  • 87 Ххх

    0 0 Отговор
    Поредната простотия да не кажа п******-
    **я!!!
  • 88 Чиста съвест

    0 0 Отговор
    Само да питам, някой виждал ли е сиканин в учебна кола? Ако може една снимка, за доказателство, че аз не съм виждал НИКОГА.
  • 89 Човека

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "JEEP":

    Ти когато си се учил на тоя ЗАЗ какво движение е имало. Я се разминеш с две, три коли я не. Пък съм сигурен, че след това известно време си гледал като лалугер ударен от летен гръм.
    Аз съм се учил на Лада, но за разлика от теб съм карал истински танк Т72, сещаш се къде.
    Младия шофьор без навици му трябва време да се отпусне, за да е пълноценен водач, това имам в предвид. А кой на какво се е учил не е важно.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Рангел

    0 0 Отговор
    Да това са глупости вече се подиграват с нас ама ния им позволява ме затова така става и да же искат 10 ти клас да имаш за да земем книшка ас искарах всичко кормуване листовки 900 лв ми излезна моята диплома е с 7 ми клас и имам документ от училището каде сега уча за 8 клас и немия дават от кат дървеница софия сега ас трябва да уча 2 години за да я зема а сега съм на 36 години
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове