Last news in Fakti

1 Март, 2019 15:51 3 255 38

Медицинските сестри: По-високи заплати или Терминал 2!

  • медицински сестри-
  • протест-
  • здравеопазване-
  • болници-
  • труд

Хиляди здравни работници се трудят денонощно за 500 – 600 лв.

Медицинските сестри: По-високи заплати или Терминал 2! - 1
Снимки: БГНЕС

Медицински сестри излязоха на национален протест в редица градове на страната. Исканията на здравните работници са увеличение на заплатите в сектора и подобряване на условията на труд.

В София сестрите се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването, предаде БГНЕС.

Една от тях е Румяна, която в момента не работи като сестра. Тя отглежда детето си, но казва, че е дошла тук, защото хиляди нейни колежки работят за 500 – 600 лв. денонощно.

„Ако г-н премиерът и г-н министърът са съгласни, че ние можем да работим така, ние не сме съгласни”, посочи тя. Жената беше с детето си и каза, че ако не им обърнат внимание, тя вече е направила постъпления да кандидатства в Германия за работа.

„Ако не постигнем нищо, аз съм поредната на Терминал 2”, заяви Румяна и допълни, че всяка нейна втора колежка си мисли за това.

В Благоевград двадесетина медицински сестри от ЦСМП и МБАЛ-Благоевград също излязоха на протест с искане за достойно заплащане на труда им. Демонстрацията им се състоя в обедната почивка. Медицинските сестри си размениха мартенички, а на реверите им бяха поставени лентички „Протест“, предаде БГНЕС.

В Пловдив над стотина медицински сестри и акушерки се включиха в националния протест за по-високи заплати на средния медицински персонал. Те бяха подкрепени и от лекари, а на място към каузата им се присъедини и КТ “Подкрепа”.

Медицинските сестри: По-високи заплати или Терминал 2!

Това не е първият протест на медицински сестри в Пловдив за тази година, през януари 42 сестри от МБАЛ “Св. Мина” в Пловдив подадоха едномесечно предизвестие за напускане, ако не им бъдат повишени заплатите, които са само с 20 лв. над минималната. По същото време протестира и персоналът на МБАЛ в Карлово и отговорът на правителството беше да отпусне средства, за да може от 1 януари 2019 година заплатите на медицинските сестри да бъдат минимум 900 лв. След известен срок време стана ясно, че това почти никъде не се спазва, затова днес протестът вече е на национално ниво.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разговаря с част от протестиращите медицински сестри.

„Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви той на среща с представители на протестиращите медицински сестри, цитиран от БГНЕС.

„На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.

Министър Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.

По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктора

    12 45 Отговор
    Да ловят терминал 3 ако щът тези некадърнички ако не им дадеш 10 лв ще оставят болния жаден и гладен!

    Коментиран от #3, #10

  • 2 ГОСТ

    24 1 Отговор
    Техните заплати се определят от шефовете им !!!
  • 3 Инженера

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Доктора":

    За глада, жаждата и чистотата в лечебните заведения се грижат санитарите. Има извстна разлика и е добре да я правите!
  • 4 Анани

    30 2 Отговор
    Голям лъжец е Ананиев, голям. Дано и тези не му се вържат. Лъга за детската болница, Лъга студентите, Лъга за аптеките.
  • 5 миш

    32 5 Отговор
    АБЕ, КАТО СА НЕКАДЪРНИЧКИ ЩО ОДИШ У БОЛНИЦАТА ,А СИ НЕ МРЕШ У ВАЗЕ.
  • 6 Банани

    33 1 Отговор
    По-добре той да хваща Терминала, не медицинските сестри. Тях ще ги вземат на работа , но е много съмнително Ананиев да го вземат и в малка счетоводителка фирма. А проверете къде и колко взема синчето му?
  • 7 МИШ

    34 2 Отговор
    В коя държава мед.сестра взима 9 евро на ден-смо питам,че не знам.
    РАБОТЯТ 12 ЧАСА нощем,кога тия дебелогъзите спът и попръдат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Палко

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Доктора":

    Не всички сестри са такива, а е факт че без тях не може и заплатите им са ниски! Заслужават подкрепата на българите но едва ли ще я получат, народопсихология !!!

    Коментиран от #13

  • 11 Обективен

    26 1 Отговор
    Бат Гойко пари не дава ,или дава с лъжичка а прибира с черпак.
    Много е назад със заплатите и това ще го прати в пенсия в банкя.
    А трябваше да увеличи шоково заплатите във всичките свери , а той направи обратното.
    Къде е Орбан ,и де е Бориссоф ?
    Минималната заплата трябваше да е 1500 лв. сега , цените на храните и някои стоки са по скъпи от германия. Що си купуват перилните препарати от германия? Що детските пюрета са двойни по евтини в германия ? При положение че получават над 2000 € или над 3000€ заплати.
    Важното сме с и в европа , да не ни тласнат в ЕВРАЗИЯ .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 русенец

    15 3 Отговор
    Забелязвам, че бунтове/демонстрации за пари вдигат само хора от не производствената сфера, сиреч тези, чиито заплати са от данъците ни. Нямам нищо против медицинските сестри да вземат и по 3 000 евро, ама дали е възможно? 80% от пенсионерите са под ръба. 60 % от трудещите се са на ниво минимална заплата. Държавата няма пари! Няма и от къде да дойдат. Прочие, днес подуправителя на БНБ и шеф на банковия надзор си хвърли оставката. Просто така без някакви смислени доводи... Корабът потъва...
  • 15 Истинатс

    19 2 Отговор
    Аз ако бях премиер на България щях да се скрия в миша дупка от срам!
  • 16 Пешо

    3 17 Отговор
    Никакви пари за тези мързеливи некадърнички.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Густо Майна

    3 10 Отговор
    Нещо не връзвам аз. Нищо против медиц. сестри, че и те трябва да живеят достойно! Ама дай та дай! Нещо много характерно за бюджетните "професии"?! Сякаш са програмирани баш това да работят и без тях - потоп! Ами като не ти изнася - сменяй, професия ли, държава ли. Били учили, бля-бля! И аз съм учил, ама не бачкам по висшОто - кво да правиш. Трябва да си вариабилен в пазарна среда! От 95-та съм сменил 6 дейности - никакъв проблем. Въпросът е бачкането да върви и средства за нормален живот да има!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НАТО ВЕЦ

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Густо Майна":

    Майничка, болниците са търговски дружества. Демек - "производствени единици" ;) . Държавни са само лежачите в МЗ-то.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Густо Майна":

    По замисъл, НЗОК трябваше да е осигурителен фонд, а не придатък на "държавния бюджет", демек независима институция. Само че, както обикновено става в батковината, където се съберат едни хубави пари се нареждат и мераклиите да ги "усвоят" и това определено не са болниците.
  • 25 trol

    1 14 Отговор
    тия какво са се разревали, 500-600лв. а клиничните пътеки където ги вземат що не казват за тях, 3 мед.сестри познавам лично и трите водят стандарт на живот доста по висок от на повечето хора, едната кара споретен мерцедес, другата до онзи ден беше в Куба на почивка за 2 седмици, третата кара чисто нова мазда джип, тия екстри няма как да ги здобиеш с 600лв. заплатка, ненаяли се ревли

    Коментиран от #30, #33

  • 26 Анонимната

    9 0 Отговор
    Прави са хората, както се вдигнаха заплатите на учителите, така и медицинския персонал трябва да има достойно заплащане. Подкрепям ги !!
  • 27 стоян георгиев

    8 0 Отговор
    в българия е срамно отношението към труда на сестрите акушерките и санитарките.те бачкат при изключително тежки условия и работата им е отговорна и супернатоварваща ,но взимат смешни пари.вина за това носят и лекарите.днес лекар беден няма ,но останалия персонал едвам връзва двата края.няма как един лекар да взема 10-15000 ,а сестрата и санитарките по 500-600.
  • 28 А сега де

    5 1 Отговор
    Нещо не се връзва . Скоро прочетох статистика , че средната работна заплата била 1200 лева . Сега тук гледам - квалифициран медицински персонал работи за 500-600 лева .

    Коментиран от #36

  • 29 Медицинска сестра

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Явно работите на къра щом имате информация за заплащането.
    Ако един ден получите инфаркт на къра, молете се "колегата" до вас да е медицинска сестра, за да спаси жалкия ви живот...

    Коментиран от #32

  • 30 Медицинска сестра

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "trol":

    Една " не наяла се ревла" да ти каже, че има подобен стандарт на твоите три познати, но след 12 год работа в чужбина, далече от семейство и удобства...
    И да те попитам, душицо дребна, ако всички заминат за чужбина, кой в България ще се погрижи за жалкия ти живот?!?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СссереМ

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Медицинска сестра":

    не заслужавате и 1 лев повече,по-добре вървете на терминал 2 ,като искате да взимате по големи заплати! Да ама там се работи няма да стоите!! И работя от вкъщи.
  • 33 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "trol":

    Ей, ако отидеш само до прозорчето на реанимация Пирогов и леко надникнеш ще ти стане лошо и ще почнеш да повръщаш от гледката. Там остовно се грижат мед.сестри за пациента, отворкоожж
  • 34 Васил

    1 1 Отговор
    Само те ли се трудят за 500-600 лева в частният сектор това е заплатата която се взима
  • 35 чичо

    4 0 Отговор
    Ще споделя мнение без да обвързвам никого с него.Според мен в една държава има 4 фундаментални професии,особено в мирно време.На първо място поставям образованието,тоест учителите и всички техни разклонения,на второ,докторите и всички техни съпътстващи професии,на трето,всичко което е в сферата на правосъдието и на четвърто-полиция.За себе си, съм напълно осъзнато убеден,че най-малкото което трябва да се направи за тези професии е да им се осигорят добри заплати.Мога с километри да защитя тезата си, но мисля,че всеки разумен човек е на ясно какво пиша.
  • 36 Без коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "А сега де":

    Само да уточним бруто е това даже и като махнеш данъците вие си сметнете колко остава жалкоо като цяло целия народ е гаре долу на това ниво ....
  • 37 Спринцовката

    0 0 Отговор
    Да не дава господ да влизаш в болница. Не 500 ами и 100лв не заслужават мед. сестрите. Да са милосърдни сестри като в миналото-ОК. но тези боклуци дето са се накачулили на бюджета...
  • 38 Росица

    0 0 Отговор
    Защо сзмо плюете медицинските сестри? Изобщо нямате представа за тяхната работа и отговорностите, които носят. Как може да сравнявате техния труд с други професио? Заплтите им са толкова големи, че медицинските сестри в Англия и други държави ги получават за един ден работа, тука за цял месец. Много скоро след като не им се увеличават заплатите, ще си намерят работа в чужбина. Не сравнявайте техните заплати с лекарите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове