8 Март, 2019 13:09 1 292 4

КС отмени забраната пенсионери да работят в администрацията

  • пенсионери-
  • администрация-
  • власт

Измененията в закона бяха направени през закона за бюджета за 2019 г. и влязоха в сила от 1 януари

КС отмени забраната пенсионери да работят в администрацията - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) единодушно отмени новите текстове в Закона за държавния служител, с които се забранява на пенсионерите да работят в администрацията. Решението е взето с 11 гласа, тъй като е отсъствал конституционният съдия Георги Ангелов, съобщи lex.bg.

Измененията в закона бяха направени през закона за бюджета за 2019 г. и влязоха в сила от 1 януари. С тях беше въведено изискването държавните служители да не са се пенсионирали. По този начин трябваше да бъдат уволнени около 2000 чиновници. Промените засягаха само служителите, които продължават да работят като пенсионери. По неофициална информация в държавната и общинските администрации изчакали решението на КС и не са започнали уволненията.

В мотивите си КС отбелязва: „Несъвместимостите са съществени ограничения на правата на гражданите, и поради това те трябва да бъдат установени със закон само по съображения, свързани със защита на друг конституционно значим интерес, какъвто в случая не е налице". Съдиите са се съобразили и с факта, че в някои сфери възрастовите прагове за пенсиониране са твърде ниски и новото изискване към администрацията ще предизвика освобождаването на служители с добра квалификация.

Конституционният съд подчертава, че засегнатите от закона граждани добросъвестно са упражнили правото си на пенсия, като към онзи момент законът не им е забранявал на това основание да кандидатстват за държавна служба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИЗИЯ БГ

    4 1 Отговор
    Приватизация на всички топлофикации. Спиране на субсидиите за парното. Защо се субсидират богатите, всеки ли може да има парно, не може. Тези с парно ги субсидират и съседите им без парно, сградна инсталация. И ако е оцеляло парното, има ТРИ варианта за решение. ПЪРВО - гони се съседът не искащ парно. ВТОРО - гонят се искащите парно и се маха сградната инсталация. ТРЕТО - маха се сградната инсталация и на всеки искащ парно, му се прокарва външна гъвкава връзка, до негова стена или прозорец. ТОВА Е ИСТИНАТА, ДРУГА НЯМА! ЩОМ НЕ СМЕ БОГАТА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА. И с пенсиите постъпват така, ПОДПОМАГАТ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ БОГАТИТЕ, И ПО-ГОЛЯМА ПЕНСИЯ ВЗИМА ПОВЕЧЕ ОТ ДЪРЖАВАТА. 4-5 милиарда отиват за пенсии от бюджетът освен парите постъпили от осигоровките. Държавата е еднакво солидарна с бедни и богати, и здрави и работещи. На този с 400 лева от бисмарк системата, още 500 лева - му дават - от бюджетът - взети от ддс и акцизи, а на този със 60 лева от бисмарк системата му дават 120 лева от бюжетът - пълнен с акцизи и ддс. Като този първият може да има и още 1000 или повече левове от бизнес или професия, наследство, наем, дивидент, лихва. Владимир Живков взима максимална пенсия като работил в БАН. Работещ пенсионер не трябва да взима цяла пенсия, нищо от бюджетът, може от събраните осигуровки - бисмарк системата. България все повече солидарност с по-имащите. ХРАНЯТ ГЕНЕРАЛИ И ДЕПУТАТИ.. Кое българско е по-евтино от вносното, и вкарва данъци. Така ще е и с бълг

    Коментиран от #4

  • 2 ВИЗИЯ БГ

    1 0 Отговор
    4-5 милиарда отиват за пенсии от бюджетът освен парите постъпили от осигоровките. Държавата е еднакво солидарна с бедни и богати, и здрави и работещи. На този с 400 лева от бисмарк системата, още 500 лева - му дават - от бюджетът - взети от ддс и акцизи, а на този със 60 лева от бисмарк системата му дават 120 лева от бюжетът - пълнен с акцизи и ддс. Като този първият може да има и още 1000 или повече левове от бизнес или професия, наследство, наем, дивидент, лихва. Владимир Живков взима максимална пенсия като работил в БАН. Работещ пенсионер не трябва да взима цяла пенсия, нищо от бюджетът, може от събраните осигуровки - бисмарк системата. България все повече солидарност с по-имащите. ХРАНЯТ ГЕНЕРАЛИ И ДЕПУТАТИ.. Кое българско е по-евтино от вносното, и вкарва данъци. Така ще е и с български газ, и с българска тръба, и с български ток от АЕЦ или каквото и да било. Субсидии ще им дават, но цени и данъци в ущърб на народът. Парното, саниране..
  • 3 ВИЗИЯ БГ

    0 0 Отговор
    Кое българско е по-евтино от вносното, и вкарва данъци. Така ще е и с български газ, и с българска тръба, и с български ток от АЕЦ или каквото и да било. Субсидии ще им дават, но цени и данъци в ущърб на народът. Парното, саниране.. Пари и демокрация, е вседно еколог петролен шейх. Парите ще отпаднат, при силна демокрация и либерализъм, както отпада робството и расизмът в САЩ. Парите са корупция и жажда за власт на крадци и некомпетенти, унищожавайки сърцето на демокрацията, превръщайки я в куха черупка, фасадна демокрация. Капитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" "Бедни са глупавите" - фраза изричана и от Иван Костов, и която е главната философия на дясното. Ето защо наричат нацизмът и фашизмът, крайно дясно. Газпром не - не налага цена и задължение за купуване, пазарно постъпва, къде е бизнесът да внесе на по-ниска цена. Но американските ТЕЦ, ни заробват с цена задължение за купуване. Ако фирма от САЩ инвестира в АЕЦ Белене, ще има същото заробване.
  • 4 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ВИЗИЯ БГ":

    С една дума да останат само софиянци в софия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове