Last news in Fakti

8 Март, 2019 20:59 2 312 21

Половин милиард губи хазната от трикове с данъци и обороти

  • владислав горанов-
  • данък-
  • оборот-
  • заведение

Финансовият министър Владислав Горанов изчисли щетите по време на парламентарния контрол

Половин милиард губи хазната от трикове с данъци и обороти - 1

Почти половин милиард лева губи хазната от бизнесмени, които се опитват да заобиколят закона. Толкова са щетите ежегодно от некоректно отчитане на продажби и обороти, стана ясно от изказване на финансковия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол днес.

"Над триста и тридесет от тях са от неплатени данъци и осигуровки в т.нар. кешови икономически сектори - заведения за обществено хранене, барове, дискотеки, търговци на дребно на храни и облека, места за настаняване, останалите - над 160 млн., са неплатени публични задължения от търговци, извършващи продажби през електронни магазини", каза министър Горанов.

Във връзка с това той напомни за предложените за обществено обсъждане промени в Наредба Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Целта на промените е борбата със сенчестата икономика. По данни, цитирани от министъра, спрямо 2014 г. с 50 на сто се подобрява събираемостта на данъчните приходи, или близо 14 млрд. лева повече, което надхвърля темповете на нарастване на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Вуна

    33 3 Отговор
    Владко баба , за каква икономика говориш?
  • 2 Стратега

    27 1 Отговор
    Това с губенето на пари от хазната го разбирам, като- някой друг успява да открадне вместо нас, съответно, или трябва да ни плати комисионна или да го съборим и да ги откраднем ние, а ще го изокараме за пред народа по друг начин....
  • 3 Англичанина

    30 1 Отговор
    Имаше една мисъл на Чърчил за данъците и кой какво може да прави с тях, не е лошо “наемателя в безплатния апартамент” да я научи, и тогава да гони бизнеса за данъци.
  • 4 Мосак фонсека

    7 1 Отговор
    Ас са чудях що ми е тъй свито и кахърно неска, пък то за хазната било.
  • 5 ДедоВиЯ

    31 0 Отговор
    Боли ма фара за 'азната Ви! Баба и дядо нищо не са разбрали от нея. Карат на кисело млекце и 'ляб! Не кат' Владко. Часовничето...
  • 6 тоя с магарето

    34 1 Отговор
    Значи аз не мога да си дам заем на фирмата без лихва. А бездомния министър може да живее на вересия без да плаща наем, и то не на сина или баща си, а на някакъв чужд човек.
    Ех защо и ние не можем така. ....

    Да не забравя, и от благодарност ходи да наглежда строителите на вилата на благодетеля. Ама то от благодарност, да не си помислите нещо друго.

    Отвратни гербери....
  • 7 5555

    30 1 Отговор
    Хазната губи милиарди от кражбите на Горанов и ГЕРБ
  • 8 Apple

    23 1 Отговор
    За морал може да говори моралния... Това е реакция на хората срещу голямото крадене нависоко. Знаят че като го вкарат в хазната този половин милиард и той ще бъде откраднат. Т.е. големите крадци викат на малките да не крадат. Не става тъй, байо.
  • 9 1234

    20 1 Отговор
    Слаба работа!!! ГЕРБ крадат толкова на седмица.
  • 10 Така де

    3 14 Отговор
    Тия от ГЕРБ да тръгнат да правят нещо смислено и почнаха да дават заден. Данъка на бизнеса трябва да е прогресивен и да започва от 20%. Трябва да има таван на надценките и всеки продукт да има определен % надценка. Малкият и среден бизнес са прекалено богати, което не е нормално! Някъв собственик на сергия кара кола за 30 000 лева. Някъв жалък собственик на гнусен хранителен магазин кара кола за 50 000 лева. Как ще се стимулират учениците да стават учители, лекари, инженери, щом един пропаднал и прост Ганьо печели десетки и стотици хиляди в търговия и съмнителни услуги???

    Коментиран от #14, #21

  • 11 Васил

    15 1 Отговор
    Алооооооооооо вие с една проста работа като запушване на дупки по пътищата не можете да се справите камоли с нещо което изисква умствен капацитет
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    11 2 Отговор
    Предлагам! Детските добавки да са като в ФРГ! 167 Евро на месец! Вместо да дават по 600 Евро за Талибан! Но само за работещи родители и с най-малко средно образование! И след 20 години да говорим за икономика!
  • 13 Taшко Мъдев

    11 0 Отговор
    От такива като тоя Мин Фин и дружките му от ДПС/ДС хазната губи милиарди
  • 14 НАРОДА СПИ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така де":

    ПРАВ СИ 100%, АМА КАТО ВСЕКИ ГЛЕДА ДА НЕ РАБОТИ ДА ПРЕЦАКА НЯКОЙ, НЕКВА ИЗМАМКА, И ХОП БАРОВЕЦ. КОЙ ДА ГИ СЛЕДИ ТИЯ РАБОТИ ТУК РУШВЕТЧЕ ТАМ ПОДАРЪЧЕ И ВСИЧКО ПОД КИЛИМА. И ЧЕСНИЯ ДА ГО Д.... ХА. ТВА Е ИСТИНАТА.
  • 15 Запознат

    13 0 Отговор
    Колко фирми се фалираха и прехвърлиха на мангали. Колко фирми въртят ддс, ветко и оня другия, тъста ли свата ли от както има ддс го точат, знае го цяла България, ами зърното дето го изкарват, там какво става с ддд, ами ддс от чрз, била, кауфланд? Ами офшорните фирми на прасето, и другите? От там губите, а не от левчето от кв магазини. Губите, защото искате още да лапате, а някой друг да ви плаща масрафа накрая. Как па всичките сте един дол, май......да ви е.....а,боклуци. Кой не ви плаща под масата и хайдее, качулките при него. После ви осъдят в Страсбург. Е от там също губите. Мога да ви говоря до утре от къде губите, ама всички ви плащат, ви сте се хванали с обикновените хорица. Кръвопиици, нагли ненаяли се боклуци.
  • 16 Мишо Бирата

    2 0 Отговор
    Половин милиард ? ... ама се пише със девет нули !!!
    Ха-ха-ха !!!
  • 17 Запознат

    2 0 Отговор
    От аутсорсването също губите. Всяка фирма има по още десет най малко, едната отдва техниката на другата, оная взима под наем ю халето, третата си плаша на реклама и всички са на едни и същи собственици. Губите от ЗОП, загубихте от КТБ, не губите, а крадете. Спрете да крадете всички зелени, бембени и тая държава ще се оправи. Работете малко и за БГ и ще има. Ама сега идват избори, пак искате някой да ви ги плати. Ба.... Ви п... Май..
  • 18 факт

    0 0 Отговор
    важното е да е по закон
  • 19 Перър

    1 0 Отговор
    може да са толкова ама на месец не на година че няма фирма дето не лъже за доходите си
  • 20 евалата

    2 0 Отговор
    Много се радвам когато булгаристан губи пари. На тая жалка държава не трябва нищо да се дава. Евала на тия където могат да заобиколят законите . Примерните джендъри да си плащат имат да изхранват към 2 милиона цигани.
  • 21 Заблуден

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така де":

    Могат и карат! Ти кво можеш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове