Last news in Fakti

30 Март, 2019 22:00 3 060 19

Как да пестим ток през лятото

  • чез-
  • ток-
  • електромер

Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление

Как да пестим ток през лятото - 1

Традиционно през по-топлите пролетни месеци консумацията на електроенергия намалява чувствително в сравнение с потреблението през зимата, когато близо половината от използваната електроенергия е за отопление на дома. Въпреки затоплянето на времето е желателно потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през пролетния сезон, припомнят от ЧЕЗ.

Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Годишната консумация на електроенергия за осветление в дома зависи от броя и вида на осветителните точки, както и от начина на живот. Малки промени в ежедневните навици на домакинствата могат да имат реален и измерим ефект върху потреблението и съответно върху сметките за ток. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност, напомнят от ЧЕЗ.

Замяната на крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80% икономия на енергия от осветление. Една 8W LED крушка осветява колкото стандартна 60W крушка с нажежаема жичка – осигурява същата светлина, но с над 80% по-нисък разход на енергия. LED крушките са и най-чистият и най-екологичен начин за осветление. Те не съдържат токсични материали и се рециклират 100%.

Монтирането на таймери, датчици за движение или светлинни сензори помага осветлението да се използва ефективно. Затова е подходящо за сервизни помещения. Употребата на реостатни ключове или ключове с дистанционно управление, използването на локално осветление, както и изключване на осветлението при излизане от съответното помещение, са сред мерките, които допринасят за намаляване на разходите, а не на осветлението. Децата също трябва да се научат да бъдат отговорни към разумното използване на електроенергията за осветление.

Всяка стая има специфично предназначение и осветлението трябва да се съобрази с него. Добре е да се използват няколко осветителни тела в едно помещение, за да се постигне различна функционалност и удобство.

При закупуване на осветителни тела е необходимо да се обръща специално внимание на етикета за енергийна ефективност – изборът на възможно по-висок клас осигурява и по-голяма икономичност на консумацията. Спестената енергия и по-дългият живот на осветителното тяло ще изплатят ефективно инвестицията. Животът на една енергийно ефективна крушка клас А е над 10 000 часа – 10 пъти повече от живота на обикновената, което прави нейната енергийна ефективност още по-висока в дългосрочен план.

Възползването от дневната светлина, редовното почистване на прозорците, липсата на мебели пред тях, боядисването в по-светли тонове на стените и таваните на помещенията, върху които пада пряка слънчева светлина, поддържането на чистотата на крушките и осветителните тела, са дейности, които не изискват особено усилие, но повишават ефективността и възможностите за разумно потребление на електроенергията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние

    18 1 Отговор
    Като одрежем жкците. Ще спестим. И няма да храним тия плужаци.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пешо

    42 1 Отговор
    Какво пестене - искат увеличение на цената с 12 %. Не се търпят вече зелени енергии и краварски ТЕЦ-ове. Хората са потънали в дългове и мизерия.
  • 4 Иван Гешев

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Сирене и домати даже не са достъпни за всички.

    Коментиран от #5

  • 5 Доктор Ох Боли

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Гешев":

    .... значи .... без сирене и домати.... къпи се в реката.... хах аха....
  • 6 Терминал 1/2

    16 2 Отговор
    "Икономията е майка на мизерията."Докога ще "оцелявате" живеейки в мизерия,аборигени?

    Коментиран от #7

  • 7 КОНТРАТА

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Терминал 1/2":

    Преди около месец един ми каза че било нормално Христо Ботев да бъде убит от четник в гръб, защото не бил нормален да поведе четата на сигурна смърт. Преди 3-4 годи пък един друг ми спореше че Васил Левски бил крадец че как иначе се бил издържал щом не работил. Так че, не питай до кога ще търпят!
  • 8 Гнида

    3 0 Отговор
    Като он,дим май.ите на чез и гинчето ще ни платят тока ! А това което плащаме се нарича електроенергия , скъпи профани !
  • 9 Енергетик

    28 2 Отговор
    НИКОЙ ДА НЕ НИ УЧИ КАК ДА ПЕСТИМ ТОК ЛЯТОТО, ПРОЛЕТТА, ЗИМАТА, ЕСЕНТА АМИ ДА ПОСТРОЯТ АЕЦ,, БЕЛЕНЕ" ИЛИ ДА ПУСНАТ 4-5 ЕНЕРГО БЛОКОВЕ НА АЕЦ,, КОЗЛОДУЙ" НАРОЧНО СПРЯХА КОЗЛОДУЙКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ БЛОКОВЕ ЗА ДА НИ ИЗНУДВАТ ДА КУПУВАМЕ ТАЗИ ОТ ТЕЦ! ОНАЯ ПАЧА КОСТОВ ДА ПОЧНЕ ДА ПЛАЩА ТОКА НА БЪЛГАРИТЕ и онова дебелото Сашко Йорданов също
  • 10 Гост

    5 3 Отговор
    LED-крушките гърмят като пуканки! Супер икономия иначе, няма що! Ползвам си CFL-ки и тва е

    Коментиран от #17

  • 11 АГНЕ#7 00

    17 2 Отговор
    Меглена Кунева кога ще отговаря за скъпия ток,който плащаме след като тя ни продаде и предаде?Кога националните предатели ще дадат отговори защо са предали родината си,но ние сме благородни и ги пращаме на работа в ЕС като чиновници и то добре платени.Бойко може да е милостив и да прощава,но е добре и да бъде справедлив и да ги накара да си платят всички предали родината.Бог ще накаже предателите.Икономии ли?Католичката ще си плати!
  • 12 Илия

    10 1 Отговор
    В стаоите, където обикновенно прекарвам повече време съм с халогенни крушки. За тераси, тоалетни, и коридори каквото падне, но обикновенно останали LED крушки от времената, когато беше гъзария да имаш такива, без да разбираш вредата от тях. Възможно най-естествената светлина, която не вреди на организма и която има пълен светлинен спектър + инфрачервен е тази от лампа с нажежаема жичка и халогенна.
    Светлината от LED е изкуствена, синтетична и чужда и вредна за организма.
  • 13 AmiX

    6 0 Отговор
    Уж центарала имаме а тока по скъп от този в турция...
    А те го изкупуват от нас.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Голям Слон

    3 1 Отговор
    Лампи светят там, където има човек. И така е от край време в нашето семейство. Парното зимата е включено във всички стаи на 2 или 3. Готви се на ток. Лятото климатици се пускат обикновено във всички стаи, а вратите се отварят. И именно тогава сметките са ми най-високи. Рядко прехвърлят 90 лева обаче. Все пак говоря за жилище от около 150 квадрата. Реални! Не съвременни. Крушките са ми лед. Не знам какво толкова не им е полезно и естествено, но нямам проблеми с тях. Когато пари не стигат - или се минимизират други непотребни разходи, или просто се работи повече, за да се смогва. Но народът наистина е докаран до просешка тояга. Докога ще продължава тази тенденция - не знам.
  • 16 нервен

    2 0 Отговор
    Че аз лятото плащам 50тина лв ток ... какво да им пестя ...то са вечеряш на заведение излиза повече
  • 17 Хиената

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Самите диоди не се повреждат или много рядко.Повреждат се драйверите слагат ефтенджок кондензатори които да изкарат 2-3г.и бум точно след гаранцията,хайде пак до магазина.Това са другите измамници.На практика един лед чип ще надживее 96% от нас тук.При сериозните производители като Cree,Citizen,Nichia и.т.н се забелязва деградация на светлината след около 30 000 работни часа като процента е минимален и недоловим за повечето хора.Или по-точно казано ако имаме един лед чип 10w с добив на светлина 1000 лумина след тези 30 000часа работа и ако е монтиран както трябва ще имаме 900лумина добита светлина.След малко и втора част:Как да си направим качествено лед осветление и да забравим за него в близките 20г.
  • 18 Николай

    2 0 Отговор
    Спираш климатиците и отиваш на плажа да пиеш студена бира и да се кефиш на мацките по прашки. По добре кажете как да пестим ток през зимата, че няма каки на плажа.
  • 19 Хасанчо

    1 0 Отговор
    Зимата като трепериш в къщи ,значи пестиш. Когато ти затракат и зъбите си направо в икономията с двата крака. Все повече пестиш-и пак толкова или даже в повече плащаш. Те за какво си вдигат цените регулярно. Трябва да си обран от всичко . В нормалните държави се борят на кого да си клиент , а тук си в реален монопол като крепостен селянин благодарение на държавната политика. Ако имаше конкуренция ,щяха да печелят от потребление и малка надценка. Тук е Абсурдистан - малко ползваш и все повече плащаш именно защото правиш икономия. В кое не е така. Намаляш хляба на трапезата и току цената му скочила. Обедняваш и оставаш в семейството с един автомобил за ползване от 4 ездачи и застраховката и въобще законноста му става колкото за три преди дори и да стои в гаража щото нямаш за бензин в момента. Не виждате ли какви закони и правила рекетиращи измислят. Към данъците ще сложат и такса дъжд и такса суша за дето ти е измил керемидите и ги е подсушил. Стой та гледай побългарената по Бойковски- Слънце Му демокрация . Аре да одим по урните ,че опашка се заформи ,също като пред данъчното . Така намръщени ,приведени и сбръчкани Народе.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове