Last news in Fakti

28 Март, 2019 08:28 6 791 32

“Артекс“ с официална позиция за „Златен век“

  • златен век-
  • артекс-
  • днск

Сградата е проверявана многократно

“Артекс“ с официална позиция за „Златен век“ - 1

Обектът е проверяван многократно от ДНСК през цялата 2018 и 2019 г., като при всички извършени проверки е констатирана пълна законосъобразност на строителството и издадените строителни книжа. За сведение представяме резултат от проверка на РДНСК – Югозападен район, обективиран в писмо с изх.н. С17-1322-00-145.

Това се посочва в официална позиция на „Артекс“ за казуса със сградата „Златен век“.

“Артекс“ с официална позиция за „Златен век“

Уверяваме нашите партньори и клиенти, че ще продължим, както и досега, да работим професионално и качествено, при абсолютно спазване и съблюдаване на всички нормативни изисквания, и на българското законодателство, посочват от строителния холдинг.

“Артекс“ с официална позиция за „Златен век“

ИЗЯВЛЕНИЕ

от Артекс относно сграда „Златен Век“

Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда „Златен век“ декларираме, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички валидни нормативно изискващи се документи:

“Артекс“ с официална позиция за „Златен век“

Разрешението за строеж за сградата„Златен век“ (Разрешение за строеж №134) е издадено на 26.01.2007 г. от Главния архитект на София. Строежът е Втора категория, като попада в т. 2, буква „д“ - сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители, чл. 137, ал.1 от ЗУТ.

“Артекс“ с официална позиция за „Златен век“

Строителната площадка за сградата е открита с Протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво /обр.2/ от 11.01.2010 г.

Със Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 г., издадена от Главен архитект на СО на основание чл. 153, ал.3 от ЗУТ, разрешение за строеж №134 от 26.01.2007 г. е презаверено за нов срок от 5 /пет/ години, считано от 19.11.2012 г., съгласно действащия ЗУТ към 2012 г.

“Артекс“ с официална позиция за „Златен век“

Преди изменението на ЗУТ с Държавен вестник, бр.13 от 07.02.2017 г., законът позволява многократно презаверяване на разрешенията за строеж. Към влизане в сила на тези промени разрешението за строеж е валидно (в рамките на срока, удължен с презаверката от 2012 г.).

С изменението на ЗУТ с Държавен вестник, бр.13 от 07.02.2017 г., с което се прави ревизия на множество законови текстове, и същото далеч не касае единствено чл. 153 от ЗУТ относно сроковете на валидност на разрешенията за строеж, срокът на валидност на разрешенията за строеж за обекти първа и втора категория (които включват всички по-главни инфраструктурни проекти – метростанции, магистрали, железопътна инфраструктура, както и високи сгради и т.н.) е удължен на 10 г. от датата на започване на строителството. Тази дата съобразно закона е датата на съставяне на протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво – 11.01.2010 г.

Законовият текст цели да увеличи срока за завършване на най-сложните и обемни строежи съгласно ЗУТ, за много от които е налице европейско финансиране и съфинансиране от Република България, с оглед съхраняване на публичния интерес. Целта на закона е да се създаде облекчение за завършване на вече започнати проекти от съответните категории, като се избегнат административни пречки, които биха оказали негативно влияние на усвояването на съответните финансирания.

При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като втора категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен.

“Артекс“ с официална позиция за „Златен век“

В закона за изменение на ЗУТ от 2017 г. не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени. Цитираният в медиите параграф 58 от закона касае единствено процедури по издаване на разрешения за строеж – т.е., процедури, по които разрешение все още не е издадено.

В случая е било налице валидно и влязло в сила разрешение за строеж, като такива заварени случаи не са извадени извън обхвата на въведеното общо правило за 10 годишна валидност на разрешенията за строеж за строежи от втора категория. Тъй като новоприетата норма създава права за инвеститорите, съгласно утвърдените принципи в тълкуването на действието на гражданския закон, той следва да се прилага еднакво както за бъдещи, така и за висящи при приемането му правоотношения.

Обектът е проверяван многократно от ДНСК през цялата 2018 и 2019 г., като при всички извършени проверки е констатирана пълна законосъобразност на строителството и издадените строителни книжа. За сведение представяме резултат от проверка на РДНСК – Югозападен район, обективиран в писмо с изх.н. С17-1322-00-145.

Уверяваме нашите партньори и клиенти, че ще продължим, както и досега, да работим професионално и качествено, при абсолютно спазване и съблюдаване на всички нормативни изисквания, и на българското законодателство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    52 5 Отговор
    Всичко е мижай да те лажем. Прах в очите.
  • 2 Петър

    14 50 Отговор
    Оставете Артекс и бизнеса в България да работи спокойно за да се оправи хубавата ни държава.

    Коментиран от #20

  • 3 Данъкоплатец

    61 3 Отговор
    Нали законите се променят според вашите нужди и желания, остава и да не е законосъобразно.
  • 4 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    30 0 Отговор
    Дорде има наши и ваши така ще е едните са по българи от другите
  • 5 Не раждаите тука

    35 6 Отговор
    Оправия няма тука кои къде му видят очи да се спасява
  • 6 Ф 16

    31 0 Отговор
    Какво общо има ДНСК с укриването на данъци?
  • 7 123454321

    23 2 Отговор
    А докога тези ще имитират престижната немска марка за строителни материали ARDEX?
  • 8 354

    31 4 Отговор
    Позорно е да се строи толкова висока сграда в тази част на града. Да прекратят строежа НЕЗАБАВНО! Да се преправи проекта и тази сграда да остане не повече от 10-12 етажа с паркоместа за всеки апартамент и ателие подсигурени. Стига връзкари!
  • 9 Mango number five

    23 0 Отговор
    Чудесна новина. А Бартери танту за кукуригу приемате ли? За един приятел питам.
  • 10 Българин

    12 2 Отговор
    Стройте бе, после ще събарате, това са грозни , ненормално високи сгради, особено за квартал като Лозенец, не случайно най предпочитаните и най скъпи етажи са 2 и 3, нагоре е гадно, вярвайте ми, особено за жилище, ама който както разбира. Аз не бих си купил жилище от 3 етаж нагоре."Честито "на новодомците и дано не им спира тока, че физарядката по стъпалата не им мърда.

    Коментиран от #14, #27

  • 11 Гъдю Гъдев

    7 0 Отговор
    Това ако беше в друга държава новодомците щяха да се нанесът без топки.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 златен шпек

    15 0 Отговор
    Това е "официалната позиция", а неофициалната, каква е ? За едни приятели питам !
  • 14 Българино, пак гледаш тъпо

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Разбиранията ти за качество и комфорт в градска среда са от преди 50 години. Сигурно, като тръгваш с колата за морето дърпаш отзад и каручката, че колата може и да се развали, да си се застраховаш!
  • 15 Наивен

    14 0 Отговор
    А само ако може да покажете и анализ на транспортната инфраструктура на кварталчето където ще има сграда с поне 1000 места за обществено обслужване. Като е законна сградата трябва и това да е направено
  • 16 Наивен

    10 0 Отговор
    Ами ако тази е законна тогава целият квартал е незаконен? Като погледнеш проекта само тази стърчи като чеп? Браво на главния архитект. А Омбутсмана какво точно направи да защити обществения интерес тук?
  • 17 арджентата

    12 0 Отговор
    Всички участници в корупционна схема трябва да носят еднаква вина пред закона и обществото! Кой прави проверките и издава становища -ГЕРБ . Повече от ясно е, че " ПРИ ПРОВЕРКАТА НЕ СА УСТАНОВЕНИ НАРУШЕНИЯ...
  • 18 Срам ме е

    11 0 Отговор
    Тоя небостъргач ще разкаже играта ва хората живеещи на близо !!!! Лошо !!!!!

    Коментиран от #21

  • 19 ъъъ

    9 0 Отговор
    Кога ще има официална позиция от общината, министерството, прокуратурата, ДНСК ?

    Спиране на строежа, предписание за възстановяване на предишното положение, съд и затвор за измамниците с фалшиви документи, отмяна на скандалнатал обистка поправка?

    Колкото Домусчиев си плати 60-те милиона за нарязания флот.
  • 20 гост21

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Ако Артекс е бизнес, то тогава да затваряме държавата. Че нали закона е изменен заради тях.
  • 21 Спрете

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Срам ме е":

    Да се спре строежа ! Поне до тази височина-17 етажа ! И те са много !!!!!!!
  • 22 ъъъ

    7 1 Отговор
    Артекс са прнудени да строят небостъргач, с цени 600 евро и надолу, изнудвани от всякакви гепаджии...
    Още на кота нула 15 етажа са запазени и разменени с "по-скъпи имоти в района"
    Трябва да се предвиди етаж и за Цветанов, и един с хеликоптерна площадка за Бойко. За всеки по две паркоместа. Личен асансьор.

    Не им е лесно, жал ми е за тях. Даже и псалмите няма да им помогнат срещу фалита с такъв наплив от клиенти.
  • 23 Разярен

    10 0 Отговор
    Семейство Артекс, Цвъки и всички гробаджии, които загорозихте това пространство. Цената, законодателството да е спазено, са апартаментите подарени на безценица на гробаджиите, които са предложили и гласували това законодателство. Нещо не разбирате. Обществото ви обвинява в подкуп на политици. Преди промяната на ЗУТ във ваша полза, можехте да построите блок с височина колкото е съседния до вас блок до който сте се залепили. Собственика на последния етаж на този блок, преди три години си направи навес и го остъкли с хубава дограма от две страни, защото там е ветровито. Моментално общината му наложи глоба и го принуди да премахне остъкляването, защото ставало етаж и не било разрешено. На вас защо ви разрешиха 17 етажа в повече от другата сграда. Иван строителя на съседната до вашата сграда да не би да не е искал и той да построи повече етажи и да спечели повече. Но за него поправка в закона - НЯМА. ЗАЩО НИ МИСЛИТЕ ЗА ИДИОТИ???????
  • 24 Общинска миризлива рапсодия

    4 0 Отговор
    Защо ми се струва, че в "Артекс" мирише на пор-оня Пешо Диков май се е намърдал вътре. Като гл. архитект при Фандъчката осра маса зелени площи и за капак го хванаха с яки далавери. СО е по-зле и от Авгиевите обори!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ей няма ли чист човек

    1 0 Отговор
    Да признае какво е станало и защо така става? Защо сте вярващи, да лъжете и мажете ли! Истината ще ви направи свободни.......
  • 27 Читател

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Докато съм млад и здрав - ще предпочитам САМО последен етаж. Не ме притесняват ремонти на покрива - ръцете ми не са заврени в задника ми. Но никой не ми тропа, не си изтърсва боклуците пред прозорците ми, има много по-малко прах.... има въздух и простор.
  • 28 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    арекс бачкат много качествено и сигурно са номер едно в жилищното строителство в софия.само че тва не ги онивинява при криенето на данъци.
  • 29 Соломон

    5 0 Отговор
    ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СИ РАЗВИВА БИЗНЕСА . НО КОГАТО ТОЗИ ТВОЙ БИЗНЕС Е ОБВЪРЗАН С ПОЛИТИЦИ КАТО ЦВЕТАНОВ КОЙТО ТИ ВНЯСЯ ЗАКОНЧЕ ЗАРАДИ ТЕБ , ТОВА ОЗНАЧАВА ЧИСТА КОРУПЦИЯ В НАЙ ТЕЖЪК ВАРИАНТ . ЦВЕТАНОВ И ГЕРБ ДА СИ ХОДЯТ ВЕЧЕ ,ЧЕ СТАНАХА ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ . ТОЧНО ТОЗИ ЦВЕТАНОВ ,ВЧЕРА В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА СИ ,ГОВОРЕШЕ САМО ЗА ПАРТИЯ ГЕРБ И КАК ГЕРБ БИЛИ СЪВЕСТНИ . ГЛУПОСТИ ГОВОРЕШЕ ТОЗИ ВЕЧЕ ДРЕБЕН ПОЛИТИК . ДРЕБЕН ЗАЩОТО НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СПОМЕНА ,ДУМАТА БЪЛГАРИЯ . ВСИЧКО БЕШЕ НАСОЧЕНО ЗА СПАСЯВАНЕ НА ГЕРБ . НО БЪЛГАРИЯ КОЙ ЩЕ Я СПАСИ ОТ ТАКИВА ТЕЖКО КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ .
  • 30 Ужас

    4 0 Отговор
    Не са им качествени партаментите.. Щом са по 600 Евро..
  • 31 Ц Ц

    1 0 Отговор
    Има ли още апартаменти на промоция ? Че ми трябват два или три и тогава ще узаконя тоя строеж!
  • 32 Спец

    2 0 Отговор
    Е как "ателиета за творческа дейност, обзаведени с офис мебели", като в сайта им се продават "апартаменти", а сградата е наречена "жилищна", а не "административна" или "апартаментен хотел", което също се споменава в протокола от проверката на ДНСК?!? (Наименованията на обектите и самата сграда са термини по ЗУТ, а не просто наименования и водят до съответни изисквания!)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове