Last news in Fakti

27 Март, 2019 12:44 15 572 42

"Златен век" на „Артекс“ е пред бутане?

  • артекс-
  • златен век

Главният архитект на София: ДНСК трябва да реши законно ли е или не е строителството

"Златен век" на „Артекс“ е пред бутане? - 1

Главният архитект Здравко Здравков обяви, че не е удължавал разрешението за строеж на небостъргача "Златен век", който се строи в столичния квартал "Лозенец" от "Артекс", съобщи БНР.

От компетенцията на ДНСК е да се произнесе дали сградата се строи незаконно, посочи Здравков. Ако комисията установи, че "Златен век" се строи незаконно, предстои спиране на строежа и премахване на построеното дотук.

"Във времето, когато той е имал действащо разрешение за строеж, и времето, в което е имал право да презавери, са издадени три административни акта, които имат единствено и само касателство по вътрешно разпределение. Компетентният орган за строежи от първа, втора и трета категория за проверка по отношение на законосъобразността, е единствено и само Дирекция "Национален строителен контрол", добави Здравков.

Разрешението за строеж на 34-етажна сградата на ул. "Златен рог" №10 в кв. "Лозенец" е издадено на 26 януари 2007 г. от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила няколко месеца преди да се промени устройственият план за квартала, който не позволява толкова високо здание на това място. Разрешителното за строеж е издадено на името на ЕТ "ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова" и ЕТ "Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт".

Така нареченият протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който стартира строителният процес, е съставен на 11 януари 2010 г.

Тъй като обаче строежът така и не започва, строителното разрешително, което е със срок от 5 години, изтича и е използвана възможността за презаверяването му за още 5 години. Това е станало на 19 ноември 2012 г. Документът отново е подписан от арх. Диков на името на фирма "Кристела" ООД с управител Румен Марков.

И в следващите години обаче строителство не започва, а фирмата-собственик на терена става притежание на Пламен Мирянов и съпругата му Весела, съсобственици и на "Артекс".

На 14 декември 2016 г. новите собственици на "Кристела" подават в направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) заявление за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 3 февруари 2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка, а три дни по-късно административното производство за това е прекратено. Впоследствие обаче законът е променен, а строежът на небостъргача – подновен!

Главният архитект каза още, че често е получавал "настойчиви" SMS-и от инвеститори. Такива получил и от фамилията Мирянови, собственици на "Артекс", но отказа да каже какво е съдържанието им. Само каза, че не е "Псалм 91".

Припомняме ви, че скандалът с небостъргача "Златен век" избухна, след като стана ясно, че фирма "Артекс" е продала евтини и луксозни апартаменти на представители на управляващата партия ГЕРБ, след като се е възползвала от законова поправка, гласувана от партията, която пък е направила възможен строежът на сградата.

Никоя от въвлечените институции към момента не може да обясни дали небостъргачът е законен или не.

От Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) обявиха, че от 21 март отново са започнали проверка на строителните книжа на "Златен век". Резултатите щели да са готови другата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    121 2 Отговор
    Сакън ...не смейте ,че ще си искат обратно апартаментити....
  • 2 Сволач руска

    18 51 Отговор
    Този здравко каква руско масонска мишка е
  • 3 ghost

    103 6 Отговор
    БУТАЙ!!!

    Коментиран от #27

  • 4 Киро

    106 2 Отговор
    Архитектът на София и той деца има, 130 квадрата ще му променят мнението.
  • 5 Гъдю Гъдев

    77 1 Отговор
    Ми тези които са гласували закона сега да ходят да бутат.
  • 6 Браво

    72 8 Отговор
    Браво !!! Ботнете тая съборетина веднага !!!!!

    Коментиран от #28

  • 7 Факт

    78 5 Отговор
    Да бутнат и апартамента на Цецо също !
  • 8 Bahti

    40 4 Отговор
    Лелеее! Недейте тва са много хапарменти! Хаххахах
  • 9 Комунист

    48 2 Отговор
    То и сега има задръствания, а след тоя небостъргач трафика в Лозенец ще е непоносим!
    Но ако има хеликоптерна площадка, шефовете ще идват навреме!
  • 10 истинко

    76 4 Отговор
    Чувствам как Артекс са заложили на куция кон Цецо и шайката на ГЕРБ!!!
  • 11 Morgoth

    61 1 Отговор
    Тя че се строи законно е повече от ясно, ама тоя дето е правил закона дали не го е направил специално заради тази сграда, това увисна като въпрос и ще виси на шията и на Цветанов и на Борисов. Пък ако измислят нещо за да бутнат сградата, най-вероятно след това общината ще бъде осъдена да плати за целия масраф.
  • 12 Спрете ги, замръзере строежа!

    36 1 Отговор
    Квартала е пренатоварен, спрете ги, поне временно
  • 13 Ся да бутнат

    26 2 Отговор
    Апартамента на Цецо.................
  • 14 Zdravkov

    23 1 Отговор
    (9) (Нова - ДВ, бр. 13 от 2017 г.) Презавереното разрешение за строеж губи правно действие след изтичането на срока, за който е презаверено, ако не е започнато или съответно не е завършено строителството
  • 15 бачкатор

    28 1 Отговор
    язък за копането, бетона и джилезото... ама поне взехме некой надник екстра... ако има и други такива обекти да одиме натам...
  • 16 123

    25 2 Отговор
    И ся ко правим с апартаментите най доброто решение е да се бутне и блока на Латинка защо само Артекс да гори
  • 17 Бай Благой

    13 6 Отговор
    ТОва няма как да стане защото сградата е в доста напреднал стадий!!
  • 18 Балъка от BG

    7 15 Отговор
    Златен Век(1/3) за българо-руската мутренска олигархия!
  • 19 Балъка от BG

    4 14 Отговор
    Златен Век(1/3) за българо-руската мутренска олигархия!
  • 20 Брокер

    26 2 Отговор
    Нищо няма да съборят. В небостъргача ще бъдат апартаментите на най големите играчи от властта. Колкото по на високо толкова по скъпо, правилото важи само за небостъргачи.
  • 21 Гост

    32 1 Отговор
    За някой хора преходът беше и ще остане златен век, за други труден и гаден век.
  • 22 Цв. Цв.

    10 0 Отговор
    Да бе, да........
  • 23 Бае Слави

    15 1 Отговор
    Омазахте се бе държавници
  • 24 Стани да си легнеш

    6 1 Отговор
    И тоя ще се уреди с апартамент ,я в столицата ,я другаде ,честито.
  • 25 някой

    14 14 Отговор
    Ще бъде много глупаво, ако се събори построеното! Па било то и в името на закона... Да се дострои да където е достигнато, да се наложи яка финансова санкция, такава, че да им държи влага дълго време и това е! Но да се бута нещо построено с много труд и средства е мноого грешно! Като че ли сме арабски халифат и имаме пари- да ги ринеш!

    Коментиран от #30

  • 26 До БГ тъпанарите

    8 5 Отговор
    До всички тъпанари дето искат да се бутат сгради. Когато има нещо незаконно не трябва да се позволява да се строй !!! Ако строителството е добро като качество не трябва да се бута. Това струва пари !!! Тъпанари.
  • 27 АLFA Q 4

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "ghost":

    БУТАЙЙЙЙЙ
  • 28 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Сградата не е съборенина а наи хубавата и качествена архитектура...по скоро да бутнат кокошарниците наоколо
  • 29 Ти да видиш

    10 1 Отговор
    И защо след като веднъж е дадено разрешение за строеж трябва да се удължава ? Ааа, сетих се . За парички в кметството.
  • 30 ХММ

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "някой":

    Въпросът е принципен, ако започнат така да остаавят кой до където е стигнал със строежа ще започнат много хора да злоупотребяват с това и
    градовете за кратко време ще се превърнат в кочини.

    Коментиран от #35

  • 31 ФорсирамКенефи

    4 0 Отговор
    Дали няма да поръчат някой политик заради нечии финансови загуби ?За много пари става въпрос.
  • 32 беден

    5 3 Отговор
    Не сме толкова богата държава,че да ,,бутаме,,.Да се спре и да се довърши толкова колкото е висок в момента.Събарянето е чиста загуба и чиста злоба и глупост.На далаверистите да се забрани да са в политиката поне толкова години,колкото етажа са вдигнати.
  • 33 Софиянец от София

    2 1 Отговор
    Този чеп за какво взима заплата?(И комисионни).Сега ще си прехвърлят топката с ДНСК няколко години,докато строежа завърши.И някои пак ще се уредят с евтини апартаменти.
  • 34 инженер

    7 0 Отговор
    След ,като не питат никога хората в София искат ли да гледат етажерка ,вместо Витоша,сега да им се даде по една кирка на всички замесени и да почват да с кирки и лопати да си го бутат,та друг път да питат искаме ли да им гледаме етежерката вместо Витоша или не.
    Това са една тъпа архитектурна клика ,която унищожава българските градове с тъпи строежи...Въобще трябва да се наложи мораториум на строителството ,защото строителите няма да спрът докато не застроят всичкото свободно място.ПОсле висиме по задръствания,защото пренаселват градовете ,тия тъпи свини...
  • 35 някой

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "ХММ":

    Писах- наказанието да е впечатляващо. Например: Обекта да се одържави, или фирмата нарушител да построи за своя сметка жил. блок, който общината да раздаде на крайно нуждаещи- чрез продажба или под наем и т.н. Има доста схеми, стига да имат желание управляващите. Но не бива да се събаря построеното!
  • 36 Да го духне арх Диков

    4 0 Отговор
    Това е поправката в ал.2 т.3 ,която гербаджелъците Сашко Чибурашко Лайненков и други боклуци са направили за техните кретени Лайнартекс...








    Чл. 153. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В случаите, когато не се изисква одобряване на инвестиционен проект, разрешение за строеж се издава само въз основа на искането за разрешение и документ за собственост, за учредено право на строеж или за право да се строи в чужд имот по силата на специален закон. В разрешението за строеж се вписват видовете строителни и монтажни работи, които ще бъдат изпълнени. За постройки и съоръжения по чл. 147, ал. 1 към разрешението за строеж се прилага ситуационна скица с обозначени линии на застрояване, разстояния и височини.

    (2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2017 г.) Разрешението за строеж губи правно действие, когато:

    1. в продължение на три години от влизането му в сила не е започнало строителството;

    2. в продължение на 5 години от започване на строителството не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите;

    3. в продължение на 10 години от започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура то не е завършено или не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите за обектите по чл. 137, ал. 1, т. 1 и 2, за националните обекти, за обектите с национално значение и за обектите с първостепенно общинско значение.

    (3) (Изм. - ДВ,
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Киро

    5 0 Отговор
    А тоя боклук арх.Дики трябва да се вкара доживот в пандиза...Това нагло,тъпо говедо разпродаде София за РЗП...Някъде говореха ,че е искал по 500 евро на квадратен метър за да пробута разрешение за строеж...Нали се сещате ,защо се презсатрой България...?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хри

    4 0 Отговор
    Време е вече и собствениците на Артекс да наредят до Ветко и Маринела и сем.Баневи и цялата им измекярска строителна фирама изградена на изнудване, подкупи и шантаж да спре да съществува.
    Време е да спрат да строят. А защо не направите и проверка за сградата в градинката на КАТ София в Изток и за другите сгради на мястото на стария сервиз Изток. Интересен факт защо в квартал Изток се разрешава само на Артекс и Миратгруп да строят????
  • 41 Mango number five

    2 0 Отговор
    Е ние сме си царе на простотията, готово построено да го съборим.
  • 42 brendi

    0 0 Отговор
    Аз съм на мнение, че трябва допълнение в Закона, което да разпорежда, че неможе да се спира, освен временно, до шест месеца, строителството на многоетажни сгради, които имат завършени на груб строеж поне пет етажа.
    Какво е това строй- бутай?! Това да не са пясъчни замъци?!
    За времето докато един строеж достигне пети етаж чиновниците трябва да са решили, наред ли е всичко свързано със строежа.
    И дотогава кой взел, взел!
    Повече ме притеснява архитектурната и строителна еклектика в София. Строи се безразборно и във всевъзможни стилове.
    Аз бих обособил стар град и нов град. В стария град се строи в стар, европейски стил, в новия град се строят модерни сгради и небостъргачи на определени места.
    Пример за лош "вкус":
    Новата, многоетажна сграда на площад "Македония"!
    Грозна в архитектурно отношение и не се вписва в околната среда.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове