Last news in Fakti

3 Май, 2012 13:12 1 611 3

Дворецът в Балчик пак "ябълка на раздора" /Обновена/

  • двореца в балчик-
  • рашидов-
  • писмо-
  • иван илчев-
  • кмет балчик-
  • ботаническата градина-
  • билет
Дворецът в Балчик пак "ябълка на раздора" /Обновена/ - 1
Снимка БГНЕС

Министър Вежди Рашидов изпрати писмо до ректора на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев с предложение на проект на споразумение между Министерството на културата и Софийския университет за управлението на Държавен културен институт „Двореца” в Балчик съгласно Решението на Министерски съвет от 7 април 2011 г.
   Една година след Решението на правителството такова споразумение още не е постигнато поради липса на съгласие между страните, съобщиха от Министерство на културата.
   Министерството на култура не приема предложения от Софийския университет текст на документа, тъй като в него се съдържат неизгодни за ДКИ „Двореца” в Балчик финансови условия /неизгодно разпределяне на приходите/, противоречащи на посоченото в решението на Министерски съвет съвместно управление на Двореца и Ботаническата градина.
   Въпреки Решението на Министерски съвет, с поредица от актове и устни разпореждания, управата на Ботаническата градина не само отнема правото на жителите на Балчик за безплатен достъп (дори да преминават оттам на път за работа), но и системно нарушава условията на Решението, контролирайки достъпа на служителите, гости и контрагенти на културен институт „Културен център – „Двореца”, като по този начин се възпрепятства точното, качествено и ползотворно осъществяване на дейността на културната институция и стопанисването и управлението на сградите, инфраструктурата, обектите и съоръженията. Така вместо да помага на архитектурно–парковия комплекс Културен център „Двореца” и заедно да развиват гр. Балчик като туристическа и културна дестинация, ръководството на Ботаническата градина възпрепятства това. Освен това СУ системно извършва самоуправни действия със съоръжения и инфраструктура, има опити и за намеса в сградите, които не са под тяхно управление и това е видно от протокола, издаден от областния управител на Добрич.
   В нарушение на т. 2 на Решението на Министерски съвет – „да не се сключват договори за съвместна дейност”, СУ е сключил договори за сътрудничество.
   В тази ситуация Министерството на културата счита, че ръководството на СУ „Св. Климент Охридски” би следвало да даде ясен и категоричен отговор дали смята да спазва закона и да зачита Решението на Министерски съвет, или възнамерява да потъпква не само дългогодишните традиции и граждански права, извоювани от жителите на Балчик, а и закона, който се преподава в неговите факултети.

Факти. бг припомня, че  неотдавна кметът на Балчик Николай Ангелов поиска от СУ „Св. Св. Климент Охридски” гражданите на общината да бъдат допускани без заплащане на входни билети на територията на Университетската ботаническа градина.
Във връзка с това ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев му отговори с писмо, че това е невъзможно, тъй като правото на университета да получава приходи от имота публична държавна собственост е законово регламентирано и не е налице правно основание за освобождаване на определена категория лица от заплащане на входни билети. „Фактът, че Университетската ботаническа градина се намира на територията на Община Балчик не е достатъчно основание гражданите на града да посещават безплатно Градината, тъй като това би означавало гражданите на София да имат претенции за безплатно посещение на Зоопарка, на всички музеи и театри, намиращи се в столицата”, заявява проф. Илчев в писмото.
  Освен това, ако това се случи, то останалите граждани биха били поставени в неравностойно положение във връзка с достъпа до имот държавна собственост и по същество би представлявало дискриминационно отношение по смисъла на Закона за защита от дискриминацията , за което Университетът би могъл да бъде атакуван и по съдебен ред.
Проф. Илчев изразява готовността Университетската ботаническа градина – Балчик да
бъде отваряна за свободни посещения при организиране на масови мероприятия от страна на Община Балчик с участието на Софийския университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Михаил Иванов

    0 0 Отговор
    Ами върнете го на румънците като не можете да се разберете и да го стопанисвате по нормалния начин... Станахме за смях пред чужденците с тия две каси които бяха на входа. Цените на билетите европейски но манталитета ориенталски .... простотията ни няма граници . Дори и да поискаш да заведеш детето си на разходка в Двореца ще се замислиш ... дали си струва да влезеш при положение че можеш спокойно да го нахраниш с тия пари по бреговата алея .

  • 2 от Балчик

    0 0 Отговор
    ГРАД БАЛЧИК – КОЛОНИАЛНО ВЛАДЕНИЕ НА БОТАНИЦИ

    http://balchik.com/grad-balchik-kolonialno-vladenie-na-botanicite
  • 3 Гелме

    0 0 Отговор
    Абе хора, вие пощуряхте ли с тези публикации? Що не ви стиска да дойдете на место, да се поразходите, да поговорите с балчиклии, да попитате пенсионерите или младите майки как се дават 10 лева за градския парк? За непросветените обяснявам - ландшафтът е такъв, че няма нито един парк, почвата е бяла и камениста, варовикът е навсякъде. Най-близкото место, където може да се изгради парк е на нняколко километра извън града. Десетилетия са нужни, за да се построи и отгледа такава градина. И ако печалбарите от СУ не се бяха полакомили и не ни бяха лишили от правото си от време на време да се разхождаме там, нещата нямаше да стигнат толкова далеч.
    СЕГА НИЕ ВЕЧЕ НЕ ИСКАМЕ БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО КОМПЛЕКСА - НИЕ СИ ГО ИСКАМЕ ИЗОБЩО! И дори да остане платен, тези пари ще влизат в общината, а не в джобовете на обирджиите-ботаници. Щото за едни ботаниката е кауза, любов, наука и хоби, а за други - начин за лично облагодетелстване. За гостите на града Дворцовият комплекс е едно от националните ни чудеса, а за кликата на Косев е бизнес! При това много сериозен! Чудя се как след толкова дебати Прокуратурата не се е самосезирала и да се разрови. Интересно ще стане, ако се окажат верни думите на работещите в двореца, че част от Ботаническата градина се използва, за да се произвеждат растения и цветя, които се продават в небезивестен варненски магазин. Интересно ще бъде и да се види чия собственост е той!
    И за каква сватба ми говорите, за какви пет лева? Май намеквате, че ако Кметът не беше задомил щерка си, градът щеше да си кротува? Я се осъзнайте! Сватби се вдигат всеки ден, а ботаниците с кеф тровят най-хубавия празник на младите, само и само да покажа кой тук е шефът! Да ама на нас ни писна, и няма да позволим това да продължава. Всеки ден ще сме там - на пост № 1 за града ни.