Last news in Fakti

2 Май, 2019 14:05 3 990 26

Осъдените антимафиоти за смъртта на Чората с послание от затвора

  • чората-
  • ангел димитров-
  • антимафиоти

Посланието е съчинено в затвора в Бобов дол

Осъдените антимафиоти за смъртта на Чората с послание от затвора - 1
Снимка: БГНЕС

Петимата бивши антимафиоти от Благоевград, които бяха вкарани да излежават 7-годишни присъди по делото „Чората”, излязоха с обръщение към държавните институции, органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, медиите и гражданското общество.

Посланието е съчинено в затвора в Бобов дол, където бившият офицер Мирослав Писов и колегите му Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков се озоваха след огласеното преди броени дни решение на Върховния касационен съд.

Според него при проведената преди 14 години акция “Респект” антимафиотите носят вина за смъртта на задържания Ангел Димитров-Чората. Заподозряният като наркодилър и сводник мъж издъхна 6 минути след като беше закопчан с белезници, пише trafficnews.bg.

Заради присъдата на ВКС в Благоевград за 7 май се готви протест под мотото “Българските полицаи не са убийци”. На същата дата се очаква адвокатите на петимата полицаи да внесат официално искане за възобновяване на делото. Защитниците са категорични, че по делото “Чората” са допуснати съществени процесуални нарушения.

Ето какво са написали Писов и компания в своето послание от затвора в Бобов дол:

Бием камбаната за опасността от мракобесието на тъмните сили на прехода, които убиват живота и бъдещето на България.

НЕВИННИ СМЕ и сме ОСЪДЕНИ НЕСПРАВЕДЛИВО! За това, че сме изпълнявали обществения си договор с родината – участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета, след като с престъпления бяха манипулирани фактите по обективните причини, довели до настъпване смъртта на задържаното лице, български съд каза на нас и на Вас – всички български граждани, че всъщност полицаите сме умишлени убийци.

От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена!

От първия момент до днес сме оказвали пълно съдействие за провеждане на всички поискани действия по разследването и провеждане на образуваните производства.

Но и впоследствие ни се наложи да се борим с неистови усилия с действията на престъпни интереси, реализирани чрез институции на държава, намираща се в безпомощно състояние от хватката на мракобесието.

Първоначално експертите след извършена аутопсия установиха и посочиха като причина за настъпилата смърт на задържаното лице “остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност”.

Без да се изчака заключението на назначените от разследващите експерти, по искане на роднините на Ангел Димитров са назначени нови експерти – посочени поименно от тях.

Така проф. Раданов извършва формална реаутопсия на трупа, който е престоял без следствен надзор и на нерегламентирано място 9 дни. Проф. Раданов прави заключението си, без да е иззел надлежно, без да е изследвал и да е съхранил посочените за иззети проби при реаутопсията, както и дори без да виждал аортата, за която твърди, че е разкъсана от нанесен удар от полицаите. Проф Раданов е дал НЕВЯРНО заключение, което, установено след проведено разследване, представлява ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Обещано ли беше на проф. Раданов, че няма да бъде допусната друга експертиза – защото именно това се случи – повече от три години – на досъдебното производство и впоследствие на четири съдебни инстанции се борихме за правотата си – и с неистови усилия успяхме да бъде допусната друга съдебномедицинска експертиза – едва след като бе представено заключението на експерт от САЩ.

Пет последващи съдебномедицински експертизи, извършени от осемнадесет водещи специалисти, категорично отрекоха заключенията, направени от експертизата на проф. Раданов – категорични са всички, че настъпилата смърт няма травматичен произход – констатираните травми – всички са леки, и както поотделно, така и в съвкупност не могат и не са причинили смъртта на лицето – за което сме обвинени по това дело. Категорични са експертите, че няма данни да е нанасян описаният от проф. Раданов побой.

И след 14 години разследване и заседания, в дните преди Възкресение Христово, някой реши и “издаде присъда”, потвърждавайки тази, произнесена през 2008 година, която се позовава само на “експертното”, но НЕВЯРНО и ПРЕСТЪПНО заключение, дадено от проф. Раданов.

Такава присъда е издадена срещу българските полицаи и българското МВР. Защото на наше място можеше да бъде всеки служител на МВР, както и всеки един от десетките колеги, които бяха включени в операцията. Тази присъда, както и обвинението, почиват на лъжите и неверните твърдения на проф. Раданов – самоубил се в хода на съдебното производство.

От всички 30 души свидетели по делото тези присъди ползват само и единствено свидетелските показания на двете сестри – на 16 и 18 г. – по-малката от тях – интимна приятелка на Димитров, с когото са се запознали, след като той им е уредил да си вземат изпити в гимназията и който е употребявал и им е показвал как се употребява кокаин.

С тази присъда е прието от съда като утежняващо вината обстоятелство – фактът, че Писов посреща дошлия дежурен патрул на улицата далеч от инцидента и го изпраща да доведе поемни лица, което направил с цел да се постигне и укрие целения резултат!!??!!

Съдът приема, че от прочита на протоколите и прослушване на записите на телефона може да се направи предположение, че мъжът, чийто глас е записан, се занимава главно със свеждане към проституция.

Но поради това, че телефонният номер не е регистриран на Ангел Димитров – не е доказано, че е неговия глас. /Как тогава след прослушване именно на тези телефон – на мястото на срещата и интимната си приятелка се озовава точно Ангел Димитров?/.

Съдът приема, че “заплахите, които обектът на разработката отправя към тези проституиращи жени, не са с цел да ги сведе към проституция, а с цел да изпълняват задължението си да изпращат пари”, поради което не вижда данни за извършено престъпление!

Съдът приема „освен СРС по делото са налице доказателствени средства, както и обективни находки, че Ангел Димитров понякога употребявал кокаин /показанията на приятелките му и намерения кокаин в урината при аутопсията/, и заключава: “От тях може да се съди, че той е ползвал или е намирал на други лица по тяхна молба кокаин за лична консумация, но не и че се е занимавал с пласиране на наркотици на много други лица.” !?!?

Лъжата в тази присъда явно ползва внушенията чрез медиите и на снимки на трупа на Димитров, без да се пояснява, че причината да изглежда така трупът е начинът, по който е настъпила смъртта – картина на бързо настъпила смърт – изразеното посиняване се дължи на остър кръвен застой в резултат на внезапно спиране на сърцето.

Този съдебен процес започна с тежко нарушаване и несъобразяване на правилата на наказателното производство и на нашите права! За съжаление – така и завършва за момента. Още преди започване на делото СЪДЪТ ОТКАЗА да разглежда внесеното от прокурора обвинение – за причиняване на смърт по непредпазливост, и даде задължаващи прокурора указания – да внесе обвинение за извършено умишлено убийство, извършено по особено жесток начин – с нанесен побой по особено мъчителен начин и на лице в безпомощно състояние.

Прокурорът внесе отново повдигнатото обвинение – за причиняване на смърт по непредпазливост, и след повторните указания и отказ от съда да гледа делото поиска отвод на съдията. Резултатът бе, че отстраниха прокурора от делото, определиха нов прокурор, който чинно изпълни и изпълняваше защита на експертизата на проф. Раданов.

Този прокурор беше повишен в развитието на делото и впоследствие се явяваше като прокурор и в апелативната инстанция.

А съдията, дал указания какво обвинение да се повдигне, още преди да е проведено пълно разследване, гледа делото и произнесе първата осъдителна присъда – 91 г. лишаване от свобода.

Тежко нарушение на правата ни бе извършено и при разглеждане на делото от Съда по правата на човека в Страсбург, на което дело не сме участвали, а на съда са представени само избирателно обслужващи жалбоподателите доказателства, без дори да е споменато, че заключенията на експертизата на проф. Раданов са категорично отхвърлени и е установено, че невярното заключение е извършено престъпление.

И тези присъди са произнесени “В името на народа”?! Призоваваме, сега вече не сме задължени да мълчим за доказателствата по делото – да бъдат разсекретени и публикувани всички доказателства по делото – да се чуят записите от СРС, прилагани на Ангел Димитров почти 6 месеца, защото на нашето общество и на нас ни е нужна оценката на народа. Тези присъди не са произнесени в интерес на народа и на обществото! Нас няма за какво да ни наказвате – ние изпълнихме задълженията си, както изисква законът и моралът.

Нас няма за какво да ни превъзпитавате – ние сме доказали службата си към обществото, самосъзнанието и отговорността си.

Ние не сме лъгали – винаги съдействахме.

Ние няма за какво да бъдем наричани убийци и изпращани в затвора като тежки криминални и общественоопасни престъпници – интерес да ни унижава има само престъпният свят.

С болка констатираме, че го постига. Но и НИЕ НЯМАМЕ ВИНА, поради което Ви призоваваме да обърнете специално внимание на този забравен случай и да ни подкрепите в борбата да бъде забелязана истината, която тропаше на вратата на съда, но явно някой смени бравата.

Всички човешки граници по този случай бяха прекрачени.

Явно трябва – ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС

С огромни признателност и благодарност към всички, които са и бяха до нас в тази нечестна и несправедлива борба, и ПРИЗОВАВАМЕ Уважаеми граждани, колеги, управляващи, общественост, ПОДКРЕПЕТЕ НИ В ОТСТОЯВАНЕТО НА ИСТИНАТА и ТЪРСЕНЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ, нека тази система да се осъзнае, че е призвана да осъществява изкуството на ДОБРОТО и СПРАВЕДЛИВОСТТА, а не да служи на мракобесието.

28 април 2019 г.,

о.р. Мирослав Писов затвора гр. Бобов дол, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски, Георги Калинков


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам

    67 1 Отговор
    Кой беше главен секретар на МВР преди 14 години, защо той не е в затвора, като оперативен ръководител на операция "Респект"??? Докога ще горят само долните бушони, а лицето Б.М.Борисов ще се разминава като невидял, нечул, неразбрал ...

    Коментиран от #18

  • 2 Хахах

    26 31 Отговор
    Чората се е самоубил от бой, докато е бил с белезници !!!
    Може да е боклук, но е бил съвсем умишлено убит от тези полицаи-убийци. По делото има стряскащи данни за полицейска бруталност и жестокост. Не само тези полицаи са за затвора … има поне още 50 за дранголника, защото са убили човек, след като са му сложили белезници. Полицаите трябва да разберат, че имат правото на сила, докато сложат белезници. След това е престъпление !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Глупости

    28 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хахах":

    Умишлено е убит от полицаите, обаче не е станало самоинициативно, а е било разпоредено може би от ББ, тогавашният ГлавСек на МВР.

    Коментиран от #19

  • 4 Дедо

    12 5 Отговор
    Северинчо се гаври с жена и я убива изключително жестоко - 30 години затвор!...Полицаи ступват Северинчоподобен оказващ съпротива при арест и той се гътва - общо 35 години!
  • 5 Болен Синигеров

    28 5 Отговор
    А някой спомня ли си Чакъра - от Харманли?
    Помните ли кой лично го взриви с РПГ?
    Лицето Бойко Методиев Борисов кога ще поеме вината си?
  • 6 Съмнения

    7 9 Отговор
    Съмнявам се че полицаите са направили тази поразия.Сложен казус и изисква много професионализъм за доказване или отхвърляне на вина.Иначе другите полицаи ще имат страхове при ежедневната си работа ако тук има грешка в присъдите.След толкова години в затвора.Трябва истина и справедливост.
  • 7 Ахмак

    17 7 Отговор
    Време е за ОМРЕТА!!!
    След като сте знаели, господа бивши полицай, че този професор Раданов,ще излъже,защо не го "профилактирахте'?
    Три седмици в ортопедия, и ще забрави за мизерните парици, взети за да ви натопи.
    Защо не предприехте мерки,срещу прокурора и съдията - знаели сте ,че ще ви "сготвят" , а не сте реагирали?
    Разчитали сте на "силата на Правото" ?
    Да де, ама сега в територията на власт са джендърите от ГРОБ, които майка си продават, само и само да се харесат на презокеанските си господари!
    ОМЕРТА ОМЕРТА ОМЕРТА

    Коментиран от #8

  • 8 друг ахмак

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ахмак":

    Знаеш ли какво значи ''омерта''?

    Коментиран от #10

  • 9 Бивш полицай

    16 3 Отговор
    В момента съм извън България и нямам намерение да се връщам от подобна тъпотия Задържах мулета с 210000хиляди Евро Опсах парите до стотинка Задържах лицата пренасящи парите от дрога и МВР МИ БЛАГОДАРИ КАТО БЯХ ИЗПРАТЕН НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ РЕПОДБОР и естествено заключението беши че не съм годен за служба в МВР съдът ме възстанови и след това напуснах по собствено желание Иначе щях и аз да съм в Бобов дол по не коя скалъпена простотия като на тези колеги В БЪЛГАРСКОТО МВР ИМАШ САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРАВА НЕ и трябва да СЛУШКАШ защото иначе те чака подобна съдба
  • 10 БАЙ МИЛЕ

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "друг ахмак":

    КОЙТО НЕ МЪЛЧИ,ЩЕ УМРЕ-ТОВА Е ОМЕРТА.........ЗАКОНА НА НДРАНГЕТА- КАЛАБРИЙСКАТА МАФИЯ
  • 11 Ники

    11 6 Отговор
    Значи реално са го убили , и вероятно не е умишлено , 100% хи е псувал нещо и са му разбили главата .. ама да убиеш човек от бой си е сериозна работа , да си излежават присъдите и това е ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 чичо Гошо

    3 1 Отговор
    Камери на реверите на всички полицаи!
  • 14 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Пази боже от "вещи" лица...
  • 15 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Аз мисля, че не е логично, петима души да бият един човек с белезници до степен - убийство ! Когато е с белезници, т.е. вързан,и един му е достатъчен.Има си специалисти по разследване на подобни случаи и ако всичко е коректно - истината ще излезе на яве рано или късно. И какво иска да покаже българската държава с този случай - че видиш ли, ние спазваме правата на човека. А в този човек дали въобще е имало нещо човешко? Не бива да съдим отдалеч.......Впрочем работата на редовия полицай е по-вече от отвратителна!! Особено в тези години на безправие и тотална корупция. Ние виждаме как ежедневно полицаи са бити и унижавани от недобросъвестни граждани. Виждаме и некадърни началници да пращат на смърт полицейски служители без всякаква отговорност на недообмислени акции.....Нима това не се вижда и знае от техните ръководители, нима не се вижда от политиците ни ? Четете коментар № 9 "Бивш полицай " - все има нещо гнило. Някой са му наслагали плюсове , други минуси - а правдата на дъното на морето............
  • 16 стоян георгиев

    4 11 Отговор
    тия боклуци не трябва да се наричат полицаи.и присъдите им са твърде малки.ква е тази наглост сега да пишат писма и да искат онивиняване.могат да кажат само и единствено защо го направиха?кои ги накара да го убият?щото те не са деиствали заради защитата на гражданите или закона ,а бяха намни биячи със значки.побоя над чората не е бил единствения такъв ,а мотивите за въпросните побои и убииства нямат нищо общо със спзаването на закона и сигурността на гражданите,както те сега се опитват да изкарат.

    Коментиран от #22

  • 17 ИВАН

    2 9 Отговор
    Малки, нищожни са тези присъди за това престъпление - тия не са и българи, но къде е началника им - той трябва да е с най-голяма присъда, защото не е пряк изпълнител, но е вдъхновител на това УБИЙСТВО
  • 18 само отговарям

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "само питам":

    Б.М. Борисов не е главен секретар по време на акцията!!! Той подава оставка още при обявяването на името на новия министър на В. Р Румен Петков!!!
  • 19 глупости на търкалета

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости":

    Тогавашния секретар на МВР се казва Илия Илиев!!! Бойко Борисов е главен секретар до 19 септември 2005 година и си подава оставката защото е не възможно да работи като подчинен на министър Румен Петков !Операция "респект" е проведена на 10 ноември тоест почти два месеца след оставката на Б. Борисов и за нея носят отговорност И. Илиев и Румен Петков които според мен са не по- малко виновни от преките извършители!!!
  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    За съжаление хората не вярват много в полицията,защо ли?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Цар Вул

    2 1 Отговор
    Да си излежават присъдите и после като искат да съдят България в Страсбург!Щом на всички инстанции са ги осъдили,т,ва е положението пичове!!Много насериозно се взимате!!Първо сигнално действие:Първо биете после мислите!!А качулката на главата аз ли я сложих!То бива бива:АМА СЛОН ЗА МЕЗЕ!Като Пловдивския доктор!!Стреля,а после "Олеле,той ме нападна и други глупости"!Малко Ви е наказанието!Затвор/общежитие/от открит тип?!?!?!Може да излизате,да бачкате и ще излезете за отрицателно време!!К,во се прайте на "ощипана мома"!"Всички сте от един дол дренки"!Не знаете ли,че в България действа закона"ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО"!
    Е,НЕ УСПЯХТЕ ДА ДОКАЖЕТЕ ОБРАТНОТО И СЕГА СИ ТРАЙТЕ ЗАЩОТО
    МИЛОСТ НЯМА ДА ДОЧАКАТЕ!
  • 25 ПЕШО

    3 0 Отговор
    тези с само изпълнители .такива животни са повечето сержанти в мвр.некой ги е пратил да го пребият.и в чия полза е било?друг да е на мястото на чората защото той не се харесва на некой началник на полицията.така им се пада на такива прасета като пребиват без съд.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове