Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Осъдените антимафиоти за смъртта на Чората с послание от затвора

Посланието е съчинено в затвора в Бобов дол

Публикувана: 2 Май, 2019 14:05
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2598
Осъдените антимафиоти за смъртта на Чората с послание от затвора
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ

Петимата бивши антимафиоти от Благоевград, които бяха вкарани да излежават 7-годишни присъди по делото „Чората”, излязоха с обръщение към държавните институции, органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, медиите и гражданското общество.

Посланието е съчинено в затвора в Бобов дол, където бившият офицер Мирослав Писов и колегите му Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков се озоваха след огласеното преди броени дни решение на Върховния касационен съд.

Според него при проведената преди 14 години акция “Респект” антимафиотите носят вина за смъртта на задържания Ангел Димитров-Чората. Заподозряният като наркодилър и сводник мъж издъхна 6 минути след като беше закопчан с белезници, пише trafficnews.bg.

Заради присъдата на ВКС в Благоевград за 7 май се готви протест под мотото “Българските полицаи не са убийци”. На същата дата се очаква адвокатите на петимата полицаи да внесат официално искане за възобновяване на делото. Защитниците са категорични, че по делото “Чората” са допуснати съществени процесуални нарушения.

Ето какво са написали Писов и компания в своето послание от затвора в Бобов дол:

Бием камбаната за опасността от мракобесието на тъмните сили на прехода, които убиват живота и бъдещето на България.

НЕВИННИ СМЕ и сме ОСЪДЕНИ НЕСПРАВЕДЛИВО! За това, че сме изпълнявали обществения си договор с родината – участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета, след като с престъпления бяха манипулирани фактите по обективните причини, довели до настъпване смъртта на задържаното лице, български съд каза на нас и на Вас – всички български граждани, че всъщност полицаите сме умишлени убийци.

От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена!

От първия момент до днес сме оказвали пълно съдействие за провеждане на всички поискани действия по разследването и провеждане на образуваните производства.

Но и впоследствие ни се наложи да се борим с неистови усилия с действията на престъпни интереси, реализирани чрез институции на държава, намираща се в безпомощно състояние от хватката на мракобесието.

Първоначално експертите след извършена аутопсия установиха и посочиха като причина за настъпилата смърт на задържаното лице “остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност”.

Без да се изчака заключението на назначените от разследващите експерти, по искане на роднините на Ангел Димитров са назначени нови експерти – посочени поименно от тях.

Така проф. Раданов извършва формална реаутопсия на трупа, който е престоял без следствен надзор и на нерегламентирано място 9 дни. Проф. Раданов прави заключението си, без да е иззел надлежно, без да е изследвал и да е съхранил посочените за иззети проби при реаутопсията, както и дори без да виждал аортата, за която твърди, че е разкъсана от нанесен удар от полицаите. Проф Раданов е дал НЕВЯРНО заключение, което, установено след проведено разследване, представлява ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Обещано ли беше на проф. Раданов, че няма да бъде допусната друга експертиза – защото именно това се случи – повече от три години – на досъдебното производство и впоследствие на четири съдебни инстанции се борихме за правотата си – и с неистови усилия успяхме да бъде допусната друга съдебномедицинска експертиза – едва след като бе представено заключението на експерт от САЩ.

Пет последващи съдебномедицински експертизи, извършени от осемнадесет водещи специалисти, категорично отрекоха заключенията, направени от експертизата на проф. Раданов – категорични са всички, че настъпилата смърт няма травматичен произход – констатираните травми – всички са леки, и както поотделно, така и в съвкупност не могат и не са причинили смъртта на лицето – за което сме обвинени по това дело. Категорични са експертите, че няма данни да е нанасян описаният от проф. Раданов побой.

И след 14 години разследване и заседания, в дните преди Възкресение Христово, някой реши и “издаде присъда”, потвърждавайки тази, произнесена през 2008 година, която се позовава само на “експертното”, но НЕВЯРНО и ПРЕСТЪПНО заключение, дадено от проф. Раданов.

Такава присъда е издадена срещу българските полицаи и българското МВР. Защото на наше място можеше да бъде всеки служител на МВР, както и всеки един от десетките колеги, които бяха включени в операцията. Тази присъда, както и обвинението, почиват на лъжите и неверните твърдения на проф. Раданов – самоубил се в хода на съдебното производство.

От всички 30 души свидетели по делото тези присъди ползват само и единствено свидетелските показания на двете сестри – на 16 и 18 г. – по-малката от тях – интимна приятелка на Димитров, с когото са се запознали, след като той им е уредил да си вземат изпити в гимназията и който е употребявал и им е показвал как се употребява кокаин.

С тази присъда е прието от съда като утежняващо вината обстоятелство – фактът, че Писов посреща дошлия дежурен патрул на улицата далеч от инцидента и го изпраща да доведе поемни лица, което направил с цел да се постигне и укрие целения резултат!!??!!

Съдът приема, че от прочита на протоколите и прослушване на записите на телефона може да се направи предположение, че мъжът, чийто глас е записан, се занимава главно със свеждане към проституция.

Но поради това, че телефонният номер не е регистриран на Ангел Димитров – не е доказано, че е неговия глас. /Как тогава след прослушване именно на тези телефон – на мястото на срещата и интимната си приятелка се озовава точно Ангел Димитров?/.

Съдът приема, че “заплахите, които обектът на разработката отправя към тези проституиращи жени, не са с цел да ги сведе към проституция, а с цел да изпълняват задължението си да изпращат пари”, поради което не вижда данни за извършено престъпление!

Съдът приема „освен СРС по делото са налице доказателствени средства, както и обективни находки, че Ангел Димитров понякога употребявал кокаин /показанията на приятелките му и намерения кокаин в урината при аутопсията/, и заключава: “От тях може да се съди, че той е ползвал или е намирал на други лица по тяхна молба кокаин за лична консумация, но не и че се е занимавал с пласиране на наркотици на много други лица.” !?!?

Лъжата в тази присъда явно ползва внушенията чрез медиите и на снимки на трупа на Димитров, без да се пояснява, че причината да изглежда така трупът е начинът, по който е настъпила смъртта – картина на бързо настъпила смърт – изразеното посиняване се дължи на остър кръвен застой в резултат на внезапно спиране на сърцето.

Този съдебен процес започна с тежко нарушаване и несъобразяване на правилата на наказателното производство и на нашите права! За съжаление – така и завършва за момента. Още преди започване на делото СЪДЪТ ОТКАЗА да разглежда внесеното от прокурора обвинение – за причиняване на смърт по непредпазливост, и даде задължаващи прокурора указания – да внесе обвинение за извършено умишлено убийство, извършено по особено жесток начин – с нанесен побой по особено мъчителен начин и на лице в безпомощно състояние.

Прокурорът внесе отново повдигнатото обвинение – за причиняване на смърт по непредпазливост, и след повторните указания и отказ от съда да гледа делото поиска отвод на съдията. Резултатът бе, че отстраниха прокурора от делото, определиха нов прокурор, който чинно изпълни и изпълняваше защита на експертизата на проф. Раданов.

Този прокурор беше повишен в развитието на делото и впоследствие се явяваше като прокурор и в апелативната инстанция.

А съдията, дал указания какво обвинение да се повдигне, още преди да е проведено пълно разследване, гледа делото и произнесе първата осъдителна присъда – 91 г. лишаване от свобода.

Тежко нарушение на правата ни бе извършено и при разглеждане на делото от Съда по правата на човека в Страсбург, на което дело не сме участвали, а на съда са представени само избирателно обслужващи жалбоподателите доказателства, без дори да е споменато, че заключенията на експертизата на проф. Раданов са категорично отхвърлени и е установено, че невярното заключение е извършено престъпление.

И тези присъди са произнесени “В името на народа”?! Призоваваме, сега вече не сме задължени да мълчим за доказателствата по делото – да бъдат разсекретени и публикувани всички доказателства по делото – да се чуят записите от СРС, прилагани на Ангел Димитров почти 6 месеца, защото на нашето общество и на нас ни е нужна оценката на народа. Тези присъди не са произнесени в интерес на народа и на обществото! Нас няма за какво да ни наказвате – ние изпълнихме задълженията си, както изисква законът и моралът.

Нас няма за какво да ни превъзпитавате – ние сме доказали службата си към обществото, самосъзнанието и отговорността си.

Ние не сме лъгали – винаги съдействахме.

Ние няма за какво да бъдем наричани убийци и изпращани в затвора като тежки криминални и общественоопасни престъпници – интерес да ни унижава има само престъпният свят.

С болка констатираме, че го постига. Но и НИЕ НЯМАМЕ ВИНА, поради което Ви призоваваме да обърнете специално внимание на този забравен случай и да ни подкрепите в борбата да бъде забелязана истината, която тропаше на вратата на съда, но явно някой смени бравата.

Всички човешки граници по този случай бяха прекрачени.

Явно трябва – ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС

С огромни признателност и благодарност към всички, които са и бяха до нас в тази нечестна и несправедлива борба, и ПРИЗОВАВАМЕ Уважаеми граждани, колеги, управляващи, общественост, ПОДКРЕПЕТЕ НИ В ОТСТОЯВАНЕТО НА ИСТИНАТА и ТЪРСЕНЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ, нека тази система да се осъзнае, че е призвана да осъществява изкуството на ДОБРОТО и СПРАВЕДЛИВОСТТА, а не да служи на мракобесието.

28 април 2019 г.,

о.р. Мирослав Писов затвора гр. Бобов дол, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски, Георги Калинков

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Александър Лукашенко
Куриозната ситуация се случи преди среща на високо равнище между президентите на Беларус и Русия
Президентът на Беларус Лукашенко се обърна към руския президент с „Дмитрий Анатолиевич“. Путин прие грешката шеговито и отговори: „Говорите правилно, парите са си там"

Още бисери