Last news in Fakti

4 Май, 2012 16:01 1 225 1

Оспорват конфискацията пред КС

  • бсп-
  • конфискация-
  • конституционен съд-
  • дпс
Оспорват конфискацията пред КС - 1
Снимка: БГНЕС

Законът за конфискация на незаконното имущество най-вероятно ще бъде атакуван пред Конституционния съд, стана ясно от средите на опозицията. „Гражданите и бизнесът не заслужават да бъдат мачкани допълнително. Това е репресивен и мракобеснически закон, който просто плаче за Конституционния съд“, заяви острието на социалистите Мая Манолова.

Червената депутатка, която бе един от най-активните оратори по време на изтощителните 5-дневни дебати, не се съмнява, че най-опасните текстове от закона ще бъдат оспорвани и отменени от КС. „Особено в периода на изборите, законът ще смачка всеки, който е дръзнал да се опълчи срещу управляващите", отбеляза депутатът в кулоарно изявление пред журналисти.

Същото заподозря и зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров: законът позволявал да се създаде жестока репресивна машина на управляващата партия, която да бъде използвана в изборите

ДПС ще анализира закона и вероятно ще реши да оспорва някои от текстовете му пред КС, стана ясно от думите му. „В сегашния си вид законът застрашава имуществото и правата на обикновените граждани“, категоричен е той. „Проверките ще се извършват тайно, без право на защита“, предупреди Бисеров, изтъквайки че това нарушава права, заложени в конституцията.

Мая Манолова припомни, че ГЕРБ почти сами са приели закона, като за най-спорните текстове не получили подкрепа от другите парламентарни сили. Нейното мнение е, че законът заслужава да се стовари върху управляващите, защото „така е в политиката - който взима конюнктурни решения с цел политическа изгода, обикновено накрая го отнася той“.

Хората на Ахмед Доган пък смятат, че скоро законът, за който премиерът бе подготвил оставка в случай на провал, ще се окаже излишен. Причината е, че Европейският парламент обсъжда директива за борба с организираната престъпност чрез механизмите на конфискация.

На обратното мнение е депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов, според когото няма основание за оспорване на закона: „Мисля, че няма нито един противоконституционен текст, тоест няма за какво аз лично да се притеснявам. В края на краищата Конституционният съд е този, който ще реши, ако бъде сезиран”, подчерта той.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви сутринта по бТВ, че няма никакъв списък с лица за саморазправа. „Когато на един човек всичко му е наред, няма никакво значение дали ще го проверяват една или две години“, аргументира се той.

Все още не е ясно кога ще започне събирането на нужните 48 подписа, за да бъде пратен закона при конституционните съдии.

Законът предвижда възможност за конфискация след гражданска процедура, без да се чака влизане в сила на присъда за криминални дейности, какъвто беше досегашният случай. Придобита през последните пет години собственост, чиято равностойност надвишава с 250 000 лева /128 000 ЕUR/ декларираните приходи ще бъде замразена още от етапа на наказателното разследване.

Тя ще може да бъде конфискувана, ако не може да бъде доказан легален произход, независимо от резултатите от наказателната процедура.

Парламентът прие окончателно снощи тежкия закон, който трябва да санкционира необяснимото забогатяване. Подобен закон бе препоръчано от Европейската комисия, започна го вицепрезидентът Маргарита Попова, а после проектът бе преработен от екипа на новия министър Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    0 0 Отговор
    Spored men purvo triabva da se razsledva tazi 4ervena deputatka, yavno ima za kako da e tolkova deina, kakto tia taka i vsi4ki 4erveni deputati ot BSP!?!? li4no men toia zakon niama da mi se otrazi dori da me razsledvat i 10 godini ne vizdam ot kakvo mogat da se strahuvat obiknovenite grazdani...spekulazia i nasazdane na strah, poznatite priomi na BKP-BSP!!!