Last news in Fakti

4 Май, 2012 08:02 2 030 2

АФП: България със закон за конфискацията

  • конфискация
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският парламент прие окончателно в четвъртък вечерта закон за конфискация на имущество, който трябва да санкционира необяснимото забогатяване. Приемането на този закон бе препоръчано от Европейската комисия, коментира АФП.

Законът, който трябва да има възпиращ ефект върху организираната престъпност и корупцията, бе приет в края на петдневни маратонски дебати, за да може да бъде взет под внимание в следващия доклад на Брюксел за напредъка на България в областта на правосъдието.

Законът предвижда възможност за конфискация след гражданска процедура, без да се чака влизане в сила на присъда за криминални дейности, какъвто беше досегашният случай. Придобита през последните пет години собственост, чиято равностойност надвишава с 250 000 лева /128 000 ЕUR/ декларираните приходи ще бъде замразена още от етапа на наказателното разследване.

Тя ще може да бъде конфискувана, ако не може да бъде доказан легален произход, независимо от резултатите от наказателната процедура.

Заподозрените в административно нарушение, което би могло да доведе до облагодетелстване със 150 000 лева /77 000 EUR/ и повече, рискуват също конфискация на такава стойност.

Социалистическата опозиция потвърди, че този закон, който ще влезе в сила след 6 месеца. Ще отвори пътя за преследване на политически противници и на опозиционни на властта бизнесмени.

От приемането й в ЕС през 2007 г. България е обект на стриктно наблюдение от Брюксел, за напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност, припомня БГНЕС. София и Букурещ разчитат на положителна оценка в очаквания през юли следващ доклад на Комисията, за да подобрят шансовете си за влизане в шенгенското пространство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без увъртъния

    1 0 Отговор
    Хайде, стига с тая крокодилска "загриженост" на червените хайдуци за имуществото на "обикновените" хора. Който не може да докаже законността на придобитите от него и семейството му пари и собственост, не е "обикновен" човек ! Той е мошенник ! А една нормална демократична държава трябва да е в състояние да респектира организираната престъпност, мошенниците и крадците и да не допуска незаконно обогатяване ! Абсурдно е да твърдиш, че се нарушават конституционните "човешки" права на мошенниците !
  • 2 Калугера

    0 0 Отговор
    Първият клиент на закона трябва да е Цецо крадецо.Мястото му е в зандана............за дълго.