Last news in Fakti

5 Май, 2012 09:28 4 783 13

Как София се опитва да впечатли Брюксел

  • конфискация-
  • закон
Как София се опитва да впечатли Брюксел - 1
Какво ли ще стане с тези имоти заснети от НАП през 2010 г.?
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Край на безгрижието за незаконно забогателите хора в България! Парламентът на най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС прие съответен закон. С него София май иска да впечатли Брюксел, коментират чуждите медии, съобщава Дойче веле.

За първи път след промените, настъпили преди повече от 20 години, България се сдобива със Закон за отнемане на имуществото на мафията, отбелязват агенциите ДПА и Франс прес. Той предвижда конфискация на незаконно придобито имущество, чиято стойност надвишава нетния доход на съответния притежател с повече от 250 000 лева. Предвидената давност е 15 години.

Недосегаемите

Опозицията смята закона за репресивен и дори противоконституционен, поради което се закани да го даде на Конституционния съд. Аргументите: законът не защитавал гражданите от произвол и доносничество и щял да бъде използван като инструмент срещу политически и икономически противници. Цитирана е правосъдната министърка Диана Ковачева, която уточнява, че за мярката е настоявала Европейската комисия. Допълва се, че законът е бил приет ударно и във връзка с пристигащите в понеделник експерти от Брюксел, които ще пишат следващия доклад за България.

Според агенция Ройтерс, с новия закон София се надява да постигне някакви видими резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията - и така да впечатли Брюксел. Повече от 20 години след промените България остава в плен на мафията и корупцията, а хората с дебели връзки са на практика недосегаеми. Именно в това се цели новият закон - да сложи край на чувството за безнаказаност у самозабравилите се, пише Ройтерс и добавя: Най-бедната страна-членка на ЕС е същевременно и най-корумпираната сред 27-те, отбелязва агенцията, като се позовава на "Трансперънси интернешънъл".

За да излезе от мониторинговия механизъм, България трябва да убеди ЕК, че е правова държава, която много стриктно прилага законите срещу всякакви мафиотски практики. По този въпрос България напоследък изостана от Румъния, която има сходни проблеми и която също остава под наблюдение.

Юли - месецът хикс

С новия закон София обявява война на хората, които не могат да обяснят произхода на богатството си, четем още в информацията на Ройтерс. Специална комисия ще разследва също и лица с влязъл в сила акт за административно нарушение, създал облага на стойност над 150 000 лева - например при укриване на данъци. Собствеността ще бъде "замразявана" още от етапа на наказателното разследване и ще се конфискува, ако не може да бъде доказан легален произход - независимо от резултатите от наказателната процедура.

България се надява през юли да получи положителен доклад от Брюксел, който да й помогне да сломи съпротивата на Холания срещу приема на страната в Шенген, отбелязва на свой ред агенция Франс прес.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Червенков

    1 1 Отговор
    mutrenska istoriq se zaformi pak v BG. da im vzemat vsi4ko zashto i bez tova e nezakonno :)i pridobito po prestupen na4in :)
  • 2 Иван

    2 1 Отговор
    Поредният закон само на"хартия"...
  • 3 ГОШО

    1 1 Отговор
    Холандия много-добре знае положението ни и никога няма да даде съгласието си нашите крадци и убийци и ЦИГАНИ да ходят насам натам без никой да ги не закача.
    Ако ще и още 100 закона да се приемат както каза колегата "на хартия" пак си оставаме мизерници :(((
  • 4 Радо

    0 0 Отговор
    Едва ли Холандия ще ни повярва само думи докато не се покаже че за корупцията и престъпленията няма прошка не може да става въпрос за шенген. Има толкова хора с 30-40 висящи дела а се разхождат безнаказано едва ли в някоя друга бананова република има такова нещо. Колкото и да се пъне Боко два въртолета не са билет за шенген!!!
  • 5 европеец

    0 0 Отговор
    Така е Радо , убийци се разхождат на свобода с условни присъди а гладното циганче откраднало пиле за да се нахрани лежи в затвора с месеци. Сигурно не в Европа ами и в цял сват няма като Ганьовата анархия. Събориха 2 плевника и 2 бараки а големите незаконно построени хотели по морето никой не ги закача,ама нали гарга на гарга око не вади и всичко ще остане на хартия. В България законите са създадени за да НЕ се спазват.
  • 6 ангелов

    0 0 Отговор
    Според мен трябва да се направят 2-3 основни неща.Едното е,че трябва да се намерят средства да се построят 2 строги затвора в каменни местности настрани от населени места.Там да бъдат вкарвани под много строг контрол разни ей такива 20-30 год.келемета с дебели вратове и остригани глави,които се правят на биячи и изпълняват мокри поръчки на някои хора.Тъй като тези момчета са млади и имат много енергия за изразходване да се извеждат в чукарите всеки ден да чукат камъни та да изразходват енергията която имат.В същото време поне веднъж в седмицата да бъдат показвани по телевизията директно,като чукат камъните та да видят бъдещите кандидат биячи,какво ги очаква ако се захванат утре с такива дейности.Същото нещо да се отнася и за останалите ''хубавци''с дебели портфейли,които смятат,че са някои.По този начин смятам,че ще се ограничат нещата до голяма степен.А това дали ще се спазва този закон е друга тема.
  • 7 Котарака

    0 0 Отговор
    От край време убийците са в парламента,мин. съвет и кметските кресла.Всичко останало е ПУНТАМАРА.
  • 8 iti

    0 0 Отговор
    danebi v evropa daneznaiat 4e bez podkrepata na vlasta niama daima absoliutno nikakva mafia.mafiatae vav parlamenta drugite tam mutri svodnizi dilari ipro4ei satexni rabotnizi nakoitose kazva kakvo danaraviat. i ako tova nego znaiat i dezata v dezkata gradina ve4e.
  • 9 Валери Георгиев

    0 0 Отговор
    затворите ги има Белене и Скравена си стоят само трябва да се пооблагородят малко.само че престъпниците не могат да стигнат до там защото са много болни. последен пример Алексеи Петров когато е постъпил в ДАНС е представил медицинско за абсолютно здрав иначе няма как да влезе в системата а сега когато трябва да бере плодовете на гаврата си с държавата и честни предприемачи започна да припада и да се оплаква от разклатено здраве.а колко живота е съсипал никога няма да се разбере.нека и за тези хора да помислим .те как се чувстват.как живеят отърсиха ли се вече от кошмара наречен ТРАКТОРА
  • 10 Българин

    0 0 Отговор
    Много сте прави господа но нищо няма да се промени само като си пишем празни приказки както е казал народа ''За кокошка няма прошка и за милиони няма закони
  • 11 полисмен

    0 0 Отговор
    Рибата се вмирисва от главата -както е било преди така си продължава и сега .Всеки шеф, депутат идва със свитата си и лобира за нея,създава закони за нея вратички които само те знаят и използват.Нима депутатите живеят с депутатската си заплата? Олигарсите са се погрижили за парите си,те не ги депозират в български банки. Какво стана с компакт диска от Германия,изискан от швеицарки банки за булгарските богаташи?
  • 12 Мустафа Мангал

    1 0 Отговор
    Какво ли ще стане с тези имоти заснети от НАП през 2010 г.?
    _________
    Нищо тези закони се създават за да се откупуват тези мушмороци които трябва да бъдат рекетирани !
    А тези които изнесоха страната отдавна са клиенти на Обединена швейцарска банка (UBS AG) , карат си яхтите в южните морета и тук даже започнаха да им забравят имената !
  • 13 U38299320

    0 0 Отговор
    :) ще впечатли София .....