Last news in Fakti

14 Май, 2019 20:10 6 345 17

Големите в бизнеса с горива скочиха на държавата

  • живодар терзиев-
  • бпга

Ние от позицията на отговорен секторен играч казахме така – поне едни 20 000 лв. гаранция да има, каза Терзиев

Големите в бизнеса с горива скочиха на държавата - 1
Снимка: БГНЕС

Загубихме 4 месеца в правене на нищо. Имам чувството, че ще загубим още два, правейки още повече нищо. Така новият председател на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев коментира действията на Министерството на икономиката по законодателното и нормативно уреждане на бизнеса с горива, съобщи Аctualno.

„От една страна имаме Закон (Бел.ред.: Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход – т.нар. закон за горивата, който не може да влезе в сила, без да се обнародва наредбата за прилагането му и е отложен до средата на лятото), от друга страна чакаме наредба. Наредбата към настоящия закон е няколко пъти обсъждана, подлагана на публично обсъждане и само да бъде публикувана. Г-н министърът, доколкото съм запознат, иска една широка маса, на която всеки да си постави болките, само че на мен ми намирисва малко на сепаратизъм. Защото ще се върнем пак в изходна позиция – „абе най-добре да няма закон“, поясни Терзиев и категорично заяви, че закон трябва да има.

Помолен да конкретизира кого подозира в сепаратизъм, той отговори – „онези същите, които много обичат да висят под прозорците на премиера - няколко човека искат да наложат силата на малцинството“. Терзиев сподели, че когато води диалог с колеги - противници на закона често в края на разговора установявал, че те са се запознали със закона от медиите, а не от Народното събрание и Държавен вестник. „Имам своите притеснения и съмнения, че повече е говоренето и повече са страховете по закона, отколкото истинските проблеми“, коментира той. Според него при такъв тежък закон с толкова много засегнати лица сигурно има нужда от изключения, но трябва първо да се видят тези нужди при прякото му прилагане.

За страховете на т.нар. малки търговци Терзиев е категоричен, че „ако и днес малките търговци искат по-ниски банкови гаранции и занижени изисквания за капитал за бензиностанциите, то те не са чели закона с неговото изменение от 24 януари 2019 г.“. Той припомни направеният реверанс – ние казахме, вие се регистрирайте, но банковите гаранции няма да са на бензиностанция, на бройки бензиностанции, а просто една сума, съобразно глобата за некачествено гориво, която варира между 10 и 50 000 лв.

„Ако една бензиностанция няма банкови гаранция в размер глобата, която може да понесе за некачествено гориво, то за какво друго да има“, недоумява председателят на БПГА.

„Ние от позицията на отговорен секторен играч казахме така – поне едни 20 000 лв. гаранция да има - не на всяка бензиностанция, защото приехме хипотезата, че не може едновременно на 10 или 100 бензиностанции да има съответни проблеми, но някой ако продължава да твърди, че законът нарушава равноправието и малките търговци са ощетени, аз не смятам", добави Терзиев. От своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов отрече ръководеното от него ведомство да е бездействало.

„Няма как да не е работено 4 месеца, утре имаме официална среща с всички заинтересовани страни. Работено е - има текстове, има дадени предложения, администрацията ги е анализирала и утре започваме обсъждането. Срокът за наредбата е 28 юли, разчитайте, че ще бъде спазен. Ще има и обществено осъждане“, заяви пред журналисти той. Уверявайки, че министерството не е пропиляло 4 месеца той заяви – „ние сме работили, всички заинтересовани страни са внесли предложения, т.е. ако някой не е работил, не е при нас“.

Запитан кога ще има нов зам.-министър на мястото на подалия оставка заради "Апартаментгейт" Александър Манолев, Караниколов поясни, че министрите не назначават заместниците си, това се прави от премиера и че за момента била разпределена работата, така че работата да върви. Относно оставката на земеделския министър Порожанов той коментира, че е израз как ГЕРБ отстоявали европейските ценности – „изключителен експерт, но това е личен акт.. така или иначе ГЕРБ показват своите европейски ценности – дори да има съмнение за нещо, те предприемат тези действия“.

„Администрацията е работила и всичко им е изпратено и като предложения, дори имаше внесен почти нов закон, който също е анализиран и им е изпратен. Разбира се много от нещата в този нов закона не са нормативно издържани, но в крайна сметка аз мисля,че бързо може да се вземе решение, защото този закон е за бизнеса“, заяви министърът и добави, че няма да пусне никой да излезе от срещата утре докато не си свършат работа по наредбата. Той отказа да съобщи преди утрешната среща какви текстове ще съдържа наредбата по закона за горивата, но каза, че са правени предложения от земеделци и малки търговци.

Запитан за какво ще настоява на утрешната среща председателят на БПГА Живодар Терзиев е категоричен: „Аз нямам тема, която да трябва да решавам на тази среща при министър Караниколов, освен срочно и незабавно обнародване на Наредбата, което да даде началото на тримесечния срок за започване на регистрацията по закона. В противен случай, не го ли направим, даденият срок от парламента е 28 юли. Имаме 3 месеца, в които лицата трябва да изпълнят съответните ангажименти, поправете ме, но ние отидохме на местни избори почти. Колкото по-срочно го направим, толкова по-добре“.

По повод заявеното от министър Караниколов, че вече имало почти готов нов вариант на закона, който би трябвало да е даден за обсъждане, Терзиев заяви, че не е виждал тези промени. В отговор на журналистически въпрос как БПГА ще спре „още два месеца правене на нищо“, Терзиев заяви – „надяваме се първо да бъдем запознати с новия зам.-министър, който ресорно трябва да отговаря за междуведомствената комисия, за закона и съответно всички проблеми да минават през него. Ние в момента нямаме ресорен зам.-министър, което си е проблем". По думите му отлагането на Наредбата означава „невъзможност да започне борбата със сивия сектор, който може би наистина е на сериозни проценти“. Според Тихомимр Безлов от ЦИД, сивият сектор в бранша е между 15 и 30%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    28 3 Отговор
    Щом са големите , Боко е свил опашката под задника.
  • 2 Пешо

    41 1 Отговор
    Този защо са го кръстили Живодар трябвало е да е Говедар

    Коментиран от #7, #14

  • 3 Разбрал

    10 0 Отговор
    А може 100те да са сключили застраховка отговорност и да няма нужда всеки да депозира по 20 хилки.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз съм.

    0 3 Отговор
    Започна...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дявола

    22 0 Отговор
    Загубили са хората които се редим на колонките.Тези на високите етажи ако взимаха минимална заплата щяха да мислят по-друг начин
  • 11 дявола

    26 1 Отговор
    Бог да го прости Ваньо Танов каза реалните крайни цени на горивата и нещо му се случи той каза дизел и бензин не повече от 1.70лв 1.80лв за литър като печалбата не е малка
  • 12 Асоциация

    13 0 Отговор
    Живодер!?!?
  • 13 Патриот

    21 0 Отговор
    Много странно.
    1. Качеството на горивата е далеч от европейското. В България се вкарва руски петрол(аз българо-руските и русофил, но истината си е истина).Руският петрол е със занижени показатели, респективно по-евтин.
    2. Заплатите на служителите по бензиностанциите едва ли са съизмерими с тези на европейските им колеги.
    Въпреки това обаче, цените не са около европейските. Какво ли да си мисля? Явно някой крадлив боклук иска да лапа не само от обществени поръчки, кражби от строителство на пътищата и сини, зелени и розови зани, ами и от тук.
    Ама така е като ни управлява тъп и неграмотен диктатор, който умее само да краде, краде, краде. Какво друго може да очакваме?
    Ние нямаме реална икономика. Целият ни бюджет е от данъци, такси, глоби и акцизи. Тия народни представители лапане искат и те. Ами тъмнозелените?
    От къде пари да ги храни Бойко? Лесно ви е на вас, ама той знаете ли колко тъмнозелени и неграмотни гърло има да храни? Как да ги запази в страната? Вече и те почнаха да бягат?
  • 14 Крум

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Служих в казармата с този човек и мога да ти кажа,че е пич
  • 15 а картел има ли

    18 0 Отговор
    Така е когато няма конкуренция и всички чакате на нефтохима. После слагали подобрители, био, мио, а ние духаме супата. Вие сте картел, както водата, енергото, бананите, рибата, кабеларките , телефоните и суджука герб. В България няма реална конкуренция, всеки обръч държи нещо.
  • 16 12345

    2 1 Отговор
    За да няма картел карайте на LPG - там Лукойл държи само 20% от производството. Има конкурентен внос и се вижда как цената там играе с много по-малък марж от горивата на монополиста.
    Газ 0,99
    Бензин 2,29
    Дизел 2,39
  • 17 незнайко

    0 0 Отговор
    ДА МУ МИСЛИМ НИЕ МАЛКИТЕ КАКВО НИ ЧАКА !!! Колкото по богати стават, толкова по алчни са петролните играчи !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове