Last news in Fakti

23 Май, 2019 12:20 5 287 15

Читалищен деец пред ФАКТИ: Заплашиха ме с уволнение, ако протестирам

  • култура-
  • читалища-
  • протест-
  • заплахи-
  • отмяна

Разклатиха ме, опитват се да очернят каузата на читалищните дейци

Читалищен деец пред ФАКТИ: Заплашиха ме с уволнение, ако протестирам - 1
Източник: БГНЕС

Днес пред Министерство на културата трябваше да се проведе протест на читалищни дейци от цялата страна, протестът обаче се оказа отменен, научихме от ФАКТИ.

Причината за недоволството на читалищните дейци е нова нормативна промяна. Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари задължават и читалищата да имат лице/лица, отговарящо за конкретните мерки по следене на финансовите операции. До 31 май председателите трябва да се регистрират в Агенцията по вписванията и като „действителни собственици“, което реално им вменява отговорност за всички финансови операции, включително сами да проверяват дали сред даренията им няма пари от съмнителни сделки. При неподаване на тази декларация глобите са от 1 000 до 10 000 лева.

Читалищните дейци силно недоволстват от това, че с вписването им в Търговския регистър и регистър ЮЛНЦ в Агенцията по вписванията започва третирането им като търговци. Процесът по вписване на читалищата в Агенцията по вписванията е от началото на 2018 година с краен срок - 31 декември 2020 година. Досега читалищата бяха вписвани към Окръжен съд. С вписването им в Агенцията по вписванията те са вече част от Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ. Вписаните вече в Агенцията по вписванията читалища имат задължение за ново вписване с Декларацията за действителен собственик и отговорности и пред ДАНС за превенцията срещу изпиране на пари.

За целите на протеста си, читалищните дейци събират подписи в петиция, която е озаглавена: ''За запазване на народния характер на народните читалища''. Към настоящия момент подписалите се наброяват 1195 човека.

От ФАКТИ се свързахме с представител на негодуващите читалищни дейци, за да разберем защо протестът е отменен. Човекът, с когото разговаряхме, предпочете да запази анонимност, защото се страхува да не изгуби своята работа.

Ето какво бе споделено пред ФАКТИ:

''Казаха ми да не протестирам, защото идват избори. Поставиха ми въпрос: ''Ти правителството ли ще сваляш''? Това ме заля като врял душ, защото съм твърде далеч от тази смисъл. Това е просто случайно съвпадение на обстоятелствата, че изборите и проблемът, който имаме читалищните деятели, съвпадат по време'', каза пред ФАКТИ читалищният деец.

''Идеята на нашия протест беше свързана предпразнично с 24-ти май - ден на писмеността и културните дейци. Не сме гонили политически цели. Поискаха от мен да отменя протеста, а аз се съгласих, защото усетих, че е много сериозно това нещо, аз не знам каква подкрепа ще получа, докато не отидем да се съберем. Наистина много ме уплашиха, не знам какво повече да кажа. Аз съм абсолютно сама на този свят и ако загубя работата си, ако загубя заплатата си, аз ще загубя себе си и няма как да оцелея. Заплахата беше, че ще ми приключат трудовия договор и ще ме обвинят в злоупотреби'', със загриженост сподели пред ФАКТИ читалищният деец.

''Петицията ни още не е входирана по институциите, единствено е изпратена на омбудсмана. Следващата седмица да минат изборите, празниците, да се успокоят нещата и петицията ще се входира. Казаха ни, че в едномесечен срок задължително трябва да ни отговарят институциите и да седнем заинтересованите и сезирани страни да си поговорим, адвокатите борещи се за каузата ни, казаха, че тя е кауза пердута. Все пак ние читалищните дейци сме проумели какво се случва и надаваме вой и глас. Ако може да се получи нещо в наша защита - добре дошло'', каза още пред ФАКТИ читалищният деец.

От ФАКТИ изразихме готовност да отразим бъдещ протест на читалищните дейци, а отговорът беше следният: ''Вече трябва да е много обмислено това с протестите, честно ви казвам, аз не мога да дойда на себе си, разклатиха ме, а аз нямам стабилно здраве. Ей така изгорях, а аз съм човек за правда. Опитват се да очернят името ми, да очерня каузата - не мога да го преглътна'', с болка и разочарование добави искащият да запази анонимност читалищен деец пред ФАКТИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    63 8 Отговор
    Боко Тиквата нареди хора на държавна заплата никакъв протест.
  • 2 Бат Вал

    53 7 Отговор
    Нещо неясно? Рова са приомите на герб, така печелят избори - със заплахи!
  • 3 ФЕЙК

    11 39 Отговор
    ФЕЙК ,ФЕЙК
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 3 Отговор
    НАРОД БЕЗ КУЛТУРА Е ОБРЕЧЕН
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 4 Отговор
    БОЖО ДИМИТРОВ ПОЧИНА БОГ ДА ГО ПРОСТИ ТОЙ МИСЛЕШЕ ЗА КУЛТУРАТА
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 6 Отговор
    КОРАБА РАДЕЦКИ СТОЙ ЗАКОТВЕН АНАШТА МАРИНЕЛА ОТ ГЕРБ ХАРЧИ ОБЩИНСКИ СРЕДСТВА ЗА САКСИИ ЗА ЧАЛГА ПРИ ГЛАВЕСТИЯ
  • 7 висок

    7 17 Отговор
    Аааа, омбудсмана.....ето от къде идва идеята....
  • 8 Batushka

    32 6 Отговор
    Българите са заложници на злото и се страхуват МНОГО!А най лошото е ,че се присмиват гузно на хората искащи промяна...глупостта и страха са двете сили които контролират живота в Бойковистан!
  • 9 букова глава

    8 20 Отговор
    Читалищен деец, това звучи гордо! Вие си нямате представа какво тегло е тази дейност,300 гр.водка с кола преди обед,300гр.водка с кола след обед и вечер гуменка 2л. с бира за затегачка!!!!!

    Коментиран от #11

  • 10 eво

    13 2 Отговор
    Ами то,че ще те уволняват е ясно,поне да беше отишъл до София и да кажеш,че и сам можеш да си ходиш!
  • 11 Коментатор

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "букова глава":

    Ти не си и букова глава. Може би си ... нищо.
  • 12 Хаха

    1 3 Отговор
    Свинята на ифтер 🐷
  • 13 stigas be

    3 11 Отговор
    стига с тия предизборни партенки , тоя плашили , оня отвлекли мислите ли че някой ви вярва и що да не са търговски дружества за лекарите може за читалищата не може я се скрийте некъде с тия фалшиви новини много се била уплашила вече никой не го стрелят до стената 9ти септември мина
  • 14 мдаа

    6 4 Отговор
    ГЕРБ - МАФИЯ! ПО ЗЛЕ СТАВА И ОТ ТОТАЛИТАРНО ВРЕМЕ. ТАКИВА ЗАПЛАХИ Е ИМАЛО ПРЕЗ 50-те И 60-те ГОДИНИ.
  • 15 Будител

    5 1 Отговор
    Народе! Какво чакаш! Това вече е чиста диктатура и не може повече да се търпи! ГЕРБ трябва час по-скоро да бъдат свалени от власт с всички позволени средства. Имаме сили за това. Да го направим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове