8 Май, 2012 10:23 9 723 7

Бронзова статуя открита в морето край Созопол

  • статуя-
  • мвр-
  • созопол
Бронзова статуя открита в морето край Созопол - 1
Снимка: МВР

Бронзова статуя бе открита в морето край Созопол. Находката представлява бронзова пластика на възрастна жена в седнало положение. Статуята е с височина около 1,4 метра и най-вероятно е съвременна изработка. Статуята е прибрана на съхранение в Археологическия музей в Созопол до изясняване на произхода й, съобщават от областната дирекция на МВР в Бургас.

В Районно управление „Полиция“ - Созопол вчера е получено съобщението за откритието в близост до далян „Чайка“ край Созопол. Двама бургазлии – баща и син, гмуркайки се на около двадесет метра от брега, видели статуята. Тя лежала на морското дъно на дълбочина два метра.

За находката е уведомен директорът на Созополския археологичен музей - Димитър Недев, който заедно с двама специалисти, директора на Националния археологически институт с музеи при БАН - Людмил Вагалински и колега му Иво Чолаков, са извършили първоначален оглед. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТАНИШЕВ

    0 1 Отговор
    комунистическо изкуство - сърпове и чукове,селянки,окапали круши и все в тоя ред хах

    Коментиран от #6

  • 2 рибаря

    0 1 Отговор
    Тва на някакви мутри от комплекса ха ха ха
    http://postimage.org/image/agbsm2khp/
  • 3 Само ЦСКА

    2 0 Отговор
    А стига бе!!! То все около Созопол започнаха да се появяват много археологически находки.
  • 4 хана

    1 0 Отговор
    Намирам статуята много хубава, направо е чудесна. не е старинна, но какво значение има, когато е много добра! Бих искала аз да ч намеря и да е в градината ми.
  • 5 марко мееен

    0 0 Отговор
    това ако го видя под водата ще го помисля за удавен човек,и после малко на.иране и накрая герой ха ха
  • 6 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "СТАНИШЕВ":

    @1 - Пич - всеки исторически период си има изкуството, а то трябва да се пази, за да напомня - било за лошото, било за доброто - грешка е да се отричат и унищожават такива ценности....
  • 7 ремзи

    0 0 Отговор
    А бе това го започна Божо Димитров , зимата закопава нещо на плажа Харманите , а лятото точно в разгара на сезона- Еврикааа , я кокали , я накит ,изобщо суматоха . Обаче , сега след мощите на Кръстителя Йоан , за новия сезон трябва нещо по така и ето бронз, ама съвременен , няма лошо - СУМАТОХА !