Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Поискаха да има министър на детето и семейството

Крайно време е България да поеме повече отговорности за децата и семействата у нас, смятат от организацията "Национална мрежа за децата"

Публикувана: 29 Май, 2019 15:26
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 921
Поискаха да има министър на детето и семейството
Илюстративна снимка, Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

България се нуждае от лидерство и поемане на ясна отговорност за извеждане на преден план и по-добро координиране на политиките за детето и семейството. Това заявиха представители на Национална мрежа за децата по време на пресконференция, която се проведе едновременно в София и в още 11 града в страната.

„Дебатите от последните месеци показват, че е крайно време България да поеме повече отговорности за децата и семействата у нас“, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата по време на събитието.

„Ние като обединение на 152 организации, работещи с и за деца и семейства – професионални и родителски обединения, поставяме това искане днес, за да бъде България по-добро място за живот и развитие на децата, а семействата да бъдат по-спокойни и подкрепени в грижата за децата си“, допълни той.

За да се случи това и за да бъдат изведени политиките за детето и семейството на преден план, предлагаме да бъде излъчен Министър на детето и семейството. Неговата или нейната задача според нас трябва да бъде осигуряването на комплексен, цялостен подход към проблемите, пред които се изправят децата и семействата. Този лидер трябва да води обществения дебат, да обединява, координира и предлага политики, които да отговарят на различните потребности на различните деца и техните семейства в Министерски съвет заедно с всички министри и държавни ведомства, смятат от Национална мрежа за децата.

Ето какви са доводите на НМД:

Това би било израз на по-ясен ангажимент на държавата към семействата и фокус върху подкрепата на семейството като най-доброто място за децата. В момента в България има над 20 различни нормативни и поднормативни акта, планове и стратегии, които регламентират и планират подкрепата, което я прави разпокъсана и дори понякога политиките в различните сектори – образование, здравеопазване, социална грижа, си противоречат и си пречат. 91% от родителите, до които Национална мрежа за децата се допита преди 3 години, смятат, че държавната политика в подкрепа на семействата е неефективна. Съществена част от техните критики са свързани с липсата на качествени услуги за деца, както и с ресурсите, отделени от държавата за подкрепа на семействата. Освен това структурите, които са отговорни за политиките в подкрепа на децата и семействата нямат необходимите правомощия или не са позиционирани така, че да отстояват поетите ангажименти. Липсва координация между различните институции. Това оставя политиките за деца и семейства в застой и дори понякога в регрес като качество на подкрепата на родителя и особено в работата по случаи на деца, които имат нужда от закрила. Най-честите препоръки, които чуваме от децата и родителите по време на подготовката на годишния ни доклад “Бележник” са свързани с факта, че между държавните институции и хората има огромна пропаст. Много често хората не смятат, че са чути и не вярват, че нещо може да се промени. През последните месеци е очевидно, че общественото доверие в държавните институции по отношение на политиките за деца и семейства е изключително ниско. Именно затова е необходимо да има ясен план за това каква е държавната политика за подкрепа на семейството, която да предоставя помощ и подкрепа на всички деца и родители.

Но това да имаме Министър на детето и семейството не е достатъчно. Необходимо е да има и институция, която да следи, както неговата работа, така и работата на всички държавни институции, отнасяща се до децата и семействата. Затова настояваме за Омбудсман за детето, чиято роля би била да се застъпва за правата на децата и решение на проблемите, които родителите срещат, включително и при потенциални нарушения от страна на държавните институции. България е една от малкото страни в Европа, която няма омбудсман, който да отговаря за децата. Това поставя въпросите на децата в конкуренция с редица други въпроси – за цените на парното, трудовите условия на възрастните и др. и съответно, много от проблемите остават не само нерешени, но и не се поставят на дневен ред. Създаването на позицията на детския омбудсман ще даде възможност интересите на децата да бъдат истинска задача за държавата, а тъй като добрия живот на децата е неразривно свързан с добрия живот на семействата – и на самите родители.

Ако България има Министър на детето и семейството, той може да бъде лидер и да отстоява правата и интересите на децата и семействата във всички системи – здравна, образователна, социална, правосъдна и др. Така ще се постигне по-голяма интегрираност и ще се подобри координацията и взаимодействието за посрещане на нуждите на децата и семействата. Сред тях са включително създаването на възможности за икономическо развитие на родителите и подкрепа за по-добър стандарт на живот и активно включване особено на жените и майките, политики за съвместяване на професионалния и личния живот, осигуряване на равен достъп до подкрепа за всички деца и родители, без значение на статус, доходи и наличие на риск; осъществяване на връзка между семейството и училището, както и между училището и системата за социална подкрепа; регламентиране на смислени данъчни облекчения; насърчаване и облекчения в други секторни политики – енергийни, транспортни и културни политики. Необходимо е и сериозно укрепване на системата за закрила на детето. Ако имаме Министър, той ще може да предоставя на Парламента по-добра основа за разработване на законодателни промени и социални политики и да има участие в планирането на държавните инвестиции в децата и подкрепата на родителите – бюджетирането на разходите, свързани с подкрепата на децата и семействата.

„Ние от Национална мрежа за децата вярваме, че инвестирането в децата и родителите е не по-малко важно от инвестирането в икономиката и брутния вътрешен продукт на страната. За по-ефективното прилагане на политиките за децата и семействата е нужно както лидерство, така и ясен финансов ангажимент, който да гарантира, че те няма да останат само на хартия", заявиха още от Национална мрежа за децата.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Долу ръцете от децата на България
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Много еврейско.... Каква благодат са НПО-тата на Новия световен ред и жестовете му за "грижа" към децата.

Оценка:
-1 +21

Анти седераст
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Протоколите на Ционските Мъдреци в действие 1:1 както са го описали.

Оценка:
-1 +16

Bubbles
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Браво, да сложат Владо Кузов!

Оценка:
-1 +15

КрайноВреме
(гост)

Неутрално
4 Отговор
5 години ни занимаваха с шведското законодателство и сега ще ни успокоят, че за наше добро трябва да има калинка, която да преписва "европейско" законодателство и да го прилага и тук. В демокрацията най-големия страх е да не ти вземат децата ... пък вие работете за чичко долар или леля евро ... накрая ви казват, че ако не слушате демократично ... закона ще отнема деца вече !

Оценка:
-1 +16

Жхх ъх
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Аз искам министър за 🍅 и краставиците,че са с дъх на пластмаса

Оценка:
-1 +8

мдаа
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Лилето Павлова беше точно за това място, а и мляко не и липсва!

Оценка:
-1 +5

Изроди
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Дори не си помисляите, че ще ви минат чифутските номера. Щом трябва ще ви бесим и убиваме, но децата си ще защитим.

Оценка:
-1 +9

Васил
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Най добре и министерство да направят поне с 2000 служители за да може да се вдигнат данъците на робите още.

Оценка:
-1 +6

ДДРОнег
(гост)

Неутрално
9 Отговор
По-малко мислене, повече действие !!! И подпомагайте семействата с повече деца, но само на тези, които са завършили училище !!! И в затвора тези, които създават масово деца още в училище !!! Подпомагайте раждането на качествени деца, че България се затрива от много приказки !!!

Оценка:
-1 +7

миш
(гост)

Неутрално
10 Отговор
След некои ден Юнкер и Мей са свободни,това са точните хора.

Оценка:
-0 +2

Шаран БГ
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Правилно ! За всяка жива твар - м и н и с т е р с т в о ! Не е лошо например да има Министерство на бабата и дядото, друго на кучетата и котките, че те станаха по важни и от хората и т.н. Като стигнете до рибите и жабите,обадете се. Мога да бъде и трети зам..министЕр !!

Оценка:
-0 +5

Янко
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Зад уж добрите намерения ясно прозират дългите ръце на еврейските НПО - та които унищожават Европа и носят морален упадък навсякъде. Да ама тук няма да ви се размине независимо колко сме добродушни и търпеливи. Заради децата ни няма папер да остане от вас.

Оценка:
-0 +3

Peter
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Nashite upravnici veche sa zapochnali da iskarvat pari i ot decata ni ito po nachin da zabravim che sa sashestvuvali nqkoga. Ako iskat da pomognat moje da minat vsqka kashta i da dadat po 1000lv na vseki mesec. I da pitat imali semeistvata kakyv e jivota v destvitelen v bulgariq dali bulgarskoto pravitelstvo go interesyva za decata........?

Оценка:
-0 +1

факти
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Е аз се едно живея по времето на турското робство, когато султана е вземал така наречения ;кръвен данък; А именно от всяко семейство се взема по едно дете на година.Ако не е бил тоя данък,България по това време е имала приблизително население, като Германците, та досега да сме стотина милиона. Тия ни върнаха с 500г назад.Тия ша ядът бой, не ме интересува никой посегнат ли ми на детенцето.Бащата и майката, само те са способни, да обичат детето си въпреки всичко. Тия нанасят нелечима травма, за цял живот, и тука вече ша сбъркат много, ама много лошо им се пише.

Оценка:
-0 +3

Дан
(гост)

Неутрално
15 Отговор
От ден на ден по - големи изродщини измисляте гадове мръсни ама ще ядете олово накрая ми се струва. Вече няма какво да губим освен децата си така, че пригответе се за среща със създателя.

Оценка:
-0 +1

Форфу
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Аз съм готов да умра за децата ми а вие които искате да ги отнемете готови ви ли сте на това заради работата си ?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.