Last news in Fakti

29 Май, 2019 15:26 1 432 16

Поискаха да има министър на детето и семейството

  • министър на детето

Крайно време е България да поеме повече отговорности за децата и семействата у нас, смятат от организацията "Национална мрежа за децата"

Поискаха да има министър на детето и семейството - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

България се нуждае от лидерство и поемане на ясна отговорност за извеждане на преден план и по-добро координиране на политиките за детето и семейството. Това заявиха представители на Национална мрежа за децата по време на пресконференция, която се проведе едновременно в София и в още 11 града в страната.

„Дебатите от последните месеци показват, че е крайно време България да поеме повече отговорности за децата и семействата у нас“, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата по време на събитието.

„Ние като обединение на 152 организации, работещи с и за деца и семейства – професионални и родителски обединения, поставяме това искане днес, за да бъде България по-добро място за живот и развитие на децата, а семействата да бъдат по-спокойни и подкрепени в грижата за децата си“, допълни той.

За да се случи това и за да бъдат изведени политиките за детето и семейството на преден план, предлагаме да бъде излъчен Министър на детето и семейството. Неговата или нейната задача според нас трябва да бъде осигуряването на комплексен, цялостен подход към проблемите, пред които се изправят децата и семействата. Този лидер трябва да води обществения дебат, да обединява, координира и предлага политики, които да отговарят на различните потребности на различните деца и техните семейства в Министерски съвет заедно с всички министри и държавни ведомства, смятат от Национална мрежа за децата.

Ето какви са доводите на НМД:

Това би било израз на по-ясен ангажимент на държавата към семействата и фокус върху подкрепата на семейството като най-доброто място за децата. В момента в България има над 20 различни нормативни и поднормативни акта, планове и стратегии, които регламентират и планират подкрепата, което я прави разпокъсана и дори понякога политиките в различните сектори – образование, здравеопазване, социална грижа, си противоречат и си пречат. 91% от родителите, до които Национална мрежа за децата се допита преди 3 години, смятат, че държавната политика в подкрепа на семействата е неефективна. Съществена част от техните критики са свързани с липсата на качествени услуги за деца, както и с ресурсите, отделени от държавата за подкрепа на семействата. Освен това структурите, които са отговорни за политиките в подкрепа на децата и семействата нямат необходимите правомощия или не са позиционирани така, че да отстояват поетите ангажименти. Липсва координация между различните институции. Това оставя политиките за деца и семейства в застой и дори понякога в регрес като качество на подкрепата на родителя и особено в работата по случаи на деца, които имат нужда от закрила. Най-честите препоръки, които чуваме от децата и родителите по време на подготовката на годишния ни доклад “Бележник” са свързани с факта, че между държавните институции и хората има огромна пропаст. Много често хората не смятат, че са чути и не вярват, че нещо може да се промени. През последните месеци е очевидно, че общественото доверие в държавните институции по отношение на политиките за деца и семейства е изключително ниско. Именно затова е необходимо да има ясен план за това каква е държавната политика за подкрепа на семейството, която да предоставя помощ и подкрепа на всички деца и родители.

Но това да имаме Министър на детето и семейството не е достатъчно. Необходимо е да има и институция, която да следи, както неговата работа, така и работата на всички държавни институции, отнасяща се до децата и семействата. Затова настояваме за Омбудсман за детето, чиято роля би била да се застъпва за правата на децата и решение на проблемите, които родителите срещат, включително и при потенциални нарушения от страна на държавните институции. България е една от малкото страни в Европа, която няма омбудсман, който да отговаря за децата. Това поставя въпросите на децата в конкуренция с редица други въпроси – за цените на парното, трудовите условия на възрастните и др. и съответно, много от проблемите остават не само нерешени, но и не се поставят на дневен ред. Създаването на позицията на детския омбудсман ще даде възможност интересите на децата да бъдат истинска задача за държавата, а тъй като добрия живот на децата е неразривно свързан с добрия живот на семействата – и на самите родители.

Ако България има Министър на детето и семейството, той може да бъде лидер и да отстоява правата и интересите на децата и семействата във всички системи – здравна, образователна, социална, правосъдна и др. Така ще се постигне по-голяма интегрираност и ще се подобри координацията и взаимодействието за посрещане на нуждите на децата и семействата. Сред тях са включително създаването на възможности за икономическо развитие на родителите и подкрепа за по-добър стандарт на живот и активно включване особено на жените и майките, политики за съвместяване на професионалния и личния живот, осигуряване на равен достъп до подкрепа за всички деца и родители, без значение на статус, доходи и наличие на риск; осъществяване на връзка между семейството и училището, както и между училището и системата за социална подкрепа; регламентиране на смислени данъчни облекчения; насърчаване и облекчения в други секторни политики – енергийни, транспортни и културни политики. Необходимо е и сериозно укрепване на системата за закрила на детето. Ако имаме Министър, той ще може да предоставя на Парламента по-добра основа за разработване на законодателни промени и социални политики и да има участие в планирането на държавните инвестиции в децата и подкрепата на родителите – бюджетирането на разходите, свързани с подкрепата на децата и семействата.

„Ние от Национална мрежа за децата вярваме, че инвестирането в децата и родителите е не по-малко важно от инвестирането в икономиката и брутния вътрешен продукт на страната. За по-ефективното прилагане на политиките за децата и семействата е нужно както лидерство, така и ясен финансов ангажимент, който да гарантира, че те няма да останат само на хартия", заявиха още от Национална мрежа за децата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу ръцете от децата на България

    21 1 Отговор
    Много еврейско.... Каква благодат са НПО-тата на Новия световен ред и жестовете му за "грижа" към децата.
  • 2 Анти седераст

    16 1 Отговор
    Протоколите на Ционските Мъдреци в действие 1:1 както са го описали.
  • 3 Bubbles

    15 1 Отговор
    Браво, да сложат Владо Кузов!
  • 4 КрайноВреме

    16 1 Отговор
    5 години ни занимаваха с шведското законодателство и сега ще ни успокоят, че за наше добро трябва да има калинка, която да преписва "европейско" законодателство и да го прилага и тук. В демокрацията най-големия страх е да не ти вземат децата ... пък вие работете за чичко долар или леля евро ... накрая ви казват, че ако не слушате демократично ... закона ще отнема деца вече !
  • 5 Жхх ъх

    8 1 Отговор
    Аз искам министър за 🍅 и краставиците,че са с дъх на пластмаса
  • 6 мдаа

    5 1 Отговор
    Лилето Павлова беше точно за това място, а и мляко не и липсва!
  • 7 Изроди

    9 1 Отговор
    Дори не си помисляите, че ще ви минат чифутските номера. Щом трябва ще ви бесим и убиваме, но децата си ще защитим.
  • 8 Васил

    6 1 Отговор
    Най добре и министерство да направят поне с 2000 служители за да може да се вдигнат данъците на робите още.
  • 9 ДДРОнег

    7 1 Отговор
    По-малко мислене, повече действие !!! И подпомагайте семействата с повече деца, но само на тези, които са завършили училище !!! И в затвора тези, които създават масово деца още в училище !!! Подпомагайте раждането на качествени деца, че България се затрива от много приказки !!!
  • 10 миш

    2 0 Отговор
    След некои ден Юнкер и Мей са свободни,това са точните хора.
  • 11 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Правилно ! За всяка жива твар - м и н и с т е р с т в о ! Не е лошо например да има Министерство на бабата и дядото, друго на кучетата и котките, че те станаха по важни и от хората и т.н. Като стигнете до рибите и жабите,обадете се. Мога да бъде и трети зам..министЕр !!
  • 12 Янко

    3 0 Отговор
    Зад уж добрите намерения ясно прозират дългите ръце на еврейските НПО - та които унищожават Европа и носят морален упадък навсякъде. Да ама тук няма да ви се размине независимо колко сме добродушни и търпеливи. Заради децата ни няма папер да остане от вас.
  • 13 Peter

    1 0 Отговор
    Nashite upravnici veche sa zapochnali da iskarvat pari i ot decata ni ito po nachin da zabravim che sa sashestvuvali nqkoga. Ako iskat da pomognat moje da minat vsqka kashta i da dadat po 1000lv na vseki mesec. I da pitat imali semeistvata kakyv e jivota v destvitelen v bulgariq dali bulgarskoto pravitelstvo go interesyva za decata........?
  • 14 факти

    3 0 Отговор
    Е аз се едно живея по времето на турското робство, когато султана е вземал така наречения ;кръвен данък; А именно от всяко семейство се взема по едно дете на година.Ако не е бил тоя данък,България по това време е имала приблизително население, като Германците, та досега да сме стотина милиона. Тия ни върнаха с 500г назад.Тия ша ядът бой, не ме интересува никой посегнат ли ми на детенцето.Бащата и майката, само те са способни, да обичат детето си въпреки всичко. Тия нанасят нелечима травма, за цял живот, и тука вече ша сбъркат много, ама много лошо им се пише.
  • 15 Дан

    1 0 Отговор
    От ден на ден по - големи изродщини измисляте гадове мръсни ама ще ядете олово накрая ми се струва. Вече няма какво да губим освен децата си така, че пригответе се за среща със създателя.
  • 16 Форфу

    1 0 Отговор
    Аз съм готов да умра за децата ми а вие които искате да ги отнемете готови ви ли сте на това заради работата си ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове