7 Юни, 2019 12:55 4 561 24

Континвест за ФАКТИ: Софийската вода ще се пречиства с проверен продукт

  • софийска вода-
  • пречистване-
  • коагулант-
  • пречиствателна станция-
  • континвест

Той ще е качествен, гарантират от фирмата

Континвест за ФАКТИ: Софийската вода ще се пречиства с проверен продукт - 1

В началото на седмицата ФАКТИ поде темата за бъдещото пречистване на питейната вода на София. На 26.11.2018 г. "Софийска вода" открива процедура с предмет "Доставка на коагулант алуминиев хлорид хидроксид сулфат с характеристики в съответствие със стандарт БДС EN 17034 Химикали, използвани за пречистване на вода, предназначена за консумация от човека". Оферти подават фирмите "Солво" и "Континвест". С нас се свърза Христо Добрев, собственик на "Солво", която до този момент се е грижила за процеса на пречистване. Той изложи своята версия за проведената поръчка от "Софийска вода".

Впоследствие ФАКТИ получи отговор от Цветан Цветков, изпълнителен директор на фирмата, спечелила поръчката (която към момента се обжалва в КЗК) - "Континвест" ООД. Ето и позицията на фирмата:

"Във връзка с публикуваните твърдения на инж. Христо Добрев относно влошаването на качеството на водата на гр. София, поради смяната на използвания коагулант при очистката на питейната вода в пречиствателни станции Бистрица, Панчарево и Пасарел, категорично заявяваме, че изнесената информация не отговаря на истината и има за цел единствено да създаде напрежение в жителите на София и вероятно да повлияе на решението на Комисията за защита на потребителите, където въпросната процедура е отнесена за решаване след подадена жалба именно от фирмата на г-н Христо Добрев.

Фактите са коренно различни, а именно:

- Цената на предлагания от нас продукт е с 1.5% по- ниска от текущата цена на препарата предлаган на Софийска вода от фирмата на г-н Добрев. Следва да се има предвид, че производителят на предлагания от нас продукт се намира на 800 км от пречиствателна станция Бистрица, докато производството на г-н Добрев е само на 310 км. и въпреки това цената ни е по-добра.

- Обявената обществена поръчка е трета подред за този препарат. Предишните две бяха спечелени от фирмата на г-н Добрев. И в трите поръчки методиката за тестване на продукта, а именно лабораторен тест, бе абсолютно една и съща. При спечелване на поръчките от фирмата на г-н Добрев той нямаше претенции относно провеждането на тестовете, чудно защо сега има? Документацията, протоколите и решенията и за трите поръчки е наличен на сайта на Софийска вода и всеки, който желае може да се запознае с тях и да се убеди в казаното по- горе.

- Абсолютна неистина е, че продуктът не е проверен. Същият има Становище за хигиенно-токсикологична безопасност издадено от Министерството на здравеопазването-Национален център за обществено Здраве и анализи, на базата на множество представени документи за тестове и анализи на продукта. Този документ е задължителен за участие в Обществената поръчка и е наличен в подаденото от нас предложение.

- Същият продукт се произвежда в страна член на Европейския съюз, което е гаранция за качеството му, и с него се очиства водата на множество градове. Тук само ще посочим една публикация в Правителствената интернет страница на Република Кипър относно използването на продукта в очистката на водата на тази страна."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мой

    21 1 Отговор
    Кипър е толкова гаранция за качеството на продукта, колкото и Албания. Защо от Веолия не ползват продук, който се ползва във Франция? Защото не им пука дали ще мрете.

    Коментиран от #3

  • 2 Ужас

    23 1 Отговор
    Смешник, не отрича нищо, а се върти...произведен в страна от ЕС, Кипър? Смешници!! Никоя голяма държава не пише на продукта си "произведено в ЕС"....само дребни и нищожни, корумпирани държави го правят с цел по-лесен достъп на стоката до пазарите!!!! Закриваъ!!!
  • 3 факт

    2 15 Отговор

    До коментар #1 от "Мой":

    Е тва е доста тъп довод. Във Франция сигурно слагат по-скъпи продукти, което значи и по-скъпа вода. Ти искаш ли това? Щом продуктите отговарят на евростандартите и на изискванията на Министерство на здравеопазването - значи всичко е ок. Никой от МЗ няма да допусне да се скапе водата в столицата.

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Изтрещели са

    12 1 Отговор
    Това с обществените поръчки и най-ниските цени е велика простотия. Не трябва да се взима най-евтиния продукт (в повечето случаи най-скапания), а най-качествения, съобразено естествено с конкретните финансови възможности. Изобщо цената би следвало да е определящ довод само след като се избира измежду няколко отбелязани заради качествата си продукти.
  • 5 Пак лъжат

    8 0 Отговор
    Никъде не казват че от коагуланта се натрупва алуминий във водата което си е направо вредно. Някоя турска фирма пак ще намаже, нещо като ваксините на Москов само че този път засегнати ще сте всичките софиянци.Аиде да ви е честито така е когато даваш на концесия дружества от които наистина е засегната националната сигурност.
  • 6 да да...

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    И Москов не допусна ваксини с живак нали :) в името на далаверата столичаните след години ще си сърбате попарата.
  • 7 Гинчо

    10 1 Отговор
    ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ХА ХА
  • 8 ОК си е

    1 7 Отговор
    Щом от министерството и хилядите европейски проверки са допуснали продукта, значи е ок за ползване. Ми, аз не мога да ви разбера - хем искате вода на добра цена, хем не трябвало да се избира най-конкурентната цена в поръчките. Водещо в поръчките е цената, но само ако параметрите на качеството са спазени.

    Коментиран от #17

  • 9 Мой

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    Да, искам скъп и качествен продукт, вместо да ме тровят на каквато и да е цена. Потресаващо е да прочета това което си написал и освен ако нямаш личен интерес, не виждам какво друго може да те накара да го мислиш.

    Коментиран от #15

  • 10 дрт прч

    2 5 Отговор
    ЗАБОЛЯ МЕ ФАРА - СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #12

  • 11 Наивен

    3 1 Отговор
    🤨 че до сега от непроверен ли се е пречистваща? Или тепърва ще почнат да я пречистват?
  • 12 Мой

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "дрт прч":

    И утре детето ти като дойде да учи в София?!
  • 13 гфдгф

    2 0 Отговор
    Водата от водопровода не трябва да се пие,хлора в нея води до атеросклероза на кръвоносните съдове.
  • 14 Преди много

    1 1 Отговор
    Години казваха, че водата в София , се хлорира! Беше Бяла на цвят, като се избистри, си беше О.К. Шлаката, в ктъвоносните съдове, а и в ботовите, е от калция. След определена възраст, калцият, от човешките кости се натрупва в съдовете!
  • 15 факт

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мой":

    Пич, ти искаш френски продукт. Само се чудя защо си мислиш, че френския като е по-скъп е по-качествен. Всичко в ЕС трябва да отговаря на норма.
  • 16 всичко е ясно

    1 0 Отговор
    Значи всичко е наред с водата на софиянци, стига внасяхте паника, щото някой изгубил поръчка. Оказва се елементарно българско джафкане между конкуренти, Факти.бг не ви прави чест да се набутате в спор между фирми и да го превръщате в драма за града.
  • 17 Interest fakt

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ОК си е":

    Всъщност цената на този продукт е около 400 лв. А те ни го пробутват за над 800.
    Наистина е много по евтин от сегашния.
    Има малка разлика,да ли ще върши работа.
    Интересен е и факта, че мирише на лекарство. Може би за това ще го ползват и ще лекуват софиянци от ....
  • 18 пръч

    0 0 Отговор
    нагло е отровна вода да се нарича -ПИТЕЙНА
  • 19 КОЧА

    0 0 Отговор
    СИТЕ СОФИЯНЦИ БЕГАИТЕ У ПЛОВДИВ КЕ ВИ ОТРОВАТ -БЬРЗО ДА ОСТАНИТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ .
  • 20 КОЧА

    0 0 Отговор
    Това не е вярно -бягаите в ПЛОВДИВ -ТОВА Е СПАСЕНИЕТО .
  • 21 Пресмятащ

    0 0 Отговор
    На този линк е представен Протокол №3 по процедурата за избор на коагулант и е описана подробно системата за комплексна оценка (КО): https://procurement.sofiyskavoda.bg/ProcurementDocuments/%D0%A2%D0%A2001795-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB3.pdf?zop=1549
    Оповестената от Континвест ООД цена за тон продукт е 838 лв/t. Цената на CFS10Al е 850 лв./t. По методиката и данните от Протокол №3 и цените за единица продукт, стойността за обработка на 1 000 000 m3 вода, в лева е както следва:
    Солво – 946,05 лв. и КО= 100% ; а за Континвест – 2 592,77 лв. и КО=36,49%.
    Вижда се, че разхода за продукта на Континвест е 2,72 пъти по- голям от този на Солво. След такъв елементарен опит за заблуда, че макар и доставен от по- далече продукта им е по- евтин, как да вярваш и на другите твърдения на Континвест.
  • 22 Пречистване на питейни води

    0 0 Отговор
    Господин Цветков,
    От текста Ви личи, че не сте специалист по пречистване на питейни води. Казва се пречистване, а не очистване. Само че не казвате каква водата очиствате в множество градове - язовирна вода за питейни цели, каквато пият софиянци, или очиствате отпадъчни води. Също така, не правите разлика в цената на доставения от Вас продукт при по-ниска концентрация на активно вещество т.е. ще се влага 2-3 пъти по-голямо количество от Вашия продукт и при това положение цената Ви е доста по-висока. ВЪПРОСИ: защо избрания Ваш продукт Lubroflog 9 го няма като търговски продукт в европейската листа REACH за химически продукти, защо в решението си за избор на Вашия продукт Соф. вода не споменава Lubroflog9, защо и в настоящия текст не се споменава Lubroflog9, защо никъде в Интернет не се открива питейна станция, работеща с Lubroflog9. Така че се консултирайте със специалист по пречистване на питейни води преди да правите изявления. За съжаление в България никой не се интересува от специалисти, а от бизнесмени с дебели портфейли.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове