Last news in Fakti

20 Август, 2019 11:37 1 610 3

Тема на ФАКТИ: Сигнал до прокуратурата за чистотата на софийската вода

  • вода-
  • софия-
  • обществена поръчка-
  • симеон славчев-
  • коагулант

Внесе го общинският съветник Симеон Славчев

Тема на ФАКТИ: Сигнал до прокуратурата за чистотата на софийската вода - 1

Общинският съветник, съпредседател на „Политическа група 5” в Столичен общински съвет и зам.-председател на Постоянната комисия за инженерна инфраструктура и енергийно планиране инж. Симеон Славчев сезира прокуратурата за нередности при провеждането на обществената поръчка на "Софийска вода” АД за избор на продукт, който да пречиства питейната вода на София. Сигналът идва след като инж. Славчев, заедно с проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН дадоха пресконференция, по време на която изложиха своите аргументи против това в системата на софийската питейна вода да се използват реагенти, които могат да влошат качеството на водата на града и да застрашат здравето на хората.

"След като нямаше никаква реакция от страната на Столична община и от страна на прокуратурата, която трябваше задължително да се самосезира по тема, касаеща националната сигурност на страната, не ми остана нищо друго освен в качеството ми на общински съветник и най-вече на гражданин, да сезирам прокуратурата“, каза инж. Симеон Славчев.

В сигнала общинският съветник настоява за проверка на цялостната документация по обществената поръчка, за чието провеждане има огромни съмнения и подадени 3 жалби.

От представените от инж.Славчев факти става ясно, че има съществени нередности в документацията, както и в състава на продукта, който ще бъде внедрен при почистването на питейната вода на София. Продуктът "не е стабилен и съдържа допълнителни неизвестни за здравето на хората вещества, които хидролизират и го правят негоден за използване при складиране”, се казва още в информацията до прокуратурата. Там е отбелязано, че не са проведени адекватни тестове, които да докажат безопасността и ефективността на продукта в условията на столичното водоподаване, както и че не са спазени съответните стандарти. В сигнала е отбелязано, че продукта ще излезе и 2,7 пъти по-скъпо от досега ползвания без никакви проблеми за пречистването на водата в столицата.

"Надявам се прокуратурата да подходи сериозно към проблема и да потърси независимо експертно мнение за нарушенията и опасностите, които крие прилагането на този неясен продукт”, заяви инж. Симеон Славчев. Той иска кмета на София Йорданка Фандъкова публично чрез пресцентъра на Столична община да отговори на следните въпроси: С какви реагенти се чисти в момента софийската питейна вода, и имат ли те сертификати от производителите, както и европейска регистрация по REACH?

„Силно се надявам компетентните органи бързо да реагират, да извършат своята проверка и да излязат със становище, защото както аз, така и експертите в областта сме силно притеснени, че в софийската питейна вода ще се използват вредни за здравето на хората вещества“, каза още инж. Славчев.

Припомняме, че ФАКТИ работи по темата със серия от публикации.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монката

    3 2 Отговор
    Хахахахаха идват избори и трябва да се трупат червени точки.
  • 2 Сатаната

    0 0 Отговор
    Мрете, тя герберастията ще си прави каквото си иска.
  • 3 Възмутен

    5 1 Отговор
    Това е изключително важна и много тревожна тема. Който посегне на водата си заминава. До сега в София проблеми с качеството на водата не е имало, като изключим непрофесионалните ремонти на Софийска вода. След всеки ремонт в тръбите се вкарват всякакви боклуци. Никой не контролира фирмите за качеството на ремонтите. Относно новите препарати, защо трябва да се закупуват по-скъпи и по-некачествени препарати, като и без това цената на водата е безумно скъпа. Евала на г-н Славчев за будната позиция и за сигнала до прокуратурата. Ако и сега съдебната система не се задейства, значи всичко е изгубено безвъзвратно, при положение че ще бъдат засегнати самите съдии и прокурри, както и техните семейства. Но те са добре платени и ще си купуват минерлна вода да му мислят обикновенните граждани.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове