Last news in Fakti

6 Юни, 2019 14:36 1 914 5

Какво печелят зрителите от измененията в Закона за авторското право и сродните му права?

  • закон за авторското право и сродните му права-
  • изменения-
  • зрители-
  • телевизия-
  • сериал

Контрол на пиратското съдържание, по-качествен продукт за потребителите, намаляване на сивия сектор

Какво печелят зрителите от измененията в Закона за авторското право и сродните му права? - 1
Снимка: Shutterstock

Приетите вчера изменения в Закона за авторското право и сродните му права ще променят към по-добро медийната среда у нас и ще предложат по-качествен продукт на зрителите. Промените са значителни, защото на практика те засягат всички участници в процеса на създаване и дистрибуция на телевизионно съдържание (телевизии, регулатори, носители на авторски права, кабелни оператори, зрители). Очаква се тези промени да направят кражбата на авторските права значително по-трудна, което ще се отрази негативно на кабелните оператори, които оперират в сивия сектор. От друга страна промените ще позволяват на легалните доставчици на ТВ съдържание да предложат по-качествена продукция на зрителите, а носителите на права да получават полагащото им се възнаграждение. Направените промени са основно в три области:

Дигитален мониторинг и контрол за по-малко пиратско съдържание

Ограничаване на пиратското съдържание – промените предвиждат закупуване на софтуер и техника, които да осъществяват дистанционен мониторинг на излъчваното съдържание у нас в реално време. Това ще позволи на Министерството на културата да ограничи до голяма степен дейността на пиратски оператори, които излъчват телевизионни продукти, за които нямат права. По този начин ще се намали кражбата на интелектуална собственост и страната ще бъде извадена от „черния списък” за защита на интелектуалната собственост на САЩ.

Преди промените, ако се получи сигнал за кражба на ТВ канал или друго съдържание от кабелен оператор, Министерството на културата трябваше да командирова свой представител и той да види с очите си нарушението, за да състави акт. Това усложняваше процеса и често контролът беше невъзможен, но с промените кражбата на интелектуална собственост ще стане значително по-трудна.

Нов механизъм за санкциониране на нарушителите

И до този момент държавата се стремеше да санкционира доставчиците на пиратско съдържание, но според закона наказателните постановления се връчваха лично. Това водеше до умишлено избягване на актовете и по-висока безнаказаност. Например, ако нарушителят успееше да се укрие в рамките на 14 дни от издаването на акта, за да му бъде връчен, той не дължеше никакви глоби на държавата.

Промените в закона включват издаването на електронни актове, които влизат в сила от определена дата и не могат да бъдат избегнати както беше до момента. Така държавната хазна ще получава по-добра събираемост на дължимите глоби и ще има възможност значително да намали злоупотребите с интелектуална собственост като реално приложи съществуващото законодателство.

Реални абонати и заплащане на носителите на авторски права

Промените в закона ще дадат ясна представа за абонатите на доставчиците на телевизионно съдържание. Обичайна практика сред „сивите” кабелни оператори беше да докладват на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по-малък брой абонати и така получават такси, за които не се плащат данъци към държавата и средства на правоносителите (продуценти и телевизии). Много от пиратските оператори до този момент излъчваха съдържание, за което нямат права, събираха такси от клиентите, но не плащаха нищо на създателите на съдържанието.

Какво печелят зрителите

С промените в Закона за авторското право и сродните му права зрителите на легитимните доставчици на ТВ съдържание ще продължат да плащат същите такси, но ще са спокойни, че няма шанс да бъдат лишени от правото да гледат любимия си сериал или чаканото футболно дерби. Те ще имат възможност и да получават достъп до допълнително премиум съдържание, защото техния доставчик няма да се бори с пиратска конкуренция и ще има възможност до обогати доставяния продукт без това да означава увеличение на цената за зрителя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зрителите

    19 0 Отговор
    (потребителите) за пореден път са губещата страна. Това е откровено лобистки закон.
  • 2 куку руку ку

    14 0 Отговор
    Какво печелят?.. НИЩО, но пък колко ще загубят...
  • 3 666

    5 0 Отговор
    На Пеевски и Домусчиев ще им свърши работа това законче. Непослушните малки конкуренти ще горят бързичко. Виновни или не, под ножааа.....
  • 4 ПетровДругарят Петров

    0 0 Отговор
    Губим , ние потребителите !Има ли верващи, че големите компании ще си плащат данъците?Печелим цензора на инфо и още по-голяма концентрация на играчите,т.е. ,ограничаване на свободата на словото. Ще увеличат разходите си за :нови коли , нови мастии,екзотични почивки.А ние ?Ще търсим новият Пиратски бряг и да го ..blow jobs.Виждате на практика какво става , когато бивши комунисти станат настоящи капиталисти.Пак изберете Боко и Курни.
  • 5 Morgoth

    1 0 Отговор
    От закона за авторските права зрителя ВИНАГИ е бил губещ и не печели НИЩО. Печели Холивуд, за да може филмите му да струват стотици милиони, а печалбите да правят артистите баснословно богати и да се използват за политическа пропаганда. У нас печелят подопечните им като Музикаутор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове