Last news in Fakti

10 Май, 2012 13:46 1 082 1

Мотори на КАТ ще ескортират абитуриентски парад в София

  • кат-
  • абитуриенти-
  • ескорт-
  • препоръки

МВР предприема мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на абитуриентските балове и предстоящите почивни дни, съобщиха от МВР. В София моторизирани полицаи ще придружат младежите на 14 училища, които ще празнуват на 25 май до центъра на столицата. Там ще бъде организиран своеобразен абитуриентски парад

Широк спектър от мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите са предприети от МВР с оглед предстоящите абитуриентски балове и четирите почивни дни.  Те бяха оповестени днес от директора на ГД „НСПБЗН”, ГД „Охранителна полиция” и СДВР.

Комисар Милчо Енев отчете на базата на направения анализ, че в резултат на предприетите до този момент действия, от началото на месеца броят на жертвите от пътни инциденти е намалял, сравнен с миналогодишния период. Това показва, че вървим в правилната посока. С оглед на предстоящите празници вече са проведени срещи с училищните ръководства, уточнени са местата, където абитуриентите ще се събират и ще празнуват, заяви директорът на ГДОП. Извършени са проверки на заведенията, изяснен е пропускателния режим, проверките за оръжие и пиротехнически средства, охраната вътре и вън от тях. В този смисъл комисар Енчев посочи, че все още недостатъчно се използва потенциалът на частните охранителни фирми. По думите му доброто взаимодействие с тях е възможност не само за обмен на информация, но и за предприемане на превантивни мерки, които да пресекат в зародиш извършването или грубото нарушаване на обществения ред. И през тези дни ще продължи контролът по пътищата, в който ще бъде ангажиран наличният полицейски потенциал в страната. Неговата задача ще бъде да регулира движението, за да се избегне образуване на колони. Основен акцент отново ще бъде поставен върху нарушенията по пътищата. Той напомни, че едно от тях е излизането на абитуриентите от колите, което застрашава техния живот. Чести са и случаите на шофиране след употреба на алкохол и с превишена скорост особено по второкласни  и пътища между малки населени места.

Близо 800 хотели и ресторанти вече са минали проверката на експертите на НСПБЗН. Гл.комисар Николай Николов обясни, че те са били насочени към наличието на планове за евакуации, изправност на пожарогасителната техника, подготовката на персонала за бърза реакция при инцидент. Изключително внимание е отделено и към хижи и туристически вили, където често абитуриентите организират втората вечер от своя празник. Анализът на експертите сочи, че често там инцидентите възникват от неугасени фасове в спалните помещения. 

Само на територията на столицата са проведени срещи с над 150 училища, съобщи зам.- директорът на СДВР комисар Христо Терзийски. При направената оценка е констатирано, че 95 % от тях ще празнуват между 24 и 28 май, като 46 от училищата са насрочили абитуриентските си балове на 25 май. Уточнени са маршрутите, заедно с общината са набелязани превантивните и административни мерки, отнасящи се до собствениците на заведенията, изискванията към охранителната дейност и реда в хотелите с цел недопускане на инциденти в районите на училищата и заведенията.

По-нестандартен подход предприема отдел „Пътна полиция” към СДВР, обясни комисар Богдан Милчев.

Целта е парадът на луксозни коли да се превърне в истински абитуриентски парад в центъра на София.

За целта, след разговори с регионалния инспекторат на МОН и столичния кмет е възприета идеята зрелостниците на 14 столични училища да  бъдат придружени на 25 май с мотори на КАТ до района на храм паметника  „Св.Ал.Невски”.  Движението по бул.„Цар Освободител” временно ще бъде затворено, така абитуриентите ще имат възможността пеша да се разходят и демонстрират радостта от празника.

Той подчерта, че от понеделник и през цялото лято контролирането на движението в столицата ще се извършва и с помощта на 30 моторизирани полицаи, които ще се движат с включени светлини. Така те ще контролират движението в движение. Ще има и пет мобилни камери, които ще следят за различни нарушения по пътищата.

ГД "Охранителна полиция" предоставя и основни практически препоръки към абитуриентите и техните родители, чрез които мегат да се избегнат нежелани и трагични инциденти.  Рисковите фактори са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците; посещения на заведения с автомобили, управлявани от употребили алкохол и неправоспособни,  след края на  баловете в нощните и ранните сутрешни часове и др. в деня на тържеството и през следващите дни.

Най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години настъпиха след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост.

За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани  в тържествата.

 

 ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

1. Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

2. У дома или в заведение вие и вашите приятели сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони, надаване на викове. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо вие – абитуриентът, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват вашите желания. Помолете ги убедително и настойчиво, лично заради вас, да не рискуват и да не излагат празника ви  пред опасност от тъжен провал.

3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия. 

4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той все пак се изкуши и се почерпи с алкохол.

5. Ако в определен момент не може да въздействате, потърсете съдействието на родители или други ваши близки.

6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на празника и след като сте пийнали, оттам да ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са употребили алкохол или са неправоспособни.

7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. Не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите.

8. Ако вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни.

9. Ако лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите. Не се подвеждайте от водачите на другите в редицата да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на вашето дете, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.

2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие, родителят, или ваш близък приятел. Ако все пак предоставите на вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него за опасностите и доброжелателно го предупредете:  да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.

3. Настойчиво помолете вашите деца да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако доловите тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.

4. На тържеството у дома ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да  не бъдат омаловажени вашите съвети.

5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство, и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxa

    0 0 Отговор
    много тъпа статия